Išgalvoto daktaro Hauso diagnozė išgelbėjo tikro ligonio gyvybę

Matyt ne vienas žiūrėdamas televizijos serialą apie genialų ir tiek pat įžūlų daktaras Hausą nejučia mėgino ir sau taikyti beprotiškas jo diagnozes. Rimtai, aišku, į jų niekas nevertinome – juk tai tik scenaristų fantazijos. Tačiau Frankfurto (Vokietija) nediagnozuojamų ligų centro specialistas, daktaras Juergenas Schaeferas neseniai pripažino, kad vieno paslaptingų simptomų kamuojamo paciento gyvybę išgelbėjo pasirėmęs būtent daktaro Hauso diagnoze.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-02-08 15:57, atnaujinta 2018-02-16 13:40

Į daktarą Juergeną Schaeferį, kuris užsiima būtent tuo, kad sprendžia medicinines mįsles, vienos Vokietijos ligoninės medikai kreipėsi 2012 m. Jiems niekaip nepavyko nustatyti, kuo serga pacientas, kurį kankina širdies ritmo sutrikimas, regėjimo ir klausos praradimas, limfmazgių patinimas bei rėmuo, rašo „CNet“.

Jokios priemonės negelbėjo, paciento gyvybei jau grėsė rimtas pavojus, o iškviestas J.Schaeferis labai greitai nustatė itin retą apsinuodijimą kobaltu. Mat visai neseniai žiūrėjo serialo „Daktaras Hausas“ epizodą, kuriame genialusis personažas sėkmingai gydė pacientą su analogiškais simptomais. Daktaro Hauso pacientas kobaltu apsinuodijo dėl to, kad jam buvo prastai atlikta sąnario pakeitimo operacija. Tikrajam pacientui Vokietijoje 2010 m. lapkritį taip pat buvo pakeistas sulūžęs keraminis sąnarys ir vietoj jo įdėtas metalo bei plastiko implantas.

„Jau po penkių minučių žinojau, kas jam “, – neseniai žurnale „The Lancet“ pasirodžiusiame straipsnyje rašo J.Schaeferis.

Pasirodo atliekant implanto pakeitimą ne visi keramikos gabalėliai buvo sėkmingai pašalinti, žmogui vaikštant jie trynėsi į naująjį sąnarį, todėl kobalto gabalėliai pateko į kraujotaką. Nustačius priežastis jau mirti besiruošiančiam vokiečiui vėl buvo įdėtas naujas keraminis sąnarys.

Realiame pasaulyje istorija baigėsi tik beveik holivudiškai – paciento širdies veikla sunormalėjo, baigėsi karščiavimas ir rėmuo, tačiau regėjimas ir klausa pagerėjo tik truputį.

Tačiau savo straipsnyje žurnalui „The Lancet“ Hauso gerbėjas J.Schaeferis ne tik pagyrė puikiai savo darbą atlikusius serialo scenaristus, bet ir griežtokai sukritikavo tikruosius savo kolegas. Jo teigimu, net nemačius serialo diagnozę galima buvo lengvai nustatyti keletą minučių panaršius „Google“.

Tiesioginių kaltinimų lyg ir neišsakė, tačiau patys spręskite kiek gerai dirbo tie, kas kelis mėnesius ieškojo sprendimo lengvai aptinkamo internete? O po to dar pagalvokime, kiek dažnai nenoras pasitelkti internetą kainuoja gyvybes ne nuo to gydomiems ligoniams visame pasaulyje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.