Išsitirti dėl gimdos kaklelio vėžio bus galima ir namuose

Gimdos kaklelio vėžys – onkologinė liga, kurios galima išvengti. Dažniausiai ją sukelia aukštos rizikos žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Tačiau daug moterų Lietuvoje vis dar neranda laiko apsilankyti pas gydytoją ir atlikti tyrimų, kurie padeda nustatyti ikivėžinius gimdos kaklelio ląstelių pakitimus. Šią problemą bus galima išspręsti itin paprastai – netrukus vaistinėse bus galima įsigyti specialią priemonę - šluotelę. Ja paėmus mėginį namuose, jį bus galima išsiųsti ŽPV tyrimui į laboratoriją. Į gydymo įstaigą vykti nereikės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2014, 2:06 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:47 AM

Ši pažangi sveikatos tyrimų technologija jau prieinamą daugelio Europos šalių moterims. Pavasarį ja pasinaudoti galės ir moterys Lietuvoje.

„Daug dėmesio skiriame pacientų sveikatos savikontrolės kultūros formavimui, tad stengiamės, kad rūpintis savo sveikata būtų paprasta – ir Lietuvos moterys namuose, sau įprastoje aplinkoje, galėtų pasinaudoti naujausiomis ir moderniausiomis technologijomis“, – sakė naujovę pristatysiančios kompanijos „Interlux“ vadovas dr. Audrius Matuzevičius.

Moksliniais tyrimas įrodyta, jog pačios moters iš makšties specialia šluotele molekuliniams tyrimams paimtas mėginys nuo gydytojo paimto tokio mėginio statistiškai reikšmingai nesiskiria ir neturi didelės įtakos aukštos rizikos ŽPV tyrimo kokybei. Net 98 proc. tyrimuose dalyvavusių moterų sutiko, jog šis paėmėjas yra puikus savityros būdas, padedantis išvengti eilių gydymo įstaigose ir sutaupyti laiko.

Iš laboratorijos gavusi teigiamą atsakymą, moteris turėtų kreiptis į savo gydytoją, kuris, jei reikia, – atliktų onkocitologinio tepinėlio tyrimą (PAP) arba tikslesnį onkocitologinį tyrimą iš skystosios terpės ir pasiūlytų stebėti, ar nesivysto ikivėžiniai gimdos kaklelio ląstelių pokyčiai.

Šiuo metu pagal nacionalinę gimdos kaklelio vėžio prevencijos programą Lietuvoje nemokamai citologiškai dėl gimdos kaklelio vėžio kas 1-3 metus gali išsitirti 25-60 metų moterys.

Apie tikslesnius, tačiau valstybės nefinansuojamus tyrimus moterys turėtų teirautis savo gydytojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.