Kramtomoji guma naudinga ne tik dantims

Po kiekvieno valgio burnoje padidėja rūgštingumas, kuris gali pakenkti dantų emaliui. Ksilitas skatina seilių išsiskyrimą, o seilės slopina žalingą apnašų bakterijų poveikį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 7, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:41 PM

Daugelis becukrių kramtomųjų gumų yra pasaldintos ksilitu. Amsterdamo akademinės odontologijos centro profilaktinės odontologijos dėstytojas Coras van Loverenas teigė, kad šis natūralus cukraus pakaitalas saugo dantis.

Po kiekvieno valgio burnoje padidėja rūgštingumas, kuris gali pakenkti dantų emaliui. Ksilitas skatina seilių išsiskyrimą, o seilės slopina žalingą apnašų bakterijų poveikį.

Tačiau tai – ne vienintelė teigiama kramtomosios gumos savybė. Utrechto universiteto medicinos centro neuropsichologė Margrieta Sitskoorn įsitikinusi, kad gumos kramtymas padeda sutelkti dėmesį, o dėmesio sutelkimas savaime gerina atmintį.

Anot neuropsichologės, kramtant gumą, dirba smegenys, nuo kurių priklauso atmintis. Taip pat manoma, kad kramtomoji guma padeda kovoti su stresu. Gumą kramtyti mėgstantys žmonės rečiau patiria stresą ir būna geriau nusiteikę nei tie, kurie jos nemėgsta.

Nors reguliarus kramtomosios gumos su ksilitu kramtymas apsaugo nuo dantų ėduonies, mokslininkai pabrėžia: tai jokiu būdu nereiškia, kad kramtomoji guma gali atstoti dantų valymą šepetėliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.