Masažo meistrė: „Lietuvio kūnui reikia lietuviško masažo“

„Masažas – tai menas“,– šypsosi alytiškė Ingrida Knyzienė. Kai kalba apie masažą, ji visada šypsosi. Ir visada savo klientą pakviečia nusišypsoti pačiam sau. Šypsena – neatskiriama holistinio masažo dalis. Juk masažuotis eina žmonės, kurie myli save, o mylintys – visada šypsosi.

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Jankauskienė ("www.alytusplius.lt")

Jan 24, 2014, 9:04 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:07 AM

Pačiai Ingridai masažas – pomėgis ir malonumas, kuriuo ji dalijasi su kitais. Jai malonu ne tik masažuoti ir jausti, kaip atsipalaiduoja įsitempę žmogaus raumenys, matyti, kaip po masažo nušvinta akys – Ingridai ir pačiai patinka būti masažuojamai. Ir tuomet ji nevertina masažuotojo judesių, neseka jų eigos ir nesistengia nuspėti, ką jis darys toliau. „Kai mane masažuoja, aš nedirbu“, - paaiškina Ingrida.

Neseniai baigusi septynis mėnesius trukusius holistinio masažo meistro kursus, nemenką masažuotojos patirtį turinti moteris jaučiasi įžengusi į naują, jai pačiai iki dar nežinotą masažo sritį.

Holistinis masažas – tai klasikinio masažo derinys su „kūno laisve“: dinaminiu sąnarių „išlaisvinimu“ ir kūno atpalaidavimu prieš masažą. Ši „kūno laisvė“ yra visų holistinio masažo metodikų pagrindas, pradžių pradžia. Kiekviena holistinio masažo metodika turi savo filosofiją, nes terapija vyksta tik tada, kai liečiama ir ranka, ir mintimi.

„Tai – visai nauja era, palyginus su tuo, ką mes darėme anksčiau“, - sako I. Knyzienė.

Holistinio masažo paslapčių ji mokėsi Rūtos Stratkauskienės holistinio masažo mokykloje. „Rūta pati kuria masažus. Iš įvairių masažų technikų ji atrenka ir suderina tai, kad labiausia tinka lietuviams. Kiekvieno krašto žmonių organizmas, gyvenimo būdas yra skirtingas, todėl ir masažo mums reikia kitokio“, - pasakoja Ingrida.

Į masažo pasaulį ji įžengė maždaug prieš šešerius metus. Medicininį išsilavinimą turinti moteris iki tol jau beveik du dešimtmečius buvo dirbusi greitosios pagalbos felčere.

Ar ji susirado masažus, ar jie ją, Ingridai sunku pasakyti, tačiau ji pripažįsta, kad pirmieji jos masažo kursai buvo savęs ieškojimo pasekmė.

„Nuolat lankydavausi viename grožio salone pas savo kirpėją. Žiūrėdama į ten dirbančias moteris, žavėdavausi, kokios jos gražios, susitvarkiusios ir klausdavau savęs: o aš ar galėčiau dirbti grožio salone? Dirbdama greitojoje pagalboje, mačiau daug skausmo, o man taip norėjosi ko nors gražaus“, - priežastis, paskatinusias mokytis masažo, prisiminė Ingrida.

Pirmiausia, kaip ir pridera, ji išmoko daryti klasikinį masažą, o pirmąjį savo klientą, kurį masažavo, prisimins visą gyvenimą. Juo tapo Alytuje pakankamai gerai žinomas sportininkas. Jaunas vyras pas pradedančią masažuotoją atėjo kojų masažo.

„O ant manęs jam atėjus užvirto užkliudyta drabužių kabykla“, - tai sakant Ingridos akys dar ir dabar plečiasi iš pasibaisėjimo.

Bet jos kliento tai neišgąsdino – jis daugelį metų lankėsi Ingridos masažo kabinete. „Daugelis klientų tampa nuolatiniais, net atrodo kaip draugai. Pas mane lankosi tik geri žmonės, gal todėl, kad vieni kitus atveda“, - svarsto Ingrida.

Ji pripažįsta, kad daugeliui žmonių patinka masažas, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie masažuotojos „neprisileidžia“. „Masažuoji ir jauti, kad ant žmogaus kūno lyg koks šarvas būtų uždėtas – žmogus neatidaro savo kūno. Keletą tokių klientų esu turėjusi – tai labai stiprios asmenybės, jos arti savęs tiesiog neprisileidžia, o liesdama žmogų jaučiu, kiek jis savo kūną atiduoda“, - pasakoja Ingrida.

Anot jos, pradedantieji masažuotojai tiesiog atlieka visus judesius taip, kaip priklauso, o ilgainiui su patirtimi atsiranda pojūtis, kokio gilumo ir intensyvumo judesys kiekvieno žmogaus kūnui yra reikalingas. Taip buvo ir Ingridai, tik kartu su patirtimi atėjo ir noras ieškoti kitokių masažo būdų, nes įprastas klasikinis ėmė atrodyti sausas ir nuobodus. „Iš pradžių masažas man buvo laisvalaikio pomėgis, bet paskui ėmė darytis įprasta rutina. Jaučiau, kad ir man, ir klientams kažko trūksta. Dvejus metus kažko vis ieškojau, kol atradau Rūtos Stratkauskienės mokymą – mane prie jo tarytum kažkas vedė“, - sako Ingrida.

Atradusiai holistinį masažą moteriai jos pomėgis vėl ėmė teikti malonumą, juo džiaugiasi ir klientai. Šis masažas ypatingas tuo, kad neatskiria vienos kūno raumenų grupės, o apima visas organizmo sistemas – juk ir organizme nėra atskirų tarpusavyje nesusijusių dalių. Terapijos metu prie žmogaus ir liečiamasi kaip prie nedalomos visumos: prie jo kūno, sielos ir emocijų.

„Holistinio masažo tikslas – pasiekti, kad galvoje nebeliktų jokių minčių. Tokioje būsenoje gimsta pačios nuostabiausios idėjos“, - šypsosi Ingrida tokia šypsena, kokia po masažo šypsosi jos klientai – lengva, palaiminga, negožiama sunkių minčių.

Masažo meistrės kredo paprastas: gerbti save ir klientą, kuris suteikė teisę prie savęs prisiliesti.

Žmogaus rankos gali padaryti stebuklus. I. Knyzienė tuos stebuklus kuria darydama viso kūno, veido, pėdų masažus, atlikdama kūno priežiūros procedūras. Kiekvienas masažas ir procedūra turi savitą poveikį. Refleksogeninis relaksacinis pėdų masažas išjudina visą organizmą, pažadina slaptas jo galias, nors būtent darant pėdų masažą žmogus dažniausiai užmiega. Karštų akmenų masažas atpalaiduoja, turi limfodrenažinį poveikį.

Vyrams ir moterims daromas skirtingas masažas, nes organizmas – irgi skirtingas. Ir netiesa, kad moterys masažus mėgsta labiau nei vyrai – vyrams jie irgi patinka, tik jie labiau drovisi. Bet kai moterys masažą padovanoja, mielai juo mėgaujasi, juolab, kad masažai – labai populiari dovana tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų.

O Ingridai Knyzienei masažas – tai mokslas be galo: įvaldžiusi holistinio masažo paslaptis, ji jau svajoja patekti pas nauja technika dirbantį meistrą iš Izraelio. Masažai, kaip ir viskas aplink, keičiasi, o Ingridai ta kaita – labai įdomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.