Nevirškinamos, bet naudingos. Kas? Skaidulos!

Užkietėję viduriai, sulėtėjusi medžiagų apykaita, pilnumo jausmas - daugelio šių negalavimų pavyktų išvengti, jeigu gautumėte pakankamai maistinių skaidulų. Šių problemų nepatyrė mūsų protėviai, vartoję daug natūralaus ir neapdoroto maisto.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 1:12 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:37 AM

Pasišalina net nesuvirškintos

Kaip padėti žarnynui išsivalyti nuo nesuvirškintų maisto toksinų, irimo produktų, kurie sukelia nemalonių pojūčių?

Keisti mitybos įpročius - vartoti daugiau maisto, turinčio skaidulų. Taip pataria gastroenterologai.

Maistinės skaidulos, kurių gausu šviežiose daržovėse, vaisiuose, labai svarbios, nors organizme beveik nėra fermentų, kurie jas galėtų suvirškinti.

Nesuvirškinta ląsteliena patenka į storąją žarną. Maistinės skaidulos nėra tirpios. Jos gali sugerti žymiai daugiau skysčio nei sveria pačios.

Skaidulos sutrumpina laiką, per kurį maistas slenka virškinamuoju traktu, todėl mažina žarnyno ligų tikimybę.

Reguliuoja žarnyno darbą

Maistinės skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Valgant daugiau nesuvirškinamos ląstelienos, geriant daugiau skysčių, išmatos būna skystesnės, yra lengviau tuštintis, nebelieka skausmo.

Skaidulos pradeda brinkti jau skrandyje. Joms brinkstant, skrandis greičiau prisipildo, atsiranda sotumo jausmas.

Tad jos itin naudingos žmonėms, kurie nori šiek tiek sulieknėti, bet nesugeba pažaboti apetito.

Maistas gerosioms bakterijoms

Maistinės skaidulos - puiki mitybos terpė ir mikrobams, kurių žmogaus kūne yra kelis šimtus kartų daugiau nei organizmo ląstelių. Kad mikroorganizmai normaliai funkcionuotų, jie taip pat turi gauti pakankamai maisto - ląstelienos.

Tiesa, mikrobams skaidant maistines skaidulas, susidaro šiek tiek dujų. Tai turbūt vienintelė nemaloni skaidulų vartojimo pusė.

Sumažina vėžio riziką

Dar viena svarbi maistinių skaidulų savybė - jos sugeria įvairius cheminius junginius, susidarančius vykstant medžiagų apytakai. Šiai grupei priklauso ir tulžies rūgštys.

Tad maistinės skaidulos ypač reikalingos žmonėms, kuriems dėl įvairių priežasčių yra pašalinta tulžies pūslė, ir nebelieka rezervuaro, kuriame galėtų kauptis kepenų gamina tulžis.

Kadangi po operacijos šiuo rezervuaru tampa visas žarnynas, jo funkcijos gali šiek tiek pasikeisti.

Yra žinoma, kad storojoje žarnoje padidėjus tulžies rūgščių kiekiui, padidėja vėžio grėsmė. O maistinės skaidulos, sugeriančios tulžies rūgštis, pasižymi priešvėžiniu poveikiu.

Mažina cholesterolio kiekį

Yra ir daugiau naudingų šių skaidulų savybių. Kadangi su maistinėmis skaidulomis iš organizmo pasišalina didesnis kiekis tulžies rūgščių, tai skatina jų gamybą. Organizmas sugeba pasigaminti šių rūgščių iš cholesterolio.

Taip mažėja cholesterolio atsargos organizme, o tai yra labai svarbu žmonėms, kurie turi padidėjusią riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Valgydami maistą, kuriame gausu ląstelienos, jie sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, užbėga už akių aterosklerozei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.