Alternatyva operacijai – žiedas

Dubens organų nusileidimas ir iškritimas bei šlapimo nelaikymas - tai moterų problema, apie kurią dažnai vengiama kalbėti, tačiau kuri stipriai paveikia kasdienį gyvenimą. Apie tai kalbamės su „Northway“ medicinos centro gydytoja akušere-ginekologe Danute Kanapeckiene.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2013, 5:35 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:59 AM

- Ar dubens organų nusileidimas, iškritimas ir šlapimo nelaikymas - dažna problema?

- Negalavimas, kada pasislenka ar iškrenta dubens organai – gimda, makštis, tiesioji žarna, šlapimo pūslė, šlaplė – labai dažnas. Daugiau nei pusė vyresnių nei 50 metų moterų, taip pat jaunesnio amžiaus moterys patiria vienokio ar kitokio laipsnio dubens organų (gimdos, makšties, tiesiosios žarnos, šlapimo pūslės, šlaplės) slinkimą ar iškritimą, jį dažnai lydi ir šlapimo nelaikymas.

- Kokie šios ligos simptomai?

- Kai dubens organai yra nusileidę, pagrindiniai simptomai gali būti lytinių organų tempimo žemyn jausmas, „guzas", išlindęs iš lytinių takų, lytinių organų spaudimo jausmas, sunkus šlapinimasis ir vidurių užkietėjimas. Šios problemos dažniausiai atsiranda po gimdymo, sumažėjus ar visai pranykus raumenų tonusui, menopauzės metu. Dubens organų nusileidimą skatina ir nutukimas, šeimos ligos, dubens trauma ar ankstesnės operacijos, nuolatinis sunkių svorių kėlimas, lėtinis vidurių užkietėjimas ir kitos priežastys.

- Kokie šios problemos sprendimo būdai?

- Jaunesnėms moterims, kurioms problema nėra pažengusi, rekomenduojamos fizioterapijos priemonės, pilvo presą ir tarpvietės raumenis stiprinantys Kėgelio pratimai. Moterims, kurioms problema yra pažengusi, ir yra aiškūs jos simptomai, pavyzdžiui 2-3 laipsnio iškritimas, problema gali būti sprendžiama atliekant operaciją.

Dabar siūloma ir šiuolaikinė alternatyva, padedanti išvengti chirurginio įsikišimo – moterims įstatomas specialus žiedas, prilaikantis slenkančius ar krentančius dubens organus. Minimaliai invazinis būdas koreguojant organų padėtį medicininio silikono žiedais taikomas moterims, kurios nenori operacijos, taip pat toms, kurioms dėl įvairių gretutinių ligų operacijos yra negalimos arba operacija privalo būti atidėta.

- Ar žiedo įdėjimo procedūra skausminga? Ar nešiojant jį nejaučiamas diskomfortas?

- Žiedo įdėjimo procedūra yra neskausminga, pacientė žiedo visiškai nejaučia. Naujos kartos "Milex" žiedai gaminami iš medicininio silikono. Teisingai prižiūrint juos galima naudoti ilgai, yra mažesnė alerginių reakcijų tikimybė, pacientes mažiau vargina gleivinės sudirgimai ar pragulos. "Milex" žiedų dydis ir forma parenkami priklausomai nuo pasislinkimo arba iškritimo laipsnio, moters anatomijos ir kitų svarbių faktorių.

- Ar įsidėjus žiedą būtina reguliariai lankytis pas gydytoją?

- Žiedą moterys išmoksta išsiimti ir vėl įsidėti. Pirmasis vizitas po žiedo įdėjimo numatomas po 1 mėnesio, antrasis – po trijų mėnesių. Vėliau rekomenduojama pas gydytoją ginekologą apsilankyti du kartus per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.