Energijos ir grožio šaltiniai – tavo lėkštėje

Energijos šaltiniai

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:47 AM

Energijos šaltiniai

Ar nori, kad tavo pilkosios ląstelės dirbtų visų pajėgumu? Mūsų patarimai padės tau labiau susikaupti - nesvarbu, ar spręsi sudėtingą matematikos uždavinį ar atsakinėsi į painius viktorinos klausimus.

Tau padės magnis, skysčiai ir geležis.

Visų šių medžiagų yra bananuose. Jie greitai padidina cukraus kiekį kraujyje ir suteikia naujų jėgų. Kita vertus, bananai pelnė stropaus magnio tiekėjo šlovę ir beregint papildo energijos atsargas. Todėl dėmesys žaibiškai taps kuo puikiausios formos!

Avižų dribsniai. Jų poveikis - tarsi gaivus dušas tavo pilkosioms smegenų ląstelėms. Už tai atsakingos mineralinės medžiagos magnis ir geležis, kurios suaktyvina deguonies patekimą į galvos smegenis. Ir mokslai tau eisis kaip iš pypkės!

Skysčiai. Maistingųjų medžiagų įsisavinimas sulėtėja dėl skysčių stygiaus. Dėl šios priežasties per dieną būtina išgerti mažiausiai 1-2 litrus mineralinio vandens, gydomųjų žolių, vaisinės arbatos arba nesaldžių vaisių sulčių.

Mūsų patarimas: kiekvieną rytą, prieš eidama į mokyklą, mėgaukis gardžiais dribsniais ir bananu. Tai stiprina nervų sistemą ir padeda susikaupti.

Griežinėliais supjaustytas bananas sumaišomas su dviem valgomaisiais šaukštais avižų dribsnių ir užpilamas pienu.

Imuninės sistemos stiprintojai

Stiprink savo imuninę sistemą, kad būtum atspari virusams, kuriems palankūs permainingi orai. Kaip? Tau padės vitaminas C, eteriniai aliejai, pieno rūgšties bakterijos, kalcis, vitaminas B2.

Jų yra česnakuose. Jo sudėtyje esančios medžiagos saugo imuninę sistemą, pasirūpina tuo, kad padaugėtų ląstelių-žudikių, kurios kovoja su virusais ir bakterijomis.

Jogurtas. Virškinimą pagerina ir imuninę sistemą stiprina pieno rūgšties bakterijos. Be to, imuninės sistemos gynybą suaktyvina kalcis, vitaminas B2 ir baltymai.

Raudonieji pipirai - viena didžiausių vitamino C saugyklų. Tad geriausia priemonė nusilpusiai imuninei sistemai - raudonieji pipirai!

Dar vienas patarimas - kasdien išgerti vandens su išspaustomis citrinos sultimis. Tai suaktyvina virškinimą, o organizmas gauna nemažai vitamino C.

Kaip padėti odai?

Ar nori, kad oda būtų švelni ir rožinė kaip persikas? Jokių problemų! Jei kasdieniniame valgiaraštyje bus tinkami maisto produktai, gana greitai turėsi nuostabią veido odą.

Tau padės antioksidantai - vitaminai C, E ir betakarotinas, Omega-3 rūgštys.

Nepaprastai turtingas vitaminu E - saulėgrąžų aliejus. Šis laisvųjų radikalų gaudytojas užgydo odos pažeidimus, kurie atsiranda dėl išorinių veiksnių, pavyzdžiui, saulės, aplinkos ir kitokio poveikio.

Morkos. Jose yra daug betakarotino (provitamino A) ir vitamino B, jos aktyvina ląstellių atsinaujinimo procesus, todėl odą tampa švelni ir gaivi lyg kūdikio.

Žuvis. Lašiša ir silkė aprūpina organizmą dideliu riebiųjų rūgščių Omega-3 kiekiu. Šios rūgštys pagerina kraujotaką ir drėkina odą. Be to, nuramina sudirgintą odą ir sumažina paraudimus.

Mūsų patarimas: gerti morkų sultis su trupučiu aliejaus, nes riebalus tirpdantis betakarotinas yra geriau įsisavinamas.

Pirmoji pagalba plaukams

Nori, kad plaukai būtų sveiki ir blizgantys? Reikėtų aprūpinti organizmą biotinu (vitaminu H), cinku, vitaminu E.

Ką reikėtų valgyti? Kiaušinio trynius - dėl jų plaukai taps elastingi ir stiprūs, nes juose yra biotino.

Cinko yra kai kuriuose fermentiniuose ar tepamuose sūriuose. Cinkas suaktyvina medžiagų apykaitą, ir dėl to ląstelės gali reguliariai dalytis, o tai būtina, kad tavo plaukai augtų.

Kasdien suvalgytk indelį jogurto. Kodėl? Jogurtas stiprina imuninę sistemą, o tai svarbu, kad plaukai būtų sveiki, blizgantys. Jogurtas bus skanesnis, jei jį pagardinsi valakiniu riešutėliu.

Kad nagai būtų lygūs ir sveiki

Jei nagai lūžinėja, būtina papildyti vitaminų atsargas. Po to jie vėl bus puikiausios formos.

Reikėtų pasirūpinti, kad organizmas pakankamai gautų biotino (vitamino H), silicio, vitamino B, kalcio.

Sorų kruopos - ši grūdinė kultūra, kuri turtinga baltymais ir mikroelementais, yra tikras silicio sandėlys. Silicis neleis tavo nagams lūžinėti, pasidengti dėmėmis.

Gerk pieno - jo sudėtyje esantis kalcis yra svarbus kaulams. Ši mineralinė medžiaga, taip pat vitaminas B padarys nagus tvirtus.

Špinatai. Juose yra daug biotino - tai padės nagams sustiprėti ir vėl atrodyti kuo puikiausiai.

Šviežumo, gaivumo šaltiniai

Blogą nuotaiką, stresą ir nuovargį įveikti padės geležis, folinė rūgštis ir vitaminai B12, B2.

Kodėl reikia valgyti mėsą? Nes ji - geriausias geležies šaltinis.

Brokoliuose ir apelsinuose esančios folinės rūgštys yra atsakingos už ląstelių dalyjimąsi ir naujų susidarymą, be to jos stiprina nervų sistemą ir padeda įveikti stresą.

Nesijuok, bet tikras žvalumo šaltinis - išrūgos! Kita vertus, jų sudėtyje esantys baltymai tiekia energiją.

Gerk citrinos ir išrūgų gėrimą, kurį pasigaminti labai lengva: 5 arbatinius šaukštelius skysto medaus, 3 valgomuosius šaukštus citrinų sulčių ir sutarkuotą citrinos žievelę sudėk į mikserį, įpilk šaltų išrūgų ir viską gerai suplak.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.