Ilgos dienos prie kompiuterio – rykštė stuburui ir akims

Jeigu atsisėstumėte tuščiame kambaryje ar lauke - kiek laiko praleistumėte sėdėdami viena poza? Vos kelias ar keliolika minučių. Nes greitai pajustumėte pavargusių raumenų į smegenis siunčiamus signalus. Bet įsitaisę prie kompiuterio ar televizoriaus, šių signalų dažnai negirdime. Mat smegenys tuo metu būna užsiėmusios - iš išorės jos gauna įdomesnę informaciją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-13 14:09, atnaujinta 2018-02-15 11:17

Kai po kelių valandų pabandome pasijudinti, iškankinti raumenys ir sąnariai jau siunčia skausmo signalus. Todėl sėdėjimas prie kompiuterio arba televizoriaus kelia didžiausią pavojų stuburui ir gali tapti rimtos ligos priežastimi.

Stuburo ligos – nuo sėdėjimo

Sustingę raumenys, maudžiantis nugaros skausmas ir paraudusios akys. Tokia nemiela būsena pažįstama kiekvienam, kuris visą dieną praleidžia dirbdamas kompiuteriu.

Sėdėjimas nėra natūrali žmogaus būsena. Ilgiau sėdint juosmens raumenys pervargsta ir visas krūvis tenka stuburui. O jis sėdėjimo metu praranda amortizuojamąjį poveikį ir nepajėgia atlaikyti didelio krūvio. Dėl šios priežasties gali išsivystyti disko išvarža, osteochondrozė ir kitos stuburo ligos.

Gydytojai juokauja - į kompiuterius reikėtų įvesti programą, kuri kas pusvalandį juos išjungtų. O tiems, kuriems nuoširdžiai rūpi sveikata, siūlo daryti kelių minučių pertraukas ir skirti jas trumpai mankštai, kurią galima atlikti tiesiog darbo vietoje.

Besimankštinantį darbuotoją išvydę įmonių vadovai neturėtų pykti - mat vos nuo kelių atliktų pratimų prašviesėja protas ir padidėja darbingumas.

Akims irgi reikia mankštos

Ilgai dirbant kompiuteriu, pavargsta ne tik nugara, bet ir akys.

Akyse yra lęšiukas, kuris susitraukinėja priklausomai nuo to, kokiu atstumu žiūrime.

Jei visą dieną žiūrime tik į priešais esantį ekraną, lęšiuko raumenys, būdami vienoje padėtyje, pavargsta. Pavargusią akį taip pat reikia pamankštinti – atlikti pratimą, priverčiantį ją judėti.

Ant lango stiklo užklijuokite mažą popieriaus gabaliuką ir atsistoję nuo jo pusės metro atstumu delnu užsidengti vieną akį.

Kita akimi apie 10 sekundžių žiūrėkite į „taikiklį“ ant lango, o paskui žvilgsnį staigiai nukreipkite į tolį.

Pratimą pakartokite žiūrėdami kita akimi, o paskui – abiem.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę