Kodėl žmonės nečiaudi po vieną kartą?

Kartais žmonės čiaudi po kartą, kartais – po keletą kartų, ir tai yra normalu, sako šeimos gydytoja Natalija Vaicekauskienė. Tačiau, anot jos, jei čiaudulys kartojasi labai dažnai, vertėtų sunerimti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-18 12:27, atnaujinta 2018-02-13 19:51

Į naujienų portalo LRT.lt redakciją kreipėsi skaitytoja Kristina M., kuri klausė, kodėl žmonės nečiaudi po vieną kartą. Į skaitytojos klausimą atsako šeimos gydytoja N. Vaicekauskienė.

Ji aiškina, kad čiaudulys – tai apsauginė kvėpavimo takų reakcija į dulkes, alergenus, užterštą orą. Čiaudulys, gydytojos teigimu, vyksta sudirginus nosiaryklėje esančias nervų galūnėles.

„Kuo stipriau tos nervų galūnėlės yra dirginamos arba kuo jos yra jautresnės, tuo daugiau čiaudima. Taip pat nusičiaudima daugiau nei vieną kartą, jei užterštumo kiekis yra didesnis, daugiau dirgiklių“, – teigia privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja.

Pasak specialistės, žmonės gali čiaudėti ir vieną, ir daugiau kartų. Tai, kad žmogus čiaudi daugiau kartų, nėra liga. Nusičiaudėti tik vieną kartą irgi yra normalu.

Tačiau, jei čiaudulys kartojasi labai dažnai, vertėtų sunerimti ir pasikonsultuoti su gydytoju, sako N. Vaicekauskienė. Labai dažnas čiaudulys gali būti ligos požymis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.