Gydytojos patarimas: lengviau išsaugoti gerą regėjimą nei jį atkurti

Gydytojai oftalmologai, šeimos gydytojai ir optikos darbuotojai pastebi, kad kasmet vis daugėja vaikų, turinčių regos sutrikimų. Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, regos sutrikimas – dažniausiai moksleiviams nustatomas sveikatos sutrikimas. Vienokį ar kitokį regos sutrikimą turi maždaug kas trečias moksleivis. Plačiau apie vaikų regos sutrikimus kalbamės su „Northway“ medicinos centro gydytoja vaikų oftalmologe Jelena Bagajeva.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 17, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:27 AM

- Kokie yra dažniausi vaikų regėjimo sutrikimai?

- Dažniausi vaikų regos sutrikimai - trumparegystė, toliaregystė, astigmatizmas, žvairumas, ambliopija („akis tinginė“).

- Kokios yra šių sutrikimų priežastys bei gydymo būdai?

- Trumparegystė – tai refrakcijos (gebėjimo laužti šviesos spindulius) yda, kai žmogus blogai mato daiktus, esančius toliau, nes spindulys, praeinantis optinės akies terpes, laužiasi prieš tinklainę, vaizdas, į kurį mes žiūrime, susidaro prieš tinklainę.

Daugiausia trumparegių yra ekonomiškai išsivysčiusiuose šalyse, trumparegystė ypatingai paplitusi tarp jaunų žmonių.

Per pastaruosius 20 metų vaikų, turinčių trumparegystę, padaugėjo iki 25 proc. Sparčiai augant informacinių technologijų galimybėms, keičiasi vaikų gyvenimo įpročiai: daugiau laiko vaikai praleidžia prie televizoriaus, kompiuterio, mažiau laiko turi žaidimams gryname ore, poilsiui. Žinoma, kad įtakos regos sutrikimui turi ir genetiniai veiksniai: lėtinės bei persirgtos lėtinės ligos, nesubalansuota mityba, vitaminų stoka ir t.t.

Trumparegystę galima klasifikuoti į mokyklinę ir suaugusiųjų, tik 2 proc. atvejų ji yra įgimta. Trumparegystė koreguojama neigiamos optinės galios akiniais arba kontaktiniais lęšiais (recepte dioptrijos rašomos su ženklu „-„).

Toliaregystė – refrakcijos yda, kada matomų objektų vaizdas susidaro už tinklainės, todėl žmogus blogai mato iš arti ir nepakankamai į toli. Beveik visi kūdikiai gimsta toliaregiai, bet augant paprastai toliaregystė mažėja ir išnyksta sulaukus 10 metų.

Labai svarbu laiku nustatyti vaikui toliaregystės laipsnį ir esant būtinybei nešioti paskirtus gydytojo – oftalmologo teigiamos optinės galios (recepte dioptrijos rašomos su ženklu „+„) akinukus gydytojo rekomenduojamu režimu (pastoviai ar tik darbui iš arti). Dėl toliaregystės gali išsivystyti ambliopija (akies tingumas), vaikas gali pradėti žvairuoti.

Žvairumas – tai būklė, kada akis nukrypsta į vidų, išorę, aukštyn ar žemyn. Žvairuoti gali viena akis ar abi pakaitomis. Iki dviejų mėnesių nuo gimimo kūdikis gali pažvairuoti, binokulinis matymas formuojasi iki 4-5 mėn. Kūdikių žvairumas atsiranda 2-6 mėn., gali pradėti žvairuoti ir vyresnio amžiaus vaikai.

Dėl anatominių savybių (platesnio ar siausresnio tarpuakio, trečio voko) tėvams ir pediatrams gali kilti įtarimų, kad vaikas žvairuoja. Atsakyti, ar tai iš tiesų yra žvairumas gali tik gydytojas-oftalmologas. Žvairumo atveju akių gydytojas paskiria gydymą (akiniai, akies dengimas, gydomieji pratimai ar chirurginis gydymas). Gydymo tikslas - ne tik priversti akies raumenis dirbti taisyklingai, kad abiejų akių žiūros linijos susikirstų į žiūrimą objektą, bet ir pagerinti regėjimą. Akiniai gali būti skirti ir naujagimiams.

Astigmatizmas - refrakcijos yda, kai skirtinguose plokštumose skiriasi akies optinės sistemos spindulių liaužiamoji geba. Dalis šviesos spindulių, patenkančių į akį, susikerta viename taške, kita dalis toliau, todėl atvaizdas tinklainėje susidaro neryškus ir iškraipytas. Šiai regėjimo ydai išrašomi specialūs cilindriniai akinių lęšiai.

- Kada reikia pradėti rūpintis vaikų akimis?

- Profilaktika ir nustatytais regėjimo sutrikimais pradedama rūpintis nuo pat gimimo. Gydytojas – oftalmologas ar gydytojas – neonatologas kūdikio akis apžiūri akušeriniame stacionare.

Nuo 2012 m. Lietuvoje priimta visuotinė patikra dėl raudonojo akių dugno reflekso - įgimtos kataraktos nustatymo. Po pirmos apžiūros įtariant akies patologiją gydytojas – neonatologas pataria nedelsiant kreiptis į akių gydytoją. Savarankiškai rekomenduojama parodyti akių gydytojui kūdikį iki pusės metų amžiaus, vėliau - suėjus metams. Konsultacijos metu gydytojas - oftalmologas patikrina akių judesius, objekto fiksavimą, refrakciją, akių dugną. Jeigu viskas yra normos ribose, kita profilaktinė apžiūra turėtų vykti trijų metų, po to - prieš mokyklą.

Esant regėjimo sutrikimui, privaloma atvykti tikrintis pagal gydytojo rekomendacijas ir atlikti visus nurodymus (akiniai, akių dengimas, darbo ir poilsio režimas, maitinimas ir t.t). Akimis turime rūpintis visą gyvenimą ir tai daryti reikia pradėti kuo anksčiau. Lengviau išsaugoti gerą regėjimą nei jį atkurti.

- Ką patartumėte tėvams, norintiems apsaugoti vaikų akis?

- Jau ruošiant kambarį kūdikiui reikia atkreipti dėmesį į apšvietimą - kambarys neturėtų būti per šviesus, tiesioginiai saulės spinduliai neturėtų kristi į vaiko akis. Kad nevargtų kūdikio akys, žaislai turi būti pakankamai dideli, juos kabinti rekomenduojama ne arčiau nei pusės metro atstumu iki vaiko akių.

Lovelės padėtį reikia keisti taip, kad vaikas visą laiką nežiūrėtų tik į vieną pusę. Ant vežimėlio žaislų geriau nekabinti, taip vaikas turės galimybę žiūrėti į tolimesnę erdvę.

Ikimokyklinio amžiaus vaikų piešimo, rašymo pamokėlės turėtų trukti 10-20 min., kad akys nepervargtų.

Mokiniai turi sėdėti ant kėdės taip, kad jų kojos siektų grindis, pagal jų ūgį pritaikytuose suoluose, pamokos turi vykti gerai apšviestose patalpose. Dešiniarankiams šviesos šaltinis turi būti iš kairės, kairiarankiams - atvirkščiai. Skaitant ar rašant būtina išlaikyti 35-40 cm atstumą nuo akių. Rekomenduojama skaityti 45 laipsnių kampu padėtą knygą. Ruošiant pamokas kas 40 minučių būtina daryti 10 minučių pertraukas.

Žiūrint televizorių ar žaidžiant kompiuteriu, rekomenduojama pertraukas daryti kas 15-40 minučių (priklausomai nuo vaiko amžiaus). Pradinių klasių mokiniams prie kompiuterio rekomenduojama praleisti ne daugiau kaip vieną valandą per dieną ir kas 15 minučių daryti pertraukas. Teisingas atstumas nuo televizoriaus iki žmogaus apskaičiuojamas ekrano įstrižainę padauginus iš 5.

Pradinukams televizijos laidas rekomenduojama žiūrėti 2-3 kartus per savaitę nuo 30 minučių iki vienos valandos (atsižvelgiant į vaiko amžių) ir ne vėliau nei iki aštuntos valandos vakaro.

Sveikas akis galima išsaugoti tik griežtai laikantis darbo ir poilsio režimo, sveikos ir subalansuotos mitybos, profilaktiškai apsilankant pas gydytoją – oftalmologą, o esant regėjimo sutrikimams, vykdant visas akių gydytojo rekomendacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.