Klastinga liga dainininkę V.Povilionienę privertė atsisakyti keptuvės

„Krūties vėžys, cukrinis diabetas, du infarktai – gyvenimas mane ne kartą bandė nugnybti, bet vis nenugnybia“, - juokavo folkloro atlikėja Veronika Povilionienė. Niekam ne paslaptis – humoro jausmas yra patikimas sąjungininkas kovojant su klastingomis ligomis, ypač vėžiu. Bet ne mažiau svarbi ir tinkama mityba.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 8:53 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:32 AM

Liaudies dainų atlikėja krūties vėžiu susirgo prieš šešerius su puse metų. Liga buvo sėkmingai sutramdyta, tačiau dainininkės požiūris į mitybą nepasikeitė - ne tik sau, bet ir šeimai stengiasi ruošti patiekalus tik iš vietinių produktų. Jeigu tik gali, atsiveža jų iš kaimo. Ant šeimos stalo nebūna nei keptų, nei rūkytų produktų ar valgių.

 „Man regis, kai žmonės ėmė daugiau kepti, čirškinti, ėmė daugiau sirgti vėžiu“, - svarstė 67 metų V. Povilionienė. Todėl dabar, saugodama savo šeimos narių, ypač anūkų sveikatą, ji virtuvėje stengiasi išsiversti be keptuvės.

Jau 12 metų gyvuojančios akcijos „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė įsitikinusi, kad mityba ir sveikas maistas negali išgydyti ligos, bet gali tapti labai svarbiu veiksniu su ja kovojant ir sveikstant. Tai suprato ir moterys, kurioms teko išgirsti krūties vėžio diagnozę – daugelis jų ieško patarimų, kaip maitintis, ruošti patiekalus, derinti produktus.

„Jeigu prieš ligą neskyrėte daug dėmesio valgiaraščiui, gydantis krūties vėžį ir visą likusį gyvenimą turėsite rūpestingai rinktis maisto produktus“, - moko „Nedelsk“ projekto iniciatoriai, gydytojai ir savanoriai.

Prie „Nedelsk“ projekto misijos skleisti žinias apie krūties vėžį prisideda salotų ir kepsnių restoranai „Forest“ - juose valgiaraštis sudaromas remiantis lėto, sezoninio maisto principais. Dalis gautų pinigų už „Nedelsk“ akcijos ženklu pažymėtus patiekalus atiteks projektui.

Tad kokiais mitybos principais patariama vadovautis sergantiems onkologine liga?

Maistas – kaip prieš 50 metų

Susirgus vėžiu reikėtų prisiminti, koks maistas buvo prieš pusšimtį metų, kai nebuvo maisto pakaitalų, skonį stiprinančių ar keičiančių medžiagų. Maistas turi būti natūralus: įvairios sriubos, virta žuvis, natūrali duona, daug daržovių.

Natūralių vitaminų telkiniai – salierai, svogūnai, petražolės. Lengvai pasisavinami natūralūs vitaminai visada geria nei cheminis preparatas, kurį kepenys turi perdirbti.

Puikus angliavandenių mišinys – meduje.

Valgykite daug kalorijų ir baltymų turintį maistą – daug baltymų yra sojų ir pieno produktuose, kiaušiniuose, sūryje, mėsoje, riešutuose, žirniuose, pupelėse, džiovintuose vaisiuose.

Geras virškinimas – gera savijauta

Virškinimas labai veikia savijautą ir sveikatą. Atminkite: vienas kąsnis mėsos – vienas kąsnis daržovių. Geriau valgyti kietesnės augalinės ląstelienos turintį maistą: agurkus, česnakus, arbūzus, pomidorus. Ir gerai sukramtykite – tai padeda geriau suvirškinti maistą. Nes nesuskaidytos riebalų liekanos užsibūna storžarnėje, o antrinės tulžies rūgštys, baigiančios skaidyti riebalus, erzina storžarnės gleivinę – šioje gali atsirasti piktybinių navikų židinių.

Jei užkietėja viduriai, kas dvi-tris valandas valgykite keptų obuolių arba morkų, javainių košės. Tinka ir grikių, pupų, pupelių, žirnių ir su lupenomis virtų bulvių (joms atvėsus odelę nulupkite) košės. Jas gardinkite riešutais, razinomis, medumi, apšlakstykite sojų, alyvuogių aliejumi arba aliejumi su karotinu.

Pakankamai skysčių

Vartokite pakankamai skysčių – per dieną tarp valgymų išgerkite ne mažiau nei 4-6 stiklines. Gerkite kmynų, pankolių ir krapų sėklų nuovirus, mineralinį vandenį, obuolių, morkų ar kitokias sultis, skiestas vandeniu.

Jeigu jums diagnozuotas vėžys, atsargiai vartokite natūralias vaisių ir daržovių sultis. Jų per valandą galima išgerti ne daugiau kaip vieną-tris gurkšnius. Fiziologai teigia, kad jeigu iš karto išgeriama stiklinė sulčių, daugiau naudos gauna kur kas agresyvesnės vėžio ląstelės. Todėl geriau daugiau valgyti šviežių vaisių ir daržovių – ląstelienoje esančios veikliosios medžiagos ir vitaminai išsiskiria lėtai, taip sudaromos vienodos maitinimosi sąlygos visoms ląstelėms.

Mėgstamas maistas – mažais kiekiais ir dažnai

Visada reikia valgyti mėgstamą maistą – tai, ko iš tiesų norisi. Sveikstantis žmogus turi būti laimingas – vienas picos gabalėlis ar pyragaitis nepakenks, svarbu valgyti saikingai ir skaniai.

Geriausia susidaryti valgiaraštį, kuriame vyrautų keturios maisto produktų grupės. Kasdien patariama suvalgyti po vieną ar du kiekvienos grupės produktus: 1) vaisių ir daržovių, 2) paukštienos, žuvies ir mėsos patiekalų, 3) kruopų , duonos, makaronų, 4) pieno ir pieno produktų, ypač kefyro su bifido bakterijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.