Vilnietės patirtis: „Gimdyti su dula – lengviau nei su vyru“

Agnė Luneckienė šiandien prie krūtinės glaudžia dvi dukreles: pustrečių Ūlą ir vasario mėnesį gimusią Matėją. Abi mergaitės gimė skirtingomis aplinkybėmis. Sutikti vyresniąją padėjo Agnės vyras, o jaunėlę moteris gimdė ne tik vyro, bet ir dulos Vilmos prižiūrima. „Gimdyti su dula buvau daug lengviau nei su vyru“, - pripažino Agnė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

Apr 3, 2014, 10:34 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:38 PM

Dulomis vadinamos gimdymo padėjėjos – dar naujovė Lietuvoje, atkeliavusi iš Vakarų šalių. Šios moterys teikia pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo. Ji neteikia jokios medicininės pagalbos, o yra tarsi sesuo ar draugė, padedanti kitai moteriai gauti reikalingų žinių, pasitikėti savimi, pozityviai priimti gimdymo patirtį.

„Labiausiai būčiau linkusi gimdyti namuose, tačiau tai nėra įteisinta, tad ieškojau geresnių galimybių gimdyti. Sužinojau apie dulas ir nutariau pabandyti“, - pasakojo A.Luneckienė.

Agnė gimdė nebe pirmą kartą. Kodėl jai prireikė svetimos moters pagalbos?

„Buvo dvejonių, ar man tikrai to reikia – juk gimdymas man jau nebuvo naujiena. Vyro akyse taip pat mačiau abejones, nors jis nė kiek neprieštaravo. Bet man norėjosi, kad gimymo metu mane palaikytų moteris. Ir nė kiek nesigailiu. Nes šis gimdymas man dovanojo vien tik geras emocijas“, - tikino vilnietė.

Su dula Vilma ji susitiko antrajam nėštumui einant į pabaigą, su ja aptarė, ko pati norėtų, kuo galėtų padėti dula. Kitą kartą susitikusios jos nuvyko į Vilniaus gimdymo namus pasikalbėti su akušere.

„Ko tikėjausi iš dulos? Kad ji man primins kvėpavimo techniką, pamasažuos sąrėmių metu, galų gale – moteriško palaikymo.

Vilma atvyko į namus, kai pajutau, kad prasidėjo sąrėmiai. Buvo 10 valanda ryto, namuose – tik mudvi su Ūla. Paskambinui vyrui į darbą, jis išvažiavo atvežti Ūlos močiutės, kad pabūtų su anūkėle. Kadangi šalia manęs buvo Vilma, jam nebuvo reikalo skubėti - ir man, ir jam buvo ramu. Vilma mane ne tik masažavo – ir dukrelę prižiūrėjo, ir indus suplovė.

Gįžęs vyras mus nugabeno į gimdymo namus. O ten Vilmos pagalbos labai ir nereikėjo – gana greitai pagimdžiau. Vilma man glostė galvą, palaikė. O išeidama iš ligoninės paliko man obuolį ir vandens – man tai labai pravertė ir sušildė širdį“, - pasakojo Agnė.

Ar gimdymo namai lengvai įsileido gimdyvės padėjėją?

„Nebuvo jokių problemų. Tiesa, pirmoji akušerė, su kuria tarėmės iš anksto, žinią apie šalia manęs būsiančią dulą sutiko nepalankiai. Gal ji baiminosi, kad jai bus nurodinėjama? Tačiau kai atvykome, niekam nekilo klausimų dėl dulos dalyvavimo gimdyme“, - teigė vilnietė.

Kokia didžiausia parama, kurią Angei suteikė dula? „Man labiausiai padėjo tai, kad ji buvo su manimi per sąrėmius ir darė masažą. Ir skausmo buvo daug mažiau nei gimdant pirmąją dukrelę. Girdėjau, kad antrasis gimdymas būna lengvesnis, tačiau negaliu atmesti ir to, kad man labai pagelbėjo dulos masažas“, - sakė A.Luneckienė.

Pirmagimę Agnė gimdė kartu su vyru. Vyras darė masažą, bet, pasak Agnės, dėl neįpratimo greitai pavargdavo. Kartais masažuodavo akušerė, bet gimdyvei to buvo per maža.

Kaip ji atsilygino dulai už pagalbą ir visą kartu praleistą dieną? „Norėjau atsilyginti, tačiau Vilma pinigų neėmė. Tuomet paruošiau jai dovaną – padovanojau savo rankų darbo muilo“, - teigė Agnė.

Paslaugos kol kas - nemokamos

Šiuo metu daugiau nei trys dešimtys moterų dalyvauja dulų mokymuose - jos įgis psichologijos, anatomijos ir fiziologijos žinių bei įvairių praktinių įgūdžių. Besimokančios dulos jau lydi pirmąsias gimdyves į gimdymo stacionarus, padeda joms pasirengti gimdymui bei po jo. Šiuo metu šios paslaugos yra nemokamos ir jomis gali pasinaudoti visos norinčios moterys ir šeimos.

Kokia dulos pagalba? Ji gali padėti savo žiniomis: papasakoti besilaukiančiai moteriai ir jos šeimai apie tai, kas yra gimdymas, kokia įprasta jo eiga, ko galima tikėtis iš savęs bei kitų gimdymo metu.

 Ji gali pagelbėti ir fiziškai – gimdymo metu ir po jo: jei reikia - pamasažuoti, palaikyti už rankos ar sustiprinti žvilgsniu, paduoti stiklinę vandens ar nuprausti vaikelį - ji daro visa tai, ko reikia gimdyvei ir jos šeimos nariams.  (Daugumoje pasaulio šalių šiai veiklai apibūdinti vartojamas terminas „doula“, „dula“ kildinamas iš sen. graikų žodžio, kuris reiškia „moters tarnaitė“ arba „vergė“. )

Be to, dula geba palaikyti emociškai, suprasti bei tinkamai reaguoti į gimdančios moters ir jos vyro išgyvenimus, būsenas, padėti viską priimti lengviau, šviesiau, pozityviaui.

Dulos darniai dirba kartu su nėštumą bei gimdymą prižiūrinčiais medikais. Profesionalūs medikai siekia užtikrinti nėštumo ir gimdymo saugumą, o dulos siekia, kad gimdyvė jaustųsi saugi ir rami nėštumo bei gimdymo metu ir po jo.

Pagalbininkai kartais alpsta

„Jau tapo įprasta, kad gimdyvei per gimdymą kas nors padeda: jei ne vyras, tai mama ar padėjėja. Mes negalime to uždrausti“, – sakė Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė. Ji pritaria visoms naujovėms – kad tik gimdančiai moteriai būtų gerai. Bet tik tol, kol tokie pagalbininkai nesikiša į patį gimdymą.

„Esu susidūrusi su specialiai parengta gimdyvės padėjėja. Ji nesikišo į gimdymo procesą, bet gimdyvei labai padėjo: masažavo nugarą, ramino. Darė tai, ką per gimdymus daro gerai pasiruošę vyrai. Mes jau pripratę, kad moterys gimdyti atvyksta lydimos vyro, motinos. Vienas žmogus gimdykloje tikrai nieko nepakeičia", -sakė gydytoja.

Gimdymas, pasak jos, - natūralus procesas. Kartu dalyvaujantys vyrai, motinos ar kiti asmenys nelabai gali turėti tam įtakos. Bet jie sukuria geresnę aplinką gimdyvei. „Aišku, jeigu jai tai patinka. Būna, kad moteris pasako: „Prašom visi išeiti lauk, aš nenoriu jūsų nė vieno matyti!“ Kartais vyrai nesutinka, kyla ginčų.Tuomet mes prašome gerbti gimdyvės valią", - pasakojo K.Mačiulienė.

Į gimdymą atėję vyrai, pasak jos, žino, kaip elgtis. Jie būna išklausę pamokėlių, išmokę, kaip padėti moterims. Bet pasitaiko, kad ir sutuoktinis gimdymo metu nualpsta.

 Medikai pageidauja, kad gimdyme dalyvautų ne daugiau kaip vienas gimdyvės padėjėjas. „Bet jei ateina vyras ir močiutė, o moteris sako, kad jie labai jai artimi, – neišvarome. Jei ateina daugiau nei du – prašome gimdyme dalyvauti pakaitomis", - paaiškino gimdymo namų vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.