Nuo karštosios jogos E.Tombak atgrasė jos kūrėjo asmenybė

Kas yra karštoji joga? Tai sužinoti gali vilniečiai, visą gegužę kviečiami nemokamai išbandyti karštosios jogos užsiėmimus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

2014-05-05 13:10, atnaujinta 2018-02-14 07:47

Visame pasaulyje karštoji joga labiau žinoma jos įkūrėjo indo Bikramo Choudhury vardu. Pirmąją karštosios jogos mokyklą įkūrė JAV, Los Andžele. Serija jogos pozų, vadinamųjų asanų, atliekamos patalpoje, kur tvyro 38-40 laipsnių temperatūra ir palaikoma 40 proc. drėgmė.

Teigiama, esą karštis didina teigiamą jogos pozų poveikį žmogui. Šiluma padidina pulsą ir suaktyvina medžiagų apykaitą, prasiplečia kraujagyslės, kūnas tampa lankstesnis, valomi kūne susikaupę toksinai, mažinami pasikartojantys ligų, traumų simptomai, tempiami ir stiprinami raumenys bei stimuliuojama nervų sistema. Karštis taip pat padeda išvengti traumų, nes kūnas iš karto būna apšilęs.

Išbandyti šią jogą kviečia jogos studija „Agni“ drauge su viešąją įstaiga „Sveikas miestas“. Nemokami užsiėmimai rengiami pirmadieniais 10 val. ir trečiadieniais 19 val. Registruotis būtina iš anksto.

Ir kūnui, ir sielai prireikė šoko

Buvusi žurnalų leidėja Eva Tombak buvo bene pirmoji, pasišovusi Vilniuje atidaryti Bikramo jogos studiją. Su šia joga Eva susipažino gyvendama Australijoje, į kurią su šeima buvo emigravusi 2011 metais.

Tačiau vilnietė taip ir netapo Bikramo jogos sekėja.

„Tiesiog pajutau, kad tai – ne mano kelias. Jogos rūšių yra daug, ir kiekvienas laisvas rasti savo“, - kalbėjo E.Tombak, neseniai baigusi jogos mokytojų kursus San Fransiske ir tapusi sertifikuota jogos mokytoja.

Bikramo jogą ji atrado tuo gyvenimo laikotarpiu, kai reikėjo patirti dar didesnį šoką nei to meto išgyvenimai. Vilnietė neslėpė Australijoje patyrusi nemažai streso, įtampos, dvejonių ir ieškojimų.

Intuicija jai pakuždėjo eiti į jogos užsiėmimus.

„Jogoje patirti šoką labai nelengva. Bikramo joga kaip tik ir yra tai.  Studijoje tvyro didelis karštis ir drėgmė, jeigu ji nevėdinama, tvyro didelis dvokas. Visi užsiėmimai – labai vienodi, visi judesiai atliekami tam tikra tvarka – atėjai, ir žinai, kad pradėsi stačia poza, baigsi gulsčia, žinai, kada užsiėmimas baigsis, ir tu paliksi šlapią kilimėlį. Viskas labai vienoda. Monotoniška. Čia nėra vietos fantazijai. Bet gal kai kuriems žmonėms tai kaip tik privalumas – gal tai padeda lengviau užsimiršti?

Aš esu ieškotoja. Viskas, kas labai vienoda, kur jokia fantazija neleistina, - ne mano“, - pasakojo E.Tombak.

„Ei, tu, razinka"

Tuomet, Australijoje lankydama užsiėmimus iš pradžių ji dar svarstė apie tai, kad norėtų tapti Bikramo jogos instruktore. Tam būtų reikėję mokytis iš paties B.Choudhury – lankyti jo vedamus užsiėmimus, kainuojančius 11,5 tūkstančio JAV dolerių. Tai vieni brangiausių kursų jogos instruktoriams.

Tačiau ne tai, o Bikramo asmenybė moterį galutinai atgrasė nuo jo sukurtos jogos.

„Tai labai despotiškas, nemalonus, linkęs nešvankiai juokauti žmogus. Jis nesiteikia net išmokti savo mokinių vardų – į juos kreipiasi tik pagal krūtinės dydį. Tad gali sulaukti tokio kreipinio: „Ei, tu, razinka“ arba „Ei, tu, kalakute“.

Man – toli gražu ne 20 metų, tad pasvarsčiau, kad nesugebėsiu to priimti. Nebenorėjau patekti į mokymus, kur jausčiausi kaip kariuomenėje, kurioje gyva vadinamoji diedovščina“, - pasakojo vilnietė. Jos žiniomis, Lietuvoje nėra Bikramo jogos instruktorių, kurie sertifikatą būtų gavę iš paties indo rankų.

Tačiau ji teigia nenorinti paniekinti pačios karštosios jogos - kai kam ji tinka ir patinka. Ne veltui ši joga turi daug sekėjų.

Ne vieną jogos rūšį išbandžiusi E.Tombak karštosios jogos užsiėmimų nerekomenduotų turintiems aukštą kraujospūdį ar problemų su širdimi. Taip pat įspėjo, kad karštyje galima nepajusti ir pežengti savo kūno ribas, nes karštyje nesugebi pajusti skausmo. „Visiems patarčiau labai atidžiai stebėti savo kūną ir paisyti sveiko proto“, - kalbėjo vilnietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.