Prognozė dirigentui S.Sondeckiui – dar bent dešimt gyvenimo metų

Pavojaus varpai dėl esą pablogėjusios dirigento Sauliaus Sondeckio sveikatos skambėjo be reikalo. Muziką ketvirtadienį Santariškių klinikų medikai išleis namo. Jam buvo atlikta planinė operacija. Vyrui medikai operavo pilvo ertmę.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-10-23 11:03, atnaujinta 2018-02-20 22:24

„Ir man buvo atlikta tokia operacija. Po jos tris savaites vaikščiojau kiek pasilenkęs į priekį. Tėvui reikės kantrybės, kol galės vaikščioti išsitiesęs, kol galės diriguoti. Apie koncertą šį penktadienį nė kalbos negalėjo būti, nors jis labai norėjo. Dabar jis jaučiasi neblogai, sveiksta“, - kalbėjo S.Sondeckio sūnus Saulius Sondeckis.

Buvo planuota, kad penktadienį S.Sondeckis diriguos Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui garsaus trimitininko Sergejaus Nakariakovo koncerte. Maestro pakeis dirigentas Martynas Staškus.

Jei S.Sondeckis tęs giminės „tradicijas“, turėtų gyventi dar mažiausiai 10 metų. „Jo tėvas mirė būdamas 97-erių, senelis – 96-erių“, - ilgaamžius giminės vyrus prisiminė maestro sūnus.

Dirigentui spalio 11-ąją sukako 85-eri. „Netyčia susiklostė, kad operacija atlikta per gimtadienį. Manėme, gal viskas bus paprasčiau, gal jį išleis šventei“, - aiškino dirigento sūnus.

S.Sondeckiui teko ištverti dvi operacijas. Pirmoji, kurią medikai atliko su operuojančiais robotais, nepavyko. Tuomet medikai turėjo imtis skalpelių. Operacija jam buvo atlikta prieš dvi savaites, pirmadienį.

Ilgiau nei savaitę muzikas praleido ligoninės lovoje. Vėliau gydytojai leido dirigentui vaikščioti. Taip jis prižiūrimas gydytojų praleido dar savaitę.

Prieš 7 metus maestro įstatytas širdies stimuliatorius. Kol jis buvo gydomas reanimacijoje, medikai patikrino jo širdies darbą. „Pulsas stabilus, spaudimas labai geras. Ekranuose mačiau spaudimą, sakiau – dirba kaip geras berniukas“, - pasakojo S.Sondeckio sūnus Saulius.

Jis su tėvu kasdien kalbasi telefonu, kai gali – aplanko. Saulius džiaugėsi, kad tėvas dar iki operacijos mėgdavo pasivaikščioti, kasdien nužingsniuodavo bent po kilometrą. „Kartais su žmona išeina pasivaikščioti į Vingio parką, tada susidaro apie 2,5 kilometro. Jis supranta, kad reikia judėti. Ir po operacijos vaikščiojimas jam padės atsigauti“, - pasakojo dirigento sūnus.

Verslininkas S.Sondeckis Vilniuje turi studiją „Pro S Studija“, kurioje kuriamos laidos ir kita televizijos produkcija.

Jis vienintelis iš trijų dirigento sūnų gyvena Lietuvoje. Smuikininkas Paulius Sondeckis gyvena ir dirba Austrijoje, violončelininkas Vytautas Sondeckis – Vokietijoje.

Primename, kad dirigentas S.Sondeckis yra apdovanotas Gedimino 1-ojo ir 5-ojo laipsnio ordinais, Sausio 13-osios medaliu, Austrijos, Estijos, Lenkijos šalių apdovanojimais, yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Šiaulių universiteto garbės daktaras.

Per 40 veiklos metų prof.S.Sondeckis su savo vadovaujamais orkestrais sukaupė milžinišką visų epochų ir stilių kūrinių repertuarą, įrašė daugybę plokštelių ir kompaktinių diskų Lietuvoje ir užsienyje.

1960-aisiais S.Sondeckis įkūrė Lietuvos kamerinį orkestrą, garsinusį Lietuvą visame pasaulyje. Su orkestru muzikavo daugybė garsių pasaulio solistų. Orkestras yra pasaulyje garsių autorių kūrinių premjerų atlikėjas.

1988 metais prasidėjo dar vieno pasaulyje šlovę pelniusio S.Sondeckio vadovaujamo kolektyvo biografija - įsteigtas orkestras „Camerata Sankt Peterburg“. Šiandien tai – oficialus garsiojo Ermitažo muziejaus orkestras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.