Ne vienoje Europos šalyje besitęsiant virusinio hepatito A protrūkiams, Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) tyrėjai renka duomenis ir aiškinasi infekcijos šaltinius.
Anksčiau manyta, kad protrūkiai susiję su kelionėmis į Italiją, kur yra daugiausiai susirgusiųjų, tačiau septyniose Europos šalyse - Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje - susirgę asmenys nekeliavo į Italiją.
Manoma, kad liga išplito dėl viruso, