Tyrimas: nervingų tėvų vaikai labiau linkę tukti

Kanadiečių atliktas tyrimas atskleidė, kad nervingų, įsitempusių tėvų vaikai yra labiau linkę tukti – jų kūno masės indeksas (KMI) yra maždaug 2 procentais didesnis nei tų, kurių tėvai ramesni, mažiau nervingi ir ne tokie įsitempę.

Jei spartesnis svorio augimas išlieka, ateityje vaikams gresia pavojingas nutukimas ir rimtos sveikatos problemos.<br>123rf nuotr.
Jei spartesnis svorio augimas išlieka, ateityje vaikams gresia pavojingas nutukimas ir rimtos sveikatos problemos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Dec 9, 2013, 12:48 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:10 PM

Socialinės epidemiologijos eksperto dr. Ketano Shankardasso kartu su St. Michaelo ligonine Toronte ir Wilfrido Lauriero universitetu atlikto tyrimo duomenimis, tie iš pirmo žvilgsnio ne itin grėsmingai atrodantys 2 procentai KMI vaikų sveikatai labai reikšmingi, mat jų kūnai, valgymo ir judėjimo įpročiai dar tik vystosi, formuojasi.

Be to, kaip teigia tyrimui vadovavęs K.Shankardassas, jei spartesnis svorio augimas išlieka, ateityje jiems gresia pavojingas nutukimas ir rimtos sveikatos problemos.

Mokslininkas analizavo Vaikų sveikatos tyrimo metu surinktus duomenis. Tai vienas didžiausių ir išsamiausių tyrimų apie ilgalaikį taršos poveikį vaikų kvėpavimui. Jį atliekant, kiekvienais metais buvo matuojamas tiriamų vaikų masės indeksas, o jų tėvams būdavo išdalinti klausimynai, padedantys įvertinti jų psichologinės įtampos lygį.

K.Shankardasso teigimu, iki šiol nebuvo aiškiai įrodytas ryšys tarp įtampos ir nutukimo. Pasinaudojęs reikiamais duomenimis, jis pastebėjo, kad patiriančių stresą, įsitempusių tėvų elgesys akivaizdžiai pasikeičia – jų fizinis aktyvumas sumažėja, namuose atsiranda daugiau nesveiko maisto. Tėvų įtampa lengvai užsikrečia šių atžalos. Jie su stresu taip pat linkę kovoti daugiau valgydami ir mažiau judėdami. Net jei sugeba daugiau nekimšti, stresas jų organizme gali sukelti atitinkamus biologinius pokyčius, lemiančius svorio didėjimą.

Rezultatai pristatyti moksliniame žurnale „Pediatric Obesity“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.