Darganotu oru sušalti neleidžia ir karšta kava iš termoso

Atvėsus orams vis dažniau praeivių ir vairuotojų rankose galima išvysti puodelius karštų gėrimų. Mažiau išrankūs kauniečiai kavą ar arbatą gurkšnoja iš vienkartinių indų, kiti renkasi ilgiau šilumą išsaugančius puodelius, gertuves arba termosus.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Oct 12, 2013, 9:25 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:33 AM

Išsinešti skirtų karštų gėrimų galima rasti daugelyje Kauno kavinių, kone visuose prekybos centruose, degalinėse ir net daugelyje didesnių įstaigų.

Dažniausiai kava, arbata ar kiti karšti gėrimai pilami į paprasčiausius plastikinius ar popierinius puodelius, kurie panaudoti tuoj pat išmetami, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Laikinoji sostinė".

Tačiau pastaruoju metu miestiečių rankose galima išvysti ir įvairių dydžių, spalvų bei modelių metalinių ar iš specialaus plastiko pagamintų indų. Jie populiarėja ne tiktai dėl to, kad palaiko temperatūrą.

Žmonės teigia, jog gerti mėgstamą gėrimą iš nuosavo puodelio maloniau, patogiau ir net higieniškiau.

Daugelis žmonių pastebi, jog supilta į tokį indą kava ar arbata tampa skanesnė.

Tie, kurie nesibaimindami šalto darganoto rudens oro išsiruošia į iškylas gamtoje ar turistinius žygius, karštu gėrimu ir net maistu dažniausiai pasirūpina prieš kelionę.

Jiems atvėsti neleidžia didesnės talpos termosai.

Įsigijo spalvotus puodelius

Prieš dvejus metus susikūrusios merginų muzikos grupės A.D.D. nares, kaip ir daugelį jaunų žmonių, dažnai galima pamatyti žingsniuojančias Laisvės alėja su kavos puodeliais rankose.

„Karštas gėrimas ne tiktai neleidžia sušalti.

Gurkšnojant kavą mums tiesiog smagiau vaikščioti po miestą, eiti į repeticijas ar grįžti iš jų”, – tvirtino grupės narė Martyna Varslauskaitė.

Anksčiau kavą kaunietės gerdavo iš įprastų popierinių puodelių, į kuriuos šis gėrimas pilamas daugelyje išsinešti kavą siūlančių kavinių.

Neseniai merginos įsigijo spalvingus temperatūrą palaikančius plastikinius puodelius su dangteliais, kuriuos eidamos į miestą kaskart įsimeta į rankinę arba kuprinę. Ši mada vis labiau plinta tarp Kauno jaunimo.

Retkarčiais dainininkės į kelią pasiima namuose ruoštos kavos, tačiau dažniausiai jų puodeliuose garuoja miesto ar prekybos centrų kavinėse pagamintas karštas gėrimas.

Tampa nuolatiniais palydovais

Kavos pardavėjai ir buities prekių žinovai patvirtino, jog vis didesnę paklausą įgyjantys kelioniniai puodeliai ar termosai tampa nuolatiniais daugelio žmonių palydovais.

„Pamažu atsiranda kavos gurmanų, kurie išsinešti skirtą kavą pageidauja įpilti į daugkartinio naudojimo puodelį. Vieni juos atsineša, kiti dairosi mūsų lentynose.

Žmonės teigia, kad iš jų geriama kava yra geresnio skonio ir ilgiau neatvėsta”, – sakė kavos namų „Vero Coffee House” šeimininkas Darius Vėželis.

Indų parduotuvės pardavėja-konsultantė Rima Damanskienė pastebi, jog jaunimas dažniau renkasi lengvus ir ryškių spalvų iš plastiko pagamintus puodelius ar gertuves, solidesnius pirkėjus įprastai domina iš nerūdijančio plieno lydinio pagaminti indai.

