Šiauliuose – nerimas dėl tuberkulioze susirgusios mokytojos

Vienos Šiaulių progimnazijos mokinių tėvams paniką sukėlė žinia apie atvira plaučių tuberkulioze susirgusią mokytoją.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Mar 7, 2014, 9:47 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:34 PM

Paaiškėjo, kad sunkia infekcine liga susirgo nuo gruodžio 2 iki 20 dienos mokykloje dirbusi pedagogė.

Prasidėjus vaikų žiemos atostogoms mokytoja į darbą nebegrįžo. Kad pedagogė serga atvira plaučių tuberkulioze, nustatė ją ligoninėje ištyrę pulmonologai.

Teks patikrinti per 300 žmonių

Apie tai, kad jų darbuotoja susirgo, progimnazijos administracija sužinojo sausio pradžioje, o kad vos kelias savaites mokytoja dirbusiai moteriai diagnozuota atvira plaučių tuberkuliozė, progimnazijoje tapo žinoma tik praėjusią savaitę.

Kadangi atvira plaučių tuberkuliozė yra užkrečiama liga, ja galėjo užsikrėsti su šia mokytoja bendravę ar šalia jos buvę žmonės.

Ar nėra užsikrėtę tuberkulioze, turės pasitikrinti visi šios progimnazijos pedagogai ir penktų–aštuntų klasių moksleiviai, kurių šioje mokymo įstaigoje yra apie 300.

Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Rita Švambarienė sakė, kad panikos dėl šio įvykio kelti nereikėtų.

„Mokytoja, kuriai diagnozuota atvira tuberkuliozės forma, mokykloje dirbo trumpai, o tyrimų rezultatai rodo, kad nuo sergančio žmogaus ne visada užsikrečia netgi su juo daug laiko praleidžiantys artimieji.

Bet kuriuo atveju, kai sužinoma, kad kas nors susirgo šia liga, visada rekomenduojama pasitikrinti tiems žmonėms, kurie jį supo ir namuose ir darbe.

Šiuo atveju pasitikrinti turėtų gana daug žmonių – ir susirgusios pedagogės bendradarbiai, ir mokiniai“, – sakė R.Švambarienė.

Mokytoja pateikė sveikatos pažymą

Šiauliuose atvira plaučių tuberkuliozė kasmet diagnozuojama kelioms dešimtims žmonių: pernai jų buvo 37, užpernai – 32.

Remiantis Vyriausybės nutarimu, visi pedagogai, medikai, maisto pramonėje bei aptarnavimo sferoje dirbantys žmonės kasmet privalo pateikti pažymą, kad jie neserga atvira plaučių tuberkulize.

Lrytas.lt duomenimis, tokią pažymą, bylojančią, kad yra sveika, darbindamasi į progimnaziją pateikė ir mokytoja, kuriai vėliau buvo diagnozuota atvira plaučių tuberkuliozė.

Kadangi atvira plaučių tuberkuliozė yra lėtinė liga, ji gali būti diagnozuota ne iškart.

Patikrinimo procedūra nereglamentuota

R.Švambarienės manymu, blogiausia, kad nėra tiksliai įvardinta, kaip turi būti profilaktiškai tikrinamas į tikrinamų asmenų kategoriją patenkantis žmogus.

„Tarkime, pedagogas, kuris kasmet darbovietei turi pateikti sveikatos pažymą, dėl jos išdavimo kreipiasi į savo šeimos gydytoją.

Neretai šeimos gydytojai pažymą išduoda tik paklausinėję paciento, ar jis nejaučia tuberkuliozei būdingų simptomų.

Manau, norint išvengti klaidų tokio patikrinimo procedūra turėtų būti tiksliai įvardinta.

Kad žmogus tikrai neserga atvira plaučių tuberkulioze, geriausiai gali patvirtinti rentgeno nuotrauka“, – tvirtino Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.