Sergančių trijų mažylių mama skausmą numalšina viltimi

Išverkiau visas ašaras“, - prisipažįsta Žygeda Pangonienė. Lyg norėdama tai įrodyti jauna mama, glausdama prie savęs tris sergančius savo sūnus, šypsosi. Ji nesiskundžia, nors ir pati serga. Motinos dieną daugiavaikė mama pasitiko su viltimi: gal geri žmonės padės įsirengti tvartelį, kuriame šeima galėtų apsigyventi.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Indrelytė (alytusplius.lt)

May 7, 2014, 7:40 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:57 AM

Astma, širdies yda ir vilko gomurys

Jauna Žygedos ir Antano Pangonių šeima, gyvenanti Alytaus rajone, Ūdrijos kaime, į gyvenimą kabinasi iš paskutiniųjų. Tėvų dėmesio reikalauja penkerių metų Žygimantas ir greitai ketvirtąjį gimtadienį švęsiantis Lukas, sergantys astma.

Ta pati liga kamuoja ir mamą, kuri nuo jauniausiojo, devynių mėnesių Jokūbo, negali atsitraukti nė akimirkai, mat berniukui nustatyta širdies yda, astma, vaikas gimęs su vadinamuoju vilko gomuriu reikalauja nuolatinės priežiūros. Nors Pangonių šeimą užgriuvo begalės nelaimių, pokalbio metu tiek 23 metų moteris, tiek jos 24 metų vyras bei vaikai, net ir mažiausias Jokūbas, pabudęs po popiečio miego, šypsojosi.

Žygeda prisipažino, kad jau visas ašaras yra išverkusi. „Labai sunku. Didžiąją dalį laiko su Jokūbu praleidžiu ligoninėse. Vyras turi dirbti, vyresniuosius berniukus esame priversti leisti į savaitinį darželį. Susitaikiau su mintimi, kad kitų dviejų savo vaikų ilgai nematysiu“, - neslėpė skausmo mama.

Vos devynių mėnesių Jokūbui jau ne kartą buvo sustojusi širdis, vaikas yra maitinamas per zondą, įvestą tiesiai į skrandį, dažnai ištinka dusimo priepuoliai. Jokūbo tėvai labiausiai laukia, kada bus galima atlikti operaciją vilko gomuriui panaikinti, o vėliau sektų ir širdies ydos operacija.

Astmą skatina ir pelėsis

Dar viena Pangonių šeimos problema – kambaryje, kuriame jie gyvena, atsiradęs pelėsis. Namas yra senas, žiemą kaupiasi drėgmė, net ir įmantriausios valymo priemonėmis pelėsio išnaikinti nepavyksta. Jaunai šeimai, kurioje ir Žygeda, ir visi trys jos vaikai serga astma, tokios gyvenimo aplinkybės sveikti nepadeda.

„Vėdinu kambarį dešimt kartų per dieną, grindis plaunu dukart, bet niekas negelbėja. Pelėsio kvapas jaučiasi nuolat, vaikai kosti, dūsta. Dar prieš Jokūbo gimimą buvome pradėję tvarkytis kieme esantį ūkinį pastatą, pakeitėme langus, ketinome ten įsikurti ir taip pabėgti nuo sveikatą trikdančio pelėsio.

Tačiau šiandien esame bejėgiai toliau vykdyti rekonstrukcijos darbus, nes gaunamų pinigų neužtenka net būtiniausioms sergantiems vaikams reikalingoms priemonėms įsigyti. Ir toliau gyvename sename savo kambarėlyje“, - pasakojo Žygeda.

Šeimą išlaiko tik vyras

Jauniausio Žygedos ir Antano Pangonių sūnaus gydymas reikalauja daug pinigų. Vien tik specialiam alergiškiems vaikams skirtam pieno mišiniui Pangoniai per mėnesį išleidžia 800 litų, vaistai mėnesiui kainuoja dar pusę tūkstančio litų.

„Aš dirbti negaliu, nes 24 valandas per parą privalau būti šalia vaiko. Tad šeimoje dirba tik vyras. Nuolat dirbdamas viršvalandžius ir šeštadieniais, jis gauna beveik 2000 litų“, - pasakojo Žygeda. Tačiau paskaičiavus šeimos išlaidas vaistams, specialiam maistui bei maitinimo priemonėms, tokia suma – tai tik lašas jūroje.

Atsiliepė į pagalbos šauksmą

Ieškodama, kaip pagelbėti nelaimių užkluptai jaunai šeimai, Antano Pangonio mama išvyko dirbti į Olandiją, kad galėtų padėti savo vaikams. Be to, moteris kreipėsi į labdaros ir paramos fondą „Bėdų turgus“ prašydama pagalbos.

„Bėdų turgaus“ laidos žurnalistė Rūta Sinkevičienė, kalbėdama apie Pangonių šeimą neslėpė pasididžiavimo ja. „Šie žmonės deda nepaprastai daug pastangų. Jie neprašo metalinių kaldintų vartų ar kokios kitos prabangos, jie tik nori įsirengti sau tvartelį, kuriame galėtų apsigyventi“, - neslėpė emocijų Rūta.

Alytaus krašto verslininkai, politikai, į kuriuos kreipėsi „Bėdų turgus“ sutiko padėti jaunai šeimai: vieni pažadėjo skirti finansinę paramą, kiti padės statybos darbais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.