„Ir į vienus, ir į kitus, jeigu jie yra pagaminti žinomų bei patikimų gamintojų, drąsiai galima pilti tiek karštą, tiek ir šaltą gėrimą. Šie indai yra patvarūs ir saugūs naudoti”, – aiškino R.Damanskienė.

Aukštos kokybės plastikas

0,2 – 0,75 litro talpos plastikiniai puodeliai gali būti su specialiu šiaudeliu ar be jo. Dauguma šių puodelių turi dangtelį, kuris laikomas rankoje, einant ar važiuojant automobiliu neleidžia skysčiui išsilieti.

Nesvarbu, kokio storio yra plastikinio puodelio korpusas, jo viduje sudarytas vakuumas ar ne, gėrimas jame vis tiek atvėsta gerokai lėčiau nei popieriniame.

Specialistų teigimu, aukštos kokybės plastikiniuose kelioniniuose puodeliuose nėra sveikatai pavojingų cheminių medžiagų, kurios aptinkamos daugelyje prastos kokybės plastiko gaminių.

Jie nekeičia skonio, neturi jokio kvapo, juose nesikaupia bakterijos. Šie indai yra atsparūs dūžiams, daugelį jų galima plauti indaplovėje.

Įsigijus neaiškios kilmės plastiko puodelį patariama atkreipti dėmesį į tai, ar įpylus karšto skysčio plastikinis indas nesilydo, nesideformuoja, neskyla, neskleidžia jokio kvapo.

Jeigu pastebimas bent vienas iš šių požymių, vadinasi, gaminys yra prastos kokybės ir jo naudoti nepatariama.

Indų paviršius neturi kaisti

Daugelis rinkoje esančių kokybiškų metalinių termosinių puodelių korpusų ir kolbų pagaminti iš nerūdijančio plieno lydinio. Todėl yra itin patvarūs, nedūžtantys ir ilgaamžiai.

Šie puodeliai turi kolbą su dvigubomis sienelėmis.

Vienuose iš jų, kaip ir termosuose, tarp sienelių yra vakuumas, kuris padeda išlaikyti šilumą.

Kituose, kitaip negu termosuose, vietoj vakuumo tarp sienelių yra izoliacinių putų sluoksnis, kuris reikiamą temperatūrą išlaiko trumpiau.

Žinomo Vokietijos termosų gamintojo „Isosteel” atstovė Lietuvoje Renata Semaškienė tvirtino, jog kokybiškų termosinių puodelių paviršius niekada neįkaista, todėl juos tikrai nekaršta laikyti rankose.

„Įpylus skystį į puodelį, jo paviršius gali būti šiltas. Tačiau jeigu įkaista termoso paviršius, aišku, kad gaminys prastos kokybės arba brokuotas, todėl netinkamas naudoti, nes nelaiko šilumos. Kad nereikėtų nusivilti pirkiniu, siūlau rinktis žinomų gamintojų prekes”, – patarė R.Semaškienė.

Pasižymi stilingu dizainu

Termosiniai puodeliai yra itin sandarūs, gali būti įvairių talpų – nuo 0,25 iki 0,75 litro. Populiariausi – 0,3 – 0,4 litro talpos.

Daugelis jų – stilingo dizaino. Didžioji dalis šių puodelių uždengiami plastikiniu dangčiu su gerti skirta anga, tačiau galima rasti ir dangčių su mygtukais.

Termosiniai puodeliai būna su rankena ar be jos. Pastarieji puikiai tinka automobiliniams laikikliams.

Didžioji dalis puodelių yra skirti laikyti kavai ar jau nukoštai arbatai, tačiau parduotuvėse ar internetu galima įsigyti ir specialiai arbatai ruošti skirtų gaminių su koštuvu po dangteliu. Įprastai termosiniai puodeliai šilumą išlaiko 6 – 8 val.

Internetinėse parduotuvėse netrūksta termosinių puodelių su automobiline jungtimi. Tai – galimybė vos per kelias minutes transporto priemonėje pakaitinti kavą, jei ši pravėso.

Termosą būtina prižiūrėti

Tie, kurie nesibaimindami darganoto rudens oro išsiruošia į iškylas gamtoje ar turistinius žygius, kuriuose mėgsta mėgautis pačių iš anksto paruoštais karštais gėrimais ir net valgiais, dairosi didesnės talpos termosų.

Be dažniausiai naudojamų karštiems skysčiams laikyti termosų, parduotuvėse siūlomi ir įvairios talpos termosai maistui saugoti.

Brangesnių maistui skirtų termosų viduje galima rasti ir vieną ar kelis plastikinius indus, iš kurių galima valgyti. Kai kuriuose yra ir stalo įrankių rinkiniai.

Ypač patogūs termosai, kuriuos atidarius galima pamatyti kelis skirtingiems patiekalams laikyti skirtus iš plastiko pagamintus indelius.

Kai kuriuos iš jų drąsiai galima dėti į mikrobangų krosnelę. Tai turi būti nurodyta gaminio instrukcijoje.

Skysčiams ir maistui laikyti skirtų termosų, kaip ir termosinių puodelių, paviršius neturi įšilti.

Priešingu atveju tokį gaminį reikėtų nešti atgal pardavėjui.

Maisto termosuose patiekalai neatvėsta nuo kelių iki keliolikos valandų.

Tačiau nereikėtų pamiršti, jog ilgai šiltai laikomi kai kurie maisto produktai, ypač užpilti grietine, majonezu arba padažais, gali sugesti, surūgti.

Pagamintus ryte juos reikėtų suvartoti nelaukiant vakaro.

Kad termosas tarnautų ilgai, jį reikia tinkamai naudoti ir prižiūrėti.

„Termosą nešioti ir vežioti patariama stačią, jį reikėtų saugoti nuo sutrenkimo. Pasinaudojus termosu, jį reikia rūpestingai išplauti.

Prieš uždarant indą būtina išsausinti. Jeigu termoso viduje laikosi blogas kvapas, jį patariama išplauti vandeniu su actu ar citrinos griežinėliu”, – patarė R.Damanskienė.

Populiariausia kava su pienu

Kava po vandens yra populiariausias gėrimas visame pasaulyje. Kauniečiai taip pat nėra išimtis, nes kavą jie labai mėgsta.

Gatvėse ar automobiliuose puodelius laikančių žmonių rankose šis gėrimas garuoja dažniau nei arbata, kakava ar karštas šokoladas. Labiausiai kauniečiai ir į Kauną atvykę turistai mėgsta įvairiais būdais ruoštą pienu gardintą kavą – juodą su šlakeliu pieno, latės ar kapučino. Juodos kavos ar espreso išsinešti užsisakoma kiek rečiau. Dar rečiau užsakoma įvairiais sirupais skanintos kavos.

Daugelyyje šalių daugiau nei pusė visos per dieną išgeriamos kavos suvartojama iki pietų. Lietuvoje ir Kaune tokios vartojimo tradicijos nėra, nes kava geriama visą dieną, net vėlai vakare ir naktį.

Populiariausias išsinešti perkamos juodos kavos kiekis – 0,2–0,25 litro, kavos su pienu – 0,3–0,35 litro.

Gomurį malonina švieži keksai

Vaida Šnekutė

Kavinės „Caffe Mio” vadovė

„Prie kvapnios ir garuojančios kavos pasimėgauti išskirtinio skonio desertu – tikras malonumas. Kavinėje siūloma paragauti pagal specialų užsakymą keptų keksiukų su įvairaus skonio gausiais įdarais. Kepiniai puošti saldainiais, sausainiais, jie spalvingi, žaismingi, gardūs ir kvepiantys. Šie keksiukai puikiai tinka ir vaikų šventei, todėl jų iš anksto galima užsisakyti išsineštinai.

Labiau praalkusieji prie kavos gali rinktis ne keksą, o sotų sumuštinį.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.