Ypatingas vyro kraujas išgelbėjo daugiau nei 2 mln. kūdikių

74-erių Jamesas Harrisonas iš pirmo žvilgsnio tikrai nepanašus į superherojų: naktimis jis nekovoja su nusikaltėliais, nevilki specialaus kostiumo, o ir antgamtinių galių, deja, neturi. Tačiau tai nesukliudė vyrui išgelbėti daugiau nei 2 mln. kūdikių per 54 metus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-20 08:03, atnaujinta 2018-02-16 02:53

Australijoje gimusio Jameso venomis teka ypatingas kraujas – jo kraujo plazmoje yra antikūnų, kurie padeda nuo serologinio konflikto išsaugoti vaisių gyvybę. Serologinis konfliktas pasireiškia tuo, kad motinos eritrocitai neturi Rh antigeno, o vaisiaus – turi. Dėl kraujo grupių nesuderinamumo motinos organizme gaminasi antikūnai, naikinantys gimdoje esančio vaisiaus eritrocitus, tad egzistuoja tikimybė, kad vaisiui išsivystys mažakraujystė, blogiausiu atveju – jis žus gimdoje arba gims negyvas.

Jamesą išties galima tituluoti ištikimiausiu ligoninių lankytoju – jau nuo 18 metų jis savo krauju dalijasi reguliariai – kartą per dvi savaites. Net ir atostogų metu vyras ryžtingai varsto ligoninės duris – nevalia praleisti nė vieno apsilankymo, mat tai gali kainuoti daugelio kūdikių gyvybę. „Niekada negalvoju nustoti tai daryti. Niekada“, – prisipažįsta Jamesas. Prieš 60 metų Jamesui buvo atlikta operacija, per kurią prireikė net 13 litrų kraujo – būtent po to jis ir atsidavė kilniai misijai.

„Ligoninėje gulėjau 3 mėnesius. Kraujas, gautas iš donorų, išgelbėjo mano gyvybę, tad pasižadėjau, kad vos tik sulauksiu 18 metų darysiu tą patį, ką ir mano gelbėtojai. Laikiausi ir laikysiuosi sau duoto pažado“, – teigia Jamesas.

Jau po pirmojo kraujo davimo paaiškėjo, kad Jamesas – ypatingas, o jo venomis tekantis kraujas gali išgelbėti tūkstančius nuo serologinio konflikto mirštančių Australijos vaikų. Vyriškiui atlikta daugybė tyrimų, reikalingų Anti-D vakcinai sukurti. Ši vakcina suleidžiama visoms nėščioms moterims, kurių Rh yra neigiamas. Jameso kraujas tapo toks vertingas, kad vyro gyvybė apdrausta net 1 mln. Australijos dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.