Vyrų liga, kuri sutrikdo ir moterų gyvenimą

Kokių tyrimų galima tikėtis urologo kabinete?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 2:07 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:07 AM

Pirmuosius prostatos gerybinio išvešėjimo požymius dauguma vyrų pajunta apie penkiasdešimtuosius.

Tampa sunku nusišlapinti, nors pūslė - pilna, atsiranda dažnesnis poreikis eiti į tualetą, susilpnėja šlapimo srovė, kamuoja deginimo pojūtis šlapinantis ir kiti nemalonūs reiškiniai.

Kaip šie sutrikimai susiję su prostata? Ši vyrų liauka yra prie pat šlapimo pūslės ir gaubia iš jos išeinančią šlaplę. Todėl prostatai didėjant, pajuntami šlapinimosi sunkumai.

Kai kurie tokius požymius pajunta ir anksčiau, tačiau tai nereiškia, kad reikėtų delsti ir atidėlioti vizitą pas gydytoją - laiku skirtas gydymas gali neatimti gyvenimo džiaugsmo, užkirsti kelią tolesniam prostatos didėjimui.

Kita vertus, tiktai specialistas gali įvertinti ir atmesti piktybinės ligos diagnozę.

Prostatos didėjimas susijęs ne tik su amžiumi, genais, bet ir gyvenimo būdu. Prostatos didėjimą skatina lytiniai hormonai, o šių daugiau būna vyrų, mėgstančių riebiai valgyti, organizme.

Urologams kartais tenka matyti ir aštuoniasdešimties sulaukusių vyrų, kurių prostata yra nepadidėjusi - dažniausiai tai būna savo sveikatą labai saugantys sveikuoliai, nevalgantys riebiai, neturintys antsvorio. Bet dažniausiai tokio amžiaus vyrai jau turi problemų.

Kokių tyrimų galima tikėtis urologo kabinete?

Atliekamas digitalinis tyrimas (prostatos apčiuopa per tiesiąją žarną), tyrimas ultragarsu, kraujo tyrimas (PSA) - pastarasis parodo, ar nėra pagrindo įtarti prostatos vėžį. Taip pat atliekamas šlapimo srovės tyrimas - uroflaumetrija.

Įvertinus tyrimų rezultatus ir sugretinus juos su Tarptautine prostatos simptomų skale, sprendžiama, ar vyrui reikalingas gydymas.

Vieniems vyrams prostatos augimas progresuoja greičiau, kitiems - lėčiau. Būna, kad vyro prostata - labai didelė, tačiau tai nesutrikdo šlapinimosi. Ir būna atvirkščiai - prostata maža, o vyras šlapindamasis patiria sunkumų. Todėl vien tiktai prostatos dydis dar nieko nelemia.

Nors prostatos didėjimas vadinamas gerybiniu, tai nereiškia, kad šios ligos nereikia gydyti. Jeigu prostatos didėjimas nestabdomas, ilgainiui šlapimo pūslėje gali susidaryti akmenys, išsivystyti inkstų nepakankamumas, kartotis šlapimo šakų infekcijos, iš prostatos gali pradėti kraujuoti.

Jau nekalbant apie tai, kad kenčia gyvenimo kokybė - tenka dažnai vaikščioti į tualetą, net naktį atsikelti keletą kartų, dėl to neišsimiega ne tik pats vyras, bet ir jo partnerė.

Jeigu prostata yra padidėjusi, gydantis vaistais, palengvėja pats šlapinimasis, sumažėja poreikis šlapintis dažnai, pagerėja gyvenimo kokybė.

Tačiau vaistų nereikia painioti su papildais. Vaistų kategorijai priskiriami tie preparatai, su kuriais atlikti moksliniai tyrimai, yra puikiai žinomas ir įrodytas jų poveikis.

Tuo tarpu tyrimai su papildais nėra atliekami. Jų poveikis - tik numanomas, tačiau nėra įrodytas moksliniais tyrimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.