Pavojus miestiečiams: padidėjus oro taršai skubėkite į parkus

Susiruoškite įkvėpti gryno oro į miškus, parkus ir sodus, nes Vilniuje, Kaune ir Mažeikiuose jau užfiksuota normas viršijanti oro tarša. Apie rizikingą taršos ribą antradienį pranešė Aplinkos apsaugos agentūra.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Apr 30, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:49 AM

Šiandien ir rytoj vyraus nepalankios sąlygos teršalams sklaidytis, nes numatomos saulėtos dienos.

 Todėl kietųjų dalelių koncentracija  ore neturėtų mažėti ir yra didelė tikimybė, jog kietųjų dalelių koncentracija ore bus didesnė nei nustatyta ribinė vertė.

Vilniaus visuomenės sveikatos centras vilniečius ramina: dėl padidėjusios oro taršos, esą dar nereikia dėtis dujokaukių ar marlinių kaukių.

"Laisvalaikiu nesėdėkite namuose, vykite į parkus, sodus, miškus. Nors oro tarša nėra tragiška, bet geriau būtų pakvėpuoti žydinčių sodų aromatu nei vaikščioti dulkėtomis miesto gatvėmis", - patarė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Ela Gurina.

Jeigu gyvenate šalia judrių gatvių, dažniau namuose valykite dulkes drėgnomis servetėlėmis. Be to, gegužės 1-oji, laisva diena, puiki proga - išsivalyti butų ar namų langus, kurie dar nebuvo valyti po žiemos.

E.Gurina taip pat patarė išsišluoti kiemus, nes kai kur Vilniuje yra dar nesugrėbtų pernykščių lapų. Be abejo, būtų gerai, kad aktyviau padirbėtų ir kiemsargiai - išluotų gatvių pakraščiuose susikaupusį smėlį. Žinoma, optimaliausias variantas, kuris pagelbėtų mažinant kietųjų dalelių kiekį ore, būtų gatvių laistymas.

"Reikėtų pirmiau iššluoti gatves, po to laistyti. Jeigu nešluotas gatves palaistysime, išdžius vanduo, ir vėl bus pilna smėlio, kurį vėjas neš į akis, kvėpavimo takus", - apie būdą mažinti kietųjų dalelių koncentraciją ore pasakojo E.Gurina.

Dar viena išeitis, kuri užkirstų kelią oro taršai, - gausus lietus. Bet hidrometeorologai jo artimiausiu metu nenumato.

"Menkas lietus - neišsigelbėjimas. Jeigu namuose nevalysime dulkių patys, tai ir lietus nepadės. Jeigu gyvenate šalia intensyvaus eismo gatvių, nakčiai praverkite langą, išvėdinkite kambarius. Jeigu daug dulkių, dienos metu geriau uždaryti langus", - patarė Sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, trečiadienį ir ketvirtadienį kai kur silpnai palis. Pūs nestiprus nepastovios krypties, o ketvirtadienį - vidutinio stiprumo vakarų krypčių vėjas. Tad malonės, kad ore sumažės kietųjų dalelių, neverta tikėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.