Vilniuje gydomas ukrainietis papasakojo apie „Berkut“ smurtą

Vilniuje gydomas sužeistas Euromaidano dalyvis Rostislavas Melnykas atrodė kiek susijaudinęs, bet linksmas. Trečiadienio ryte pasikalbėjęs ir nusifotografavęs su šalies prezidente Dalia Grybauskaite, per pietus jis susitiko su žurnalistais.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jan 29, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:28 PM

„Važiavome mašina, buvome penkiese. Pasukome, mus užblokavo „Berkut“ džipas“, - kiek užsikirsdamas pradėjo pasakojimą 23-ejų Kijevo gyventojas. Vos pusė minutės ir kelionė namo penkiems jaunuoliams baigėsi skaudžiais sumušimais.

„Mes sakom: „Duokit pravažiuoti.“ Jie atkerta: „Tylėkit.“ Pokalbis truko pusę minutės. Norėjome apsisukti, važiuoti atgal. Bet kaukėti vyrai ėmė trankyti automobilį“, - pasakojo vadybą baigęs jaunuolis. Jis tikino, jog nepriklauso jokiai politinei organizacijai. Kijeve jis prisijungė prie Euromaidano pagalbininkų, kurie protestuotojams pagalbą teikė automobiliais.

Nors ir sumuštam, jam pavyko pabėgti nuo smurtautojų. „Mašinoje 5 žmonės, iš jų tris paėmė „Berkut“ kaukėmis veidus užsidengę vyrai. Vienas buvo po mašina, jo nepaėmė, jo veidas buvo sumuštas“, - prisiminė R.Melnykas.

Nuo kaukėtų „Berkut“ karių nukentėjo ir kitas ekipažas. „Pro šalį važiavo taksi mašina. Vyras važiavo taksi ir jį irgi sumušė“, - teigė ukrainietis. Nedidelį savo verslą gimtinėje įkūręs protestuotojas tikino, kad Ukrainoje dabar pavojinga ir niekuo dėtiems žmonėms.

„Važiavom namo, mus tiesiog susistabdė ir sumušė. Galiausiai dėl to patys liekam kalti“, - stebėjosi nukentėjusysis.

Lūžo kaulai, sužaloti plaučiai, žaizdos galvoje

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje slaugomas vaikinas po gydytojų apžiūros jaučiasi gerai. Jį gydantis Krutinės chirurgijos skyriaus vedėjas Paulius Gradauskas pasakojo, kad sužeidimai byloja apie panaudotą „didelį smurtą“.

Lūžę rankos kaulai, sužaloti plaučiai, žaizdos galvoje – mušimo pasekmė.

„Jo krūtinės ir plaučių sužalojimas – rimtas. Nežinau, kaip jis buvo gydomas Ukrainoje. Jis negaulėjo ligoninėje, bet jį konsultavo gydytojai. Gydymas buvo geras, nes jau po 6 parų jis galėjo skristi ir pasiekė Lietuvą. Neketiname atlikti papildomų operacijų“, - sakė gydytojas.

Vaikinui būtinas kelių parų gydymas vaistais. „Penktadienį matysime. Vėl atliksime tyrimus, rentgeno nuotraukas“, - sakė P.Gradauskas.

„Miegojo žmogus. Net gaila buvo žadinti“, - sakė į susitikimą ukrainietį atlydėjusios moterys.

Į Lietuvą jaunas vyras buvo atskraidintas ankstų trečiadienio rytą. Tai pirmasis per protestus Kijeve nukentėjęs ukrainietis, atvykęs gydytis į Vilnių.

„Sužinojau apie šitą programą, kad Lietuvoje galima gydytis, ir atvažiavau. Jeigu daug prisikalbėsiu, pasiliksiu Lietuvoje“, - paklaustas apie politinį prieglobstį mūsų šalyje, kalbėjo R.Melnykas.

Vaikino motina žino, kas su juo nutiko ir kad jis Lietuvoje. „Brolis arba sesė atvažiuos manęs aplankyti“, - sakė savo noru Ukrainą palikęs protestuotojas.

50 tūkst. litų gydymui

Lietuva priims ir daugiau sužeistųjų iš Maidano. „Iš tikrųjų tokie sužeidimai rodo, kad prieš žmones buvo naudojama brutali jėga, ir tai visiškai nepateisinama - valdžios brutalios jėgos naudojimas prieš savo piliečius niekada nebus pateisinamas“, - sakė prezidentė. Vyriausybė tam skirs 50 tūkst. litų.

Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui pernai lapkritį atsisakius pasirašyti Ukrainos ir Europos Sąjungos asociacijos bei laisvos prekybos sutartį, į gatves išėjo tūkstančiai ukrainiečių. Protestams peraugus į susirėmimus su milicija ir specialiosiomis pajėgomis, keli žmonės žuvo. Tikslus sužeistųjų skaičius nėra žinomas, remiantis įvairiais šaltiniais, jų gali būti pusantro šimto ar kelis kartus daugiau.

Antradienį siekdamas padėti išspręsti jau du mėnesius trunkančią žmonių gyvybių pareikalavusią krizę atsistatydino Ukrainos premjeras Mykola Azarovas. Ukrainos Aukščiausioji Rada taip pat antradienį atšaukė protestus varžantį įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.