Kamuoja širdies permušimai? Veikiausiai jums trūksta kalio

Pavojus tyko ir pietų kurorte

Normaliam širdies darbui reikalingi elektrolitai - ne tik kalis, bet ir natris, magnis, kiti.<br>123rf
Normaliam širdies darbui reikalingi elektrolitai - ne tik kalis, bet ir natris, magnis, kiti.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2013, 10:16 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:23 PM

Tąkart ligoninėje budėjusi kardiologė diagnozavo hipokalemiją -- tai būklė, kai žmogaus kraujyje pavojingai sumažėja kalio koncentracija. Sutrikęs širdies ritmas -- dažna šios būklės pasekmė.

Kardiologai pataria: žmogus gali sėdėti pirtyje kiek tik nori, tačiau privalo kompensuoti skysčius, kurių netenka prakaituodamas. Tai aktualu ne tik kaitinantis pirtyje, bet ir sportuojant.

Sportininkams, kurie taip pat netenka daug prakaito, o kartu su juo – ir organizmui naudingų mineralų, duodama gerti elektrolitais papildytą vandenį, todėl jie nepatiria hipokalemijos. Vienas svarbiausių elektrolitų – kalis.

Pavojus tyko ir pietų kurorte

Hipokalemiją žmonės neretai patiria karštuoju metu, į medikus neretai kreipiasi daržuose ir soduose dirbę žmonės. Pavargę, daug prakaitavę, o po darbų dar ką nors netinkamo suvalgę, jie neretai vemia ar viduriuoja. Tuomet kalio koncentracija kraujyje dar sumažėja.

Kartais tokius pacientus iš karto tenka guldyti į ligoninę ir lašinti kalį į veną, nes tabletėmis per sunku atkurti jo normą organizme.

Prie didelių karščių nepratusiems lietuviams hipokalemija gali vystytis ir per daug ilgai kaitinantis pietų kurortuose bei smarkiai prakaituojant.

Tuo labiau kad svetur dėl neįprasto maisto atsiranda ir virškinimo problemų. Tokiu atveju reikėtų kalį vartoti profilaktiškai.

Į medikus kreipiasi pavėluotai

Tačiau dažnai žmonės net nenutuokia, jog dėl staiga atsiradusio raumenų silpnumo, kojų mėšlungio, vidurių užkietėjimo, širdies permušimų gali būti kaltas kalio trūkumas kraujyje.

Dažniausiai į medikus žmonės kreipiasi, kai kalio trūkumas kraujyje sukelia kitų sveikatos sutrikimų. Vidutinio laipsnio hipokalemiją jau galima nustatyti pagal kardiogramoje matomus pakitimus, širdies ritmo sutrikimus.

Hipokaleminės būklės didina insultų riziką. Tokiam ligoniui sunkiau koreguoti kraujo spaudimą. Sunki hipokalemija dėl komplikuotų ritmo sutrikimų gali netgi baigtis staigia mirtimi.

Kaip išvengti hipokalemijos ir ką daryti, jei ji vis dėlto užklumpa?

Kalio apykaitą trikdo stresai

Kalis dalyvauja daugelyje fiziologinių procesų. Nuo kalio priklauso raumenų darbas, impulsų perdavimas nervais, jis dalyvauja medžiagų apykaitoje.

Su maistu gaunamas kalis išskiriamas per inkstus ir virškinamąjį traktą, ypač vartojant šlapimo išsiskyrimą skatinančius vaistus, jo netenkama vemiant, viduriuojant, gausiai prakaituojant. Jei tas išskyrimas sutrinka, vystosi hipokalemija.

Hipokalemija vystosi ir dėl to, kad kalis turi savybę migruoti organizme -- iš kraujo serumo per membraną jis įlenda į ląstelės vidų ir ten tarsi pasislepia.

Tai atsitinka, kai organizmas patiria didelį stresą -- žmogų ištinka infarktas, jis kenčia nuo staiga labai smarkiai padidėjusio kraujo spaudimo ar netikėtai užklupus kitai ligai.

Didelio streso metu išsiskiria papildomi hormonai, kurie "suvaro" kalį į ląstelės vidų. Tad net jei organizmas pakankamai jo gauna ir normaliai išskiria, vis tiek gali išsivystyti hipokaleminė būklė.

Darbe patiriami stresai nėra tokie dideli, kad sutrikdytų kalio judėjimą.

Būtinas kardiologiniams ligoniams

Jei žmogus sveikas, pakankamai kalio jis gauna su maistu. Bet jei žmogus vemia, viduriuoja, smarkiai prakaituoja karštoje aplinkoje, kalį reikėtų vartoti profilaktiškai.

Kalio preparatai dažniausiai yra būtini daugeliui kardiologinių ligonių, kurie patyrė miokardo infarktą, kamuojamų aukšto kraujo spaudimo, širdies nepakankamumo, kadangi jie vartoja vaistus, kurie didina kalio išsiskyrimą iš organizmo.

Hipokalemija diagnozuojama apie 40 procentų žmonių, kurie dėl įvairių priežasčių vartoja šlapimo išsiskyrimą skatinančius vaistus.

Jiems reikia kartkartėmis kartoti kalio koncentracijos tyrimą, kad būtų laiku diagnozuojami šio elektrolito apykaitos sutrikimai.

Naudingi jūros dumbliai

Per dieną su maistu įmanoma gauti iki 2 tūkstančių miligramų kalio. Tačiau kardiologiniam ligoniui rekomenduojama didesnė paros dozė -- nuo 4 iki 6 tūkstančių miligramų kalio. Tą skirtumą ir reikia kompensuoti tabletėmis.

Daug kalio yra datulėse, jūros dumbliuose, džiovintose slyvose, razinose. Bet neįmanoma tiek jų suvalgyti, kad žmogus gautų reikalingą kalio kiekį jau esant hipokalemijai. Tuomet reikėtų maitintis vien tiktai jūros dumbliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.