Dėl rytais skaudančios gerklės gali būti kaltas ir skrandis

„Man vėl angina“, – atsidūstame rytą pajutę, kad skauda gerklę ir, užuot kreipęsi į gydytojus, skubame gydytis savarankiškai. Vieni skaudančią gerklę gydosi vaistais, puola ją skalauti sūriu vandeniu arba stengiasi numalšinti skausmą aštriu maistu, citrina ar karštu gėrimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Nov 1, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:31 PM

Vis dėlto gerklę gali skaudėti dėl skirtingų priežasčių ir visiškai skirtingų ligų, kurių kiekvienos gydymas vis kitoks. Kartais gerklės skausmo galima išvengti ir pakeitus gyvenimo būdą, pavyzdžiui, atsisakius įpročio valgyti vėlai vakarais prieš miegą.

Su Vilniuje, V.Grybo gatvėje įsikūrusio Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoju otolaringologu Rimvydu Toločka kalbėjomės apie gerklės ligas, jų priežastis ir galimus gydymo būdus bei profilaktiką.

Anginai gydyti reikia antibiotikų

– Kuo skiriasi laringitas, faringitas ir tonzilitas? Kaip žinoti, dėl kurios ligos peršti gerklę ar pakimsta balsas?

– Tai – skirtingos ligos, kurias galima diferencijuoti pagal nusiskundimus, temperatūrą, balso pakitimus ir panašiai.

Laringitas yra gerklų uždegimas, kuris visų pirma pasireiškia balso pakimimu. Tai yra esminis jo bruožas, padedantis atskirti ligą nuo kitų. Dažniausiai laringitu suserga tie, kurie daugiau kalba, naudojasi balsu: pedagogai, dainininkai, ryšių specialistai.

Jeigu peršti gerklę, greičiausiai žmogui faringitas. Šia liga neretai serga rūkaliai, žmonės, dirbantys šaltose, sausose ir dulkėtose patalpose, vartojantys mažai skysčių, taip pat tie, kurie serga kai kuriomis lėtinėmis ligomis. Paprastai susirgus faringitu temperatūra smarkiai nepakyla.

Tonzilitas yra angina. Susirgus angina visada skauda ryjant, patinsta kaklo limfmazgiai, pakyla temperatūra. Dažniausiai anginai gydyti būtini antibiotikai. Ši liga netrunka vieną dieną, bet užsitęsia savaitę-dešimt dienų, o virusinis faringitas savaime praeina per keletą dienų. Faringitui išgydyti užtenka pačiulpti pastilių, valgyti šilto maisto.

Retai pasitaiko tik vienas izoliuotas uždegimas. Dažniausiai žmonės serga keliomis ligomis iškart.

Gerklę skauda ir dėl refliukso

– Kodėl kai kuriems žmonėms gerklę skauda nuolatos, ypač rytais?

– Priežasčių gali būti keletas. Šaltuoju sezonu žmonės mažiau vartoja skysčių, todėl gleivinė, kuri šiaip visada turėtų būti drėgna, išdžiūva. Žmonės sako, kad iš ryto gerklė būna kaip išdžiūvusi, jiems būna sunku ryti, bet papusryčiavus, išgėrus puodelį arbatos ar kavos viskas lyg ir praeina ir taip būna kiekvieną rytą. Jeigu taip yra, patarčiau atkreipti dėmesį į tai, ar žmogus pakankamai vartoja skysčių.

Gerklę rytais gali skaudėti ir dėl refliukso, kai skrandžio rūgštis pakyla. Nemažai žmonių dėl savo dienotvarkės ypatumų mėgsta pavalgyti vėlai vakare ir po to eiti miegoti, todėl skrandžio rūgštys pakyla ir iš ryto gali skaudėti gerklę.

Jeigu minėti simptomai keletą dienų nepraeina, rekomenduojama pasirodyti pas gydytojus.

Pirmajai pagalbai tinka nuovirai

– Kokie maisto produktai padeda numalšinti gerklės skausmą? Ar veiksminga valgyti citrinas, aštrų maistą?

– Kai skauda gerklę, citriną vartoti yra gerai. Ją galima valgyti pasaldintą cukrumi ar medumi, arba įmesti citrinos riekelę į šiltą (bet jokiu būdu ne karštą!) vandenį ir tokį gėrimą išgerti. Jeigu citrinos dėsite į karštą arbatą, liks tik jos skonis, bet ne vitaminai.

Dabar labai populiaru peršalus vartoti svogūnus, česnakus, pipirus ar imbierą, bet gryno produkto patarčiau neimti į burną. Geriau sumaišykite imbierą su medumi, ar įmeskite kelias nedideles jo riekeles į arbatą.

Apskritai, sergant peršalimo ligoms reikėtų vartoti kuo daugiau skysčių.

Bet gydytis pačiam reikėtų atsargiai. Jeigu tik pradeda blogėti būklė, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją. Labai gajus paaiškinimas „galvojau kad praeis“. Tokie „galvojimai“ neretai baigiasi komplikacijomis, operacija arba dar blogiau.

– Gerklę gydyti galima ir liaudiškomis priemonėmis. Ką apie jas manote?

– Be abejo, liaudiškos priemonės yra labai gerai ir pirmajai pagalbai to, ką turime namie, pakanka. Puikiai padeda gerklės skalavimas druska ar medetkų arba ramunėlių nuoviru. Labai tinka ir vaistažolių arbatos, kurių galima nusipirkti ir vaistinėse.

Liaudies priemonės tinka, bet nereikėtų vien jomis pasikliauti, ypač jeigu reikia rimtesnio gydymo. Geriau rinktis vaistinėje parduodamus vaistus, nes jie mažina uždegimą, nuskausmina ir ligonio būklė iš karto pagerėja. Su vaistais sveiksite tikrai greičiau.

Kada verta išoperuoti anginą?

– Ką daryti, kad netektų dažnai sirgti gerklės ligomis?

– Svarbus bendras organizmo stiprinimas.

Be abejo, reikėtų žinoti ir savo ligas: ar nėra papildomų ligų: cukraligės, jau minėto refliukso, kokių nors alergijų, nes alergiški žmonės labiau linkę peršalti ir jiems tas peršalimas žymiai ilgiau užsitęsia.

Reikėtų kiek įmanoma vengti ir kondicionierių. Jie ne tik šaldo orą, bet ir jį sausina, o tai tikrai nepatinka mūsų viršutiniams kvėpavimo takams, kurie fiziologiškai visada turėtų būti padengti gleivių sluoksniu, apsaugančiu gleivinę.

Jeigu dažnai kartojasi uždegimai: faringitai, laringitai, reikėtų pasirodyti gydytojui laringologui, ypač jeigu balsas pakimsta ir tas pakimimas laikosi keletą dienų. Tik detalus ištyrimas gali parodyti, kodėl taip yra.

– Na, o jeigu dažniau sergama angina – ar verta ją operuoti?

– Tai – labai individualu. Jeigu angina kamuoja du-tris kartus per metus, sergant pakyla aukšta temperatūra, gydymui reikalingi vis stipresni antibiotikai, tonziles siūloma šalinti. Nes anginos sukelėjas gyvena giliai tų tonzilių audiniuose ir antibiotikai jį tik prislopina. Vos žmogus patenka į stresinę situaciją: peršąla, sušlampa kojas ar pagauna kokį nors virusą, imunitetas nesugeba susitvarkyti su ligos sukėlėju ir angina atsinaujina.

Jeigu dėl vis atsinaujinančios anginos atsiranda pakitimų kardiogramoje, prasideda sąnarių skausmai ar specifiniai pakitimai kraujyje, šlapime, tonziles būtina šalinti.

Angina – kaip ir sugedęs dantis: arba jį galima sutvarkyti, užplombuoti ir jis dar tarnaus, arba, jeigu jo nebegalima sutvarkyti, jis šalinamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.