Kokie protezai geriausiai atstoja tikrus dantis?

Hibridiniai protezai – dantų netekusiems žmonėms? Yra ir tokių. Dabar jie užkelti ant vieno aukščiausių dantų protezavimo technologijų laiptelių. Lietuvoje yra dar labai nedaug specialistų, galinčių juos pagaminti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 9:07 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:20 AM

Vieni jų - „Denticijos” klinikų specialistai Audrius Ralys, Lidija Jarašienė, Aušra Bieliauskienė.

Kuo naujesnės dantų protezavimo technologijos, tuo geresnę gyvenimo kokybę jos suteikia. Gerais dantų protezais juk galima puikiai sukramtyti maistą ir drąsiai šypsotis, teigia gydytojai.

Hibridiniai dantų protezai yra būtent tokie, kurie atstato tikrų dantų funkcijas. Juos turintys žmonės puikiai jaučiasi, nes šie protezai gražiai, estetiškai atrodo, yra patogūs, neerzina dantenų ir, žinoma, nesukelia dviprasmiškų situacijų.

Šie protezai naudingi ir patogūs tuo, kad jie neišimami, atrodo estetiškai ir leidžia plačiai šypsotis. Jie atstoja tikrus dantis – sutampa tiek forma, tiek spalva, o būtent to juk ir reikia. Šiais protezais galima be vargo atkąsti maistą ir jį sukramtyti.

Svarbus protezų praktiškumas?

Protezus nėra sunku prižiūrėti. Juos gaminant ant karkaso sluoksnis po sluoksnio klojama speciali apdaila iš kompozicinių medžiagų. Būna atvejų, kai apdaila nuskyla. Tačiau atkurti hibridinių protezų apdailą nesunku, o tai – ypač didelis privalumas. Tais atvejais, kai nuskyla keraminė protezo apdaila, tenka nuimti visa tiltą, perdaryti protezą ir uždėti atgal. Tam reikia ir nemažai laiko, ir nemenkų papildomų išlaidų.

Protezų kaina?

Atrodytų, elementaru: geras specialistas, atsižvelgdamas į paciento burnos būklę, poreikius, finansines galimybes, visada sudaro ir alternatyvų gydymo planą. Tačiau anaiptol ne visi gydytojai tai daro.

Gydymo planas – tai detali gydymo sąmata, kurioje išvardijamos būsimos procedūros ir jų kaina. Gydymo plane įrašoma ir tai, kas, gydytojo nuomone, yra svarbu ir kas svarbu pačiam pacientui. Tad pacientui visada paliekame teisė rinktis.

Pacientui išaiškinus, kokius dantis ir kaip reikėtų protezuoti, specialistai dažnai išgirsta paciento sprendimą „Verčiau brangesni, bet geresni protezai”. Tai teisinga nuostata. Nes nuo dantų ir burnos būklės priklauso ir bendra žmogaus savijauta.

Kaina iš tiesų ne pagrindinis kriterijus kai kalba eina apie gyvenimo kokybės pagerinimą.

Turbūt daugeliui įdomu, kiek laiko tokie protezai tarnaus?

Viską lemia paciento rūpestingumas. Jei jis klauso gydytojo rekomendacijų, šie protezai gali būti naudojami ypač ilgai.

Ir atvirkščiai – jei pacientas nesilaiko burnos ir dantų higienos, vengia apsilankyti pas gydytoją odontologą dėl profilaktinės burnos, dantų ir jų protezų apžiūros, nešiojimo laikas gali gerokai sutrumpėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.