Paprasti patarimai, kaip sustiprinti imunitetą

Šiuo metų laiku gera sveikata – itin aktuali. Žinia, kad artėja virusinių ligų sezonas, priverčia susirūpinti imuniteto stiprinimu. Kol liga kojų nepakirto, siūlome pasinaudoti liaudies išmintimi ir pasirūpinti savimi bei savo artimaisiais.

Daugiau nuotraukų (1)

europlius.com

Nov 29, 2013, 2:00 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:26 AM

Venkite didelės nervinės įtampos

Nedidelė nervinė įtampa stiprina organizmo apsaugines jėgas, tačiau nuolatinis stresas veikia atvirkštiniu būdu. Moksliškai ištirta, kad streso veikiami asmenys yra lengviau pažeidžiami, todėl greičiau užsikrečia virusinėmis ligomis.

Galbūt nepatikėsite, bet imunitetą stiprinti padeda gera nuotaika! Pasistenkite savo gyvenimus pripildyti teigiamų emocijų. Bendraukite, atraskite laiko malonumams, sutelkite dėmesį į džiugias smulkmenas. Juokas mažina kraujospūdį, padeda atsipalaiduoti.

Įvertinkite miego naudą

Miego trūkumas sukelia stresą Jūsų organizmui ir tuo pačiu silpnina imuninę sistemą. Chroniškai neišsimiegančiam žmogui virusinės ligos kelia didžiulį pavojų. Jei norite jaustis puikiai – išsimiegokite! Laiką susiplanuokite taip, kad pavyktų pamiegoti valandėle ilgiau arba nueiti miegoti anksčiau.

Nepamirškite grūdintis

Grūdinimasis – taip pat vienas stipraus imuniteto garantų. Tai daryti galima įvairiausiais būdais. Pats paprasčiausias – kontrastinis dušas. Be to, tai puiki priemonė ne tik grūdinimuisi. Kontrastinis dušas moterims gali pagelbėti kovojant su celiulitu. Apskritai, ši priemonė padeda išlaikyti odą skaisčią ir stangrią. Na, o grįžtant prie grūdinimosi, reikėtų nepamiršti, kad organizmą prie šalčio poveikio reikia pratinti nuosekliai ir nesistengti pasiekti greitų rezultatų. Teisingai atliekama grūdinimosi procedūra turi kelti malonias emocijas.

Svarbios ir gerosios bakterijos

Probiotinės bakterijos padeda apsaugoti skrandį nuo infekcijų ir, žinoma, stiprina imuninės sistemos veiklą. Šių bakterijų galima aptikti rauginto pieno gaminiuose. Atkreipkite dėmesį į šių gaminių sudėtį ir ieškokite bifido bakterijų.

Stebuklingoji imbiero šaknis

Plačiai žinomas imbiero šaknies gydomasis poveikis. Imbieras yra efektyvi priemonė, šalinanti jūros ligos požymius ir vestibuliarinio aparato sutrikimus. Gelbsti nuo pykinimo ir nėštumo metu. Naudojamas kaip nuskausminamoji ir priešuždegiminė priemonė. Žinomos ir imbiero savybės, padedančios stiprinti imunitetą.

Tradicinis imuniteto stiprinimo „kokteilis“ su imbieru: sutarkuoti imbiero šaknį, smulkiai supjaustyti citriną ir viską pagardinti medumi, kuris pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Pasigamintą mišinį po šaukštą valgykite tris kartus per dieną arba užpilkite karštu vandeniu ir gerkite kaip arbatą.

Medus ir... cinamonas

Kasdienis šaukštelis medaus su maltu cinamonu taip pat stiprina imuninę sistemą, apsaugo organizmą nuo virusinių ligų. Šis mišinys taip pat naudojamas artrito gydimui, esant padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje, skrandžio skausmams kamuojant ir daugeliu kitų atvejų.

Ženšenis – dieviškoji šaknis

Šis augalas minimas senovės kinų medicinos. Akcentuojamos tonizuojamosios šio augalo savybės. Ženšenis gerina smegenų veiklą, turi įtakos ilgesnei gyvenimo trukmei. Jo vartojimas padidina imuninių ląstelių kiekį kraujyje ir saugo nuo gripo bei peršalimo. Ženšenį rekomenduojama vartoti po sunkių ligų, chirurginių procedūrų, ilgo fizinio ir emocinio nuovargio. Vartojant ženšenį, pagerėja savijauta, apetitas, padidėja darbingumas. Gerėja gebėjimas susikoncentruoti.

Spanguolės – kova su stresu ir infekcijomis

Spanguolių vartojimas padeda išvengti šlapimo takų infekcijų. Spanguolėse esančios medžiagos neleidžia bakterijoms prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės. Šiose uogose yra daug antioksidantų. Antioksidantai – tai natūralios medžiagos, kurios gaminamos organizme arba jų gaunama su vaisiais ir daržovėmis. Spanguolių vertėtų valgyti ir patiriantiems stresą.

Svarbiausia – tinkama mityba

Natūralių priemonių imuniteto stiprinimui galima aptikti begalę. Daugelis žino įvairių daržovių ir žolelių naudą gerai savijautai. Kaip ten bebūtų, nepamirškite, kad svarbiausia įvairi ir subalansuota mityba. Kai organizmui netrūks ląstelių statybai būtinų medžiagų ir sveikata bus puiki!

Skanus receptas imuniteto stiprinimui

Sutrinkite 500g spanguolių, įberkite stiklinę išlukštentų graikiškų riešutų ir 2-3 nenuluptus obuolius. Į mišinį įpilkite pusę stiklinės vandens ir pusę kilogramo cukraus. Viską virkite ant silpnos ugnies tol, kol užvirs. Supilstykite į stiklainius. Šį vaistą imuniteto stiprinimui vartoti po 1 valgomąjį šaukštą ryte ir vakare.

Parengė Gintarė Kaminskienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024