Naujagimių klausos patikra užkerta kelią neįgalumui

Lietuvoje pradėta taikyti visuotinė naujagimių klausos patikra. Šios prevencinės programos tikslas – patikrinti klausą ne vėliau kaip per dvidešimt aštuonias dienas nuo kūdikio gimimo, o gavus neigiamus tyrimo rezultatus paskatinti tėvus kreiptis į specialistus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 5, 2014, 5:51 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:21 PM

Nors dauguma naujagimių normaliai girdi, 1-3 vaikai iš tūkstančio gimsta, turėdami didesnį ar mažesnį klausos sutrikimą. Kuo anksčiau vaikui, turinčiam įgimtą klausos sutrikimą, bus suteikta pagalba, tuo geriau. Jei tokia pagalba vėluoja, iškyla sunkumų formuojantis mažamečio kalbai ir bendravimo įgūdžiams.

Tyrimas neskausmingas.Gimdymo stacionaruose naujagimiams pirminį tyrimą atlieka akušeris, bendrosios praktikos ar vaikų slaugytoja.

Vaikų ligoninės Vaikų ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus vedėja medicinos mkslų daktarė Eglė Gradauskienė priminė, kad gavus neigiamą tyrimo dėl naujagimio klausos atsakymą tėvams reikėtų per tris mėnesius atvykti pas gydytoją otorinolaringologą-audiologą pasikonsultuoti ir pakartoti tyrimą.

Tokie klausos centrai yra Vilniuje, Vaikų ligoninėje Santariškėse ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose. Tyrimo neigiamas atsakymas dar nereiškia, jog vaiko klausa sutrikusi. Neigiamą atsakymą gali lemti ir klausos sutrikimas, ir tam tikros tyrimo sąlygos, pavyzdžiui, aplinkos triukšmas, maža ausies landa ar sekretas ausies landoje.

Daliai kūdikių, kuriems patikros rezultatai būna neigiami tiriant pirmą kartą, pakartojus tyrimą gaunami teigiami rezultatai.

„Norint įsitikinti, ar kūdikio klausa yra gera, neretai tenka klausos patikros tyrimą kartoti. Įtarus klausos sutrikimą, būtina atlikti išsamesnius tyrimai“, - priminė gydytoja E.Gradauskienė.

Kūdikio klausos sutrikimą gali lemti daugybė priežasčių, pavyzdžiui, mažesnė nei 32 savaičių nėštumo trukmė, mažesnis nei 1500 gramų naujagimio svoris, įgimtos ir įgytos infekcijos.

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Ausų, nosies, gerklės ligų centro vadovo profesorius. Eugenijus Lesinskas pripažino, kad naujagimių klausos patikra gimdymo stacionaruose yra efektyvesnė ir pigesnė nei elgsenos testai, kurie atliekami 7-9 mėnesių kūdikiams.

Pasaulio patirtis rodo, kad tokia patikra netgi padeda taupyti lėšas. Pavyzdžiui, 17-40 dolerių, kuriuos JAV išleidžia vieno naujagimio patikrai, sutaupo 400 000 dolerių, kuriuos tektų išleisti specialiai lavinant neprigirdintį asmenį ir integruojant jį į visuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.