Sveikas, ėduonie, arba septyni dantų priešai

Liežuvio auskarai

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2014, 5:16 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:17 PM

Liežuvio auskarai

Galbūt tai ir madinga, tačiau vargu, ar sveika. Metalas burnoje gali pažeisti danties emalį, o kai šis įtrūksta, vystosi ėduonis. Be to, metalinis svetimkūnis burnoje gali pažeisti dantenas, o dėl jų ligų galima netekti dantų. Reikia atminti ir tai, kad burna - rojus bakterijoms, tad auskarai joje tik padidina infekcijų ir žaizdų tikimybę.

Ledinukai

Net jeigu šių ledinukų nusipirkote vaistinėje ir tikite, kad jie gelbsti nuo kosulio ar gerklės skausmo, tai dar nereiškia, kad jų galima valgyti į valias. Cukrus, esantis ledinukuose, paveiktas dantų apnašose įsikūrusių bakterijų, virsta rūgštimi, kuri veikia emalį. O jau tada - sveikas, ėduonie. Jeigu sučiulpėte pastilę, išsivalykite ar bent jau išskalaukite burną vandeniu.

Guminukai

Visi produktai, kuriuose yra cukraus, kenkia dantimis, tačiau yra saldumynų, veikiančių su ypatinga griaunamąja jėga. Tokie yra guminukai - saldainiai, kuriuos itin mėgsta vaikai. Jie ilgam prilimpa prie dantų paviršiaus, tad cukrus, virtęs rūgštimis, net kelias valandas žaloja emalį. Saldainių liekanos ir rūgštys pašalinamos, kai burnoje išsiskiria daugiau seilių, tad po guminukų vaikui duokite ko nors naudingo dantims, pavyzdžiui, morką.

Gazuoti gėrimai ir sultys

Ledinukai - ne vienintelė dantims kenkianti nuodėmė. Stiklinėje gazuoto gėrimo gali būti iki 11 šaukštelių cukraus. Be to, tokiuose gėrimuose neretai yra citrinos rūgšties ar kitų rūgščių, kurios ne mažiau nei cukrus žaloja dantų emalį.

Dėl tos pačios priežasties dantų draugu nelaikykite ir sulčių. Jų išgėrę išskalaukite burną vandeniu.

Bulvių traškučiai

Apnašose gyvenančios bakterijos - tikros klastūnės. Dantų emalį ėdančioomis rūgštimis jos paverčia ne tik cukrų - lygiai taip pat jos elgiasi gavusios krakmolo. Bulvių traškučiai šioms bakterijoms - tikras rojus, nes jie aplimpa dantis, jų lieka tarpdančiuose. Jūs jau seniai išmetėte tuščią pakelį traškučių, o bakterijos vis dar puotauja!

Vynas

Rūgštys, esančios vyne, kenkia dantų emaliui, be to, raudonajame vyne yra tam tikrų pigmentų, kurie keičia dantų spalvą. Šių medžiagų derinys veikia net keletą valandų.

Manote, kad baltasis vynas dantims - be nuodėmės? Jame taip pat yra rūgščių, veikiančių emalį. Išgėrus baltojo vyno dantys dar keletą valandų jautriau reaguos į tokius dantis dažančius gėrimus, kaip kava. Išeitis - išgėrus vyno, burną paskalauti vandeniu ar išsivalyti dantų pasta.

Rūkymas

Rūkymas ne tik nudažo dantis gelsva ar ruda spalva, bet ir gali paskatinti įvairias dantenų ligas, jau nekalbant apie vėžį. Jeigu ieškote dar vienos priežasties mesti rūkyti, pagalvokite apie šypseną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas