Ką daryti, kad kelionės negadintų jūrligė?

Kelionę autobusu, automobiliu ar laivu gali apkartinti pykinimas, populiariai vadinamas jūrlige, arba moksliškai – kinetoze. Net ir suaugę žmonės kartais skundžiasi, kad juos ilgesnėse kelionėse užsupa, ypač jeigu jie sėdi ant galinės automobilio sėdynės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2013, 10:15 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:49 AM

Šis negalavimas kankina milijonus žmonių. Nors kartą, dažniausiai vaikystėje, ją patyrė dauguma žmonių. Jūros liga gali pasireikšti mašinose, traukiniuose, lėktuvuose, laivuose ar atrakcionų aikštelėse. Paprastai sustojus simptomai praeina, bet ne visada. Kai kurie žmonės juos jaučia ir praėjus kelioms valandoms ar net dienoms po kelionės.

Dažniau suserga moterys

Kodėl kai kuriuos žmones kelionės metu užsupa dažniau nei kitus, nežinoma. Bet pastebėta, kad nuo jūrligės dažniau kenčia moterys, ypač nėštumo, menstruacijų metu, ir vaikai. Ilgainiui nemažai vaikų šią ligą „išauga“.

Dažniausiai jūrligę sukelia pasikartojantys neįprasti judesiai kelionės metu: pavyzdžiui važiavimas per duobes, staigesni posūkiai. Jūrligę lemia pusiausvyros mechanizmų sutrikimai, kai jūsų vidinė ausis jaučia skirtingus signalus, nei akys siunčia smegenims. Dėl šių trikdančių žinučių gali pradėti pykinti.

Kaip nurodo britų interneto portalas patient.co.uk, jūros ligą gali taip pat sukelti nerimas arba stiprūs kvapai, tokie kaip maisto ar benzino, alkis arba persivalgymas.

Kartais kinetozę sukelia ir bandymas kelionės metu skaityti ar studijuoti žemėlapį. Sunkesni jūrligės simptomai pasireiškia sergant, pavargus, nusilpus organizmui.

Kiti kinetozės simptomai – prakaitavimas, seilėtekis, galvos skausmas. Neretai sergantis jūrlige žmogus išbąla ir jaučia šaltį.

Reikėtų vengti sunkaus maisto

Taigi, ką daryti, kad nemalonūs pojūčiai nesugadintų kelionės?

Visų pirma stenkitės užimti vietą, kur supimas jaučiasi ne taip stipriai: sėskitės ant priekinės automobilio sėdynės, prie sparnų lėktuve ar laivo denio viduryje.

Jeigu įmanoma, stenkitės pakvėpuoti grynu oru, pavyzdžiui, atverkite mašinos langą.

Užsimerkite ir pasistenkite užmigti.

Keliaudami neskaitykite ir nežiūrėkite filmų.

Patartina nesižvalgyti į judančius objektus, pavyzdžiui, bangas ar kitas mašinas. Geriau žiūrėkite tiesiai prieš save šiek tiek aukščiau horizonto į erdvę.

Prieš kelionę ir jos metu venkite sunkaus maisto ar alkoholio. Taip pat verta vengti aštraus ar riebaus maisto.

Ar tai išgydoma?

Yra vaistų, kurie gali sumažinti jūrligės simptomus ar net padėti jos išvengti. Šie vaistai parduodami vaistinėse.

Geriausia vaistų išgerti prieš kelionę, bet netgi jei išgersite jų pasireiškus simptomams, jie gali padėti.

Kai kurie kinetozei gydyti skirti vaistai gali sukelti mieguistumą. Taigi patartina jų išgėrus nevairuoti. Be to, kai kurie vaistai gali sureaguoti su alkoholiu ar kitais medikamentais. Apie tai jus turėtų įspėti gydytojas arba vaistininkas.

Patariama prieš ir po kelionės išgerti 100 mg vitamino B6. Tai gali padėti sumažinti pykinimą.

Gelbėja imbieras

Jūros ligą gali padėti įveikti ne tik vaistai. Jeigu jus dažnai užsupa, ilgų kelionių metu stenkitės daryti pertraukas, įkvėpti gryno oro, išgerti šalto vandens ir, jei įmanoma, pasivaikščioti.

Kad nekamuotų jūrligė rekomenduojama giliai ir lėtai kvėpuoti, susitelkus į savo kvėpavimą arba klausytis muzikos.

Kai kuriems žmonėms nesusirgti jūros liga padeda imbieras. Todėl galima suvalgyti imbierinį sausainį, cukruoto imbiero gabaliuką arba prieš ruošiantis į kelionę išgerti arbatos su imbieru.

Sakoma, kad net ir specialios magnetinės apyrankės, veikdamos tam tikrus akupresūros taškus, gali sumažinti jūrligės simptomus. Šių apyrankių galima įsigyti turizmo prekių parduotuvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.