Gimdyvėms ligoninėse padės samdomos draugės

Nors pasaulyje, įskaitant kaimynes Lenkiją ir Latviją, jos žinomos jau ne vieneri metai, mūsų šalyje tai vis dar naujiena. Senąją graikų kalba „doula“ reiškia moteriškos lyties vergę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2014, 9:27 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:42 AM

Nors pasaulyje, įskaitant kaimynes Lenkiją ir Latviją, jos žinomos jau ne vieneri metai, mūsų šalyje tai vis dar naujiena. Senąją graikų kalba „doula“ reiškia moteriškos lyties vergę.

Pasak neseniai įkurtos Dulų asociacijos pirminkės Martynos Zaveckienės, dula vadinama moteris, teikianti pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo. „Dažnai kyla klausimų, kam reikalinga dula, jei šalia nėščiosios yra gydytojai, akušerės ir vyras, todėl svarbu pabrėžti, kad, turėdama tam tikrų žinių ir savą gimdymo patirtį, dula užima specifinę, tik jai būdingą vietą, – teigia M. Zaveckienė. – Ji neteikia jokios medicininės pagalbos, o yra tarsi sesuo ar draugė, padedanti kitai moteriai gauti reikalingų žinių, pasitikėti savimi, pozityviai priimti gimdymo patirtį“.

„Esami moksliniai tyrimai rodo, kad gimdymas su dula yra palankesnis mamai ir vaikui: mažėja cezario pjūvio tikimybė, trumpėja gimdymo trukmė, moterys geriau vertina savo gimdymo patirtį, o tai turi įtakos žindymo sėkmei, glaudžiam motinos ir vaiko ryšiui ir pasitenkinimui motinyste apskritai. Žinia apie dulas jau keleri metai sklinda mūsų šalyje, todėl natūralu, kad besilaukiančios šeimos vis dažniau ieško dulų ir atsiranda norinčiųjų tapti dulomis bei teikti šias paslaugas“, – džiaugiasi M.Zaveckienė.

Šiuo metu vyksta pirmieji dulų mokymai. Juose dalyvauja daugiau nei 30 moterų iš visos Lietuvos. Pirmosios dulos įgyja psichologijos, anatomijos ir fiziologijos žinių bei įvairių praktinių įgūdžių. Mokymai baigsis ir pažymėjimai bus įteikti 2014 m. rudenį.

Besimokančios dulos jau lydi pirmąsias gimdyves į gimdymo stacionarus, padeda joms pasirengti gimdymui bei po jo. Šiuo metu šios paslaugos yra nemokamos ir jomis gali pasinaudoti visos norinčios moterys ir šeimos.

– Susiruošusios gimdyti Lietuvos moterys nė neįtaria, kad joms reikia padėjėjos. Gal jų ne visada ir reikia? – lrytas.lt paklausė pirmosios Lietuvoje gimdyvės padėjėjos Gintarės Balčytytės, gimdyvės padėjėjos diplomą gavusios Jungtinėje Karalystėje.

– Padėjėja nereikalinga, jei gimdyvė turi seserį arba mamą, su kuriomis ją sieja glaudus ryšys ir kurios per gimdymą gali išlikti šalto proto. Gimdyvei nereikia padėti, jei ji turi gerą akušerę, kuria pasitiki.

Bet dažniausiai akušerė šalia vienos moters nebūna visą laiką – ji turi prižiūrėti kelias gimdyves, todėl ateina ir išeina. O gimdyvės padėjėja yra asmuo, kurį moteris pažįsta, kuris jai patinka ir per gimdymą būna visą laiką šalia, be to, bendrauja prieš ir po gimdymo.

– Jūs – dviejų vaikų motina. Ar jums kas nors padėjo gimdyti, buvo šalia jūsų?

– Padėjo mano vyras. Jei vyras nebijo dalyvauti gimdyme ir nori tai daryti – gimdyvei nereikia kitų padėjėjų. Bet Lietuvoje būsimieji tėvai nelabai žino, ką daryti gimdymo metu.

– Kaip atsirado poreikis gimdyvei turėti padėjėją?

– Pirmosios gimdyvių padėjėjos atsirado Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai susvetimėjimo pasekmė. Susiruošusi gimdyti būsimoji motina jausdavosi vieniša. Net šiuolaikiškai įrengtoje ir viskuo aprūpintoje ligoninėje žmogus kartais jaučiasi nejaukiai.

Lietuvoje gimdyvėms ilgai nereikėjo jokių padėjėjų, nes tarp dukterų, motinų, seserų ir draugių čia glaudesnis ryšys nei kitur. Gal jis nėra tobulas, bet kai kur nėra įprasta, jog močiutė prižiūrėtų anūkus.

– Jei gimdymą priima gydytojas akušeris, ką daro gimdyvės padėjėja?

– Labai svarbu, kad gimdydama moteris patirtų kuo daugiau teigiamų emocijų, kad gimdymą prisimintų kaip gražų savo gyvenimo įvykį. Tai lemia jos ryšį su kūdikiu, o nuo to priklauso, kaip vaikas jausis šeimoje.

Jei gimdymas nesklandus, moters sąmonėje išlieka nemalonaus įvykio prisiminimas ir ji dažnai nebenori turėti daugiau vaikų.

„Visos pagimdo – ir tu kaip nors pagimdysi“, – šis sovietiniais laikais paplitęs posakis nelabai teisingas.

– Ar atsakymų į įvairius gimdyvei kylančius klausimus negalima rasti internete?

– Galima. Bet internetas negali atstoti gimdyvės padėjėjos, nes vien informacijos neužtenka. Priklauso, kokiomis aplinkybėmis tą informaciją suvoksi ir kaip vėliau ją pritaikysi. Internete informacijos tiek daug ir ji tokia prieštaringa, kad gali gimdyvę net išgąsdinti.

Labai svarbu, kad padėjėja su gimdyve susitiktų dar prieš gimdymą. Jos turi susipažinti ir jaustis gerai kartu. Gimdyvei turi patikti padėjėja. Tik tokiu atveju galima gilintis į emocinius ir psichologinius reiškinius.

Pavyzdžiui, atsikratyti baimės: galbūt moteris ko nors bijo po pirmojo gimdymo, gal nutiko tai, ko ji nesitikėjo. Galbūt baimė kyla dėl santykių su vyru. Galbūt yra žinių spragų.

Dažniausiai kartu rašomas gimdymo planas.

Kad atsiranda gimdyvių padėjėjų, daug kam atrodo per didelis kišimasis į intymų šeimos gyvenimą. Jei šeima nekviečia, padėjėja į gimdymą nesiveržia. Tai šeimos sprendimas, ar jiems reikia tokios pagalbos.

– Ar jums už tai mokama?

– Lietuvoje dirbu nemokamai. Bet suprantu, jog amžinai tai tęstis negalės. Užsienyje tai mokama ir gana brangiai kainuojanti paslauga.

JAV, kur atsirado gimdyvių padėjėjos, manoma, jog šių specialisčių paslaugos – geriausia dovana, kurią besiruošiančiai gimdyti moteriai gali įteikti draugės.

– Kiek tai kainuoja?

– Anglijoje gimdyvės padėjėjos darbas kainuoja 300–600 svarų sterlingų (1200–2400 litų).  Į kainą įeina 3–5 susitikimai prieš gimdymą, pagalba gimdymo metu ir keli vizitai po gimdymo.

– Gimdymo padėjėjos paslauga kainuoja tiek, kiek šaldytuvas?

– Arba geras vežimėlis. Jei padėjėja turi 10 gimdyvių, ji negali turėti jokio kito papildomo darbo: tave bet kurią akimirką gali iškviesti ir teks viską metus važiuoti pas gimdyvę. Negali prognozuoti, kiek tai užtruks. Be to, į kainą įskaičiuotos transporto ir mokymosi išlaidos. Todėl nežinau, kiek už savo darbą prašyti Lietuvoje.

– O jeigu šeima nutarė gimdyti namuose?

– Teoriškai mąstant, jei šeima nutaria, jog moteris gimdys namuose ir gimdymo metu dalyvaus gydytojas, manau, jog padėjėja galėtų palengvinti tokį gimdymą. Bet jei gydytojas nedalyvautų – nė viena padėjėja negalėtų priimti gimdymo.

Faktai

Pasaulinė dulų savaitė, šiemet minima kovo 22–28 d., pradėta švęsti 2011 m. Jos iniciatorė – didžiausia tarptautinė prenatalinio ir postnatalinio švietimo organizacija The Childbirth and Postpartum Professional Association (www.cappa.net). Pasaulinės dulų savaitės metu gimdyvių padėjėjos prisistato visuomenei įvairiais renginiais ir akcijomis, siekdamos atkreipti dėmesį į emocinės ir fizinės pagalbos nėštumo bei gimdymo metu privalumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.