Insulto ištiktą 32 metų šilutiškę išgelbėjo Klaipėdos medikai

Insulto ištikta 32 metų šilutiškė ir toliau gyvens visavertį gyvenimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 27, 2014, 3:45 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:23 AM

Laiku suteikus pagalbą moteriai iš galvos smegenų kraujagyslės pašalintas krešulys.

Insultų centras praėjo veikti praėjusią savaitę palaiminus sveikatos apsaugos ministrui. Centro tikslas – gydyti ūmius išeminius galvos smegenų insultus taikant naujausius gydymo metodus. Tokia paslauga bus teikiama visiems Vakarų Lietuvos gyventojams. Svarbiausia tokį ligonį į centrą pristatyti kuo greičiau.

Insulto ištikta šilutiškė į Jūrininkų ligoninę buvo atgabenta praėjusį penktadienį. Pasak gydytojo neurologo Sauliaus Tarozos, moteris buvo sunkios būklės – ji negalėjo kalbėti, buvo paralyžiuota dešinioji kūno pusė.

„Iš pradžių pacientei taikyta trombolinė terapija: medikamentais siekta ištirpdyti trombą. Šiuo būdu neatkūrus kraujotakos imtasi intervencinio gydymo – mechaninės trombektomijos, kai specialiais prietaisais per aortą keliaujama iki užsikimšusios smegenų arterijos ir ištraukiamas kraujagyslę užkimšęs trombas. Šįkart trombas buvo įstrigęs viduriniojoje smegenų arterijoje. Jį pašalinus ligonės būklė iškart pagerėjo“, – pasakojo procedūrą atlikęs Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyriaus vedėjas Valentinas Jokšas.

Pacientė jau gali pati atsisėsti, atsistoti, jau kalba, nors dar ir ne visai raiškiai.

Medikai toliau ieškos jauną moterį ištikusio insulto priežasčių, taikys antrinę profilaktiką. Jie tikisi, kad po reabilitacinio gydymo ji galės gyventi kaip ir anksčiau.

Paprastai insultai ištinka vyresnio amžiaus žmones. Nuo 55-erių kas dešimtmetį insulto tikimybė išauga dvigubai.

Gydytojai teigia, kad ištikus insultui svarbiausia žmogų kuo greičiau pristatyti į ligoninę, o tuomet viskas priklauso nuo koordinuoto komandinio darbo.

„Pagal neurologų rekomendacijas į Insultų centrą pacientas turėtų patekti ne vėliau negu per 3,5 valandos nuo ligos simptomų – kalbos sutrikimo, veido perkreipimo, galūnės nusilpimo – pradžios. Tik tuo atveju galima taikyti pažangiausią gydymo metodiką ir užtikrinti geriausius rezultatus“, – sako Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr.Jonas Sąlyga.

Tokios ir panašios gydomosios procedūros Jūrininkų ligoninėje – nebe naujiena.

Pernai liepos mėnesį „Lietuvos rytui“ savo sėkmės istoriją pasakojo 72 metų vyras.

Ūmus išeminis insultas jį ištiko po treniruotės sporto salėje – į ligoninę skubiai atgabentas pacientas visiškai nevaldė kairiosios kūno pusės. Jam buvo užsikimšusi miego arterija dešinėje kaklo pusėse.

Tuomet pirmą kartą Vakarų Lietuvoje jam buvo atlikta miego arterijos stentavimo procedūra.

„Likau gyvas tik gydytojų ir budėjusios medikų brigados dėka, – sakė klaipėdietis, nepanoręs skelbti savo pavardės. – Mano istorija – banali. Viskas įvyko netikėtai. Aš visada rūpinausi sveikata, seniai užsiiminėju sportu, 40 metų bėgioju krosus, ruošiausi su bičiuliais kopti į Kaukazo kalnus“.

Inžinieriumi ekologu dirbantis vyras jau dvidešimt metų nevalgo mėsos, negeria alkoholio, nebent pakelia gero vyno taurę, niekada nerūkė.

Pastaruoju metu jis nuolat lankėsi sporto salėje. Trenerė vyrui parengė specialią stuburo stiprinimo programą. Bėda nutiko po eilinės treniruotės.

„Po šalto dušo išvydau tamsias dėmeles akyse, tarsi musės skraidytų. Bandžiau kalbėti – kalba nerišli. Pajutau traukulius kairėje kojoje. Supratau – tai smegenų kraujotakos sutrikimas. Esu baigęs universitete biochemiją, 20 metų dirbau ligoninėje. Į paniką nepuoliau, paprašiau vaikinų, kad kviestų greitąją. Savo daiktų susirinkti nepajėgiau, kairė koja ir ranka buvo tarsi nutirpusios“, – pasakoja klaipėdietis.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje jis pateko V.Jokšo ir S.Tarozos globon. Po trijų dienų ligonis jau vaikščiojo ir vėl svajojo kopti į Kaukazo kalnus.

Smegenų išeminio insulto sukelto miego arterijos užsikimšimo statistika baugi – miršta beveik pusė žmonių. Todėl šioje situacijoje itin svarbu ne tik laikas, per kurį suteikiama pagalba, bet ir pasirinktas diagnostikos ir gydymo būdas.

Pacientas į ligoninę buvo pristatytas greitai. Kadangi klasikinis gydymo metodas intravenine trombolize šiuo atveju nepadėjo, ryžtasi atlikti kraujagyslių angiografiją. Per kojos arteriją į kaklo miego arteriją įstūmus kateterius, užsikimšusią vietą bandyta atverti leidžiant stiprius vaistus, nepavykus ir šiuo atveju, užsikimšusi sritis atverta specialiu tinkleliu – stentu.

„Kraujagyslių stentavimas – ne naujiena. Tokios planinės procedūros esant tam tikriems parodymams atliekamos per tyrimus pastebėjus reikšmingus susiaurėjimus arterijose. Tuomet stentai įstatomi profilaktiškai, kad žmogaus neištiktų išeminis insultas. Šiuo atveju išeminis insultas jau buvo įvykęs ir teko imtis ūmaus miego arterijos stentavimo“, – sakė V.Jokšas.

Ištikus smegenų išeminiam insultui dėl miego arterijos užsikimšimo gresia mirtis, invalidais lieka iki 70 procentų pacientų ir tik dešimtadalis gali toliau gyventi normalų gyvenimą. Šiuo atveju buvo labai svarbu tai, kad vyras skubiai – per valandą – atgabentas į ligoninę.

2012 metais Lietuvos ligoninėse gydyta daugiau kaip 20 tūkst. insulto ištiktų ligonių. Daugiau kaip 3 tūkst. jų mirė. Tai vienas blogiausių rezultatų pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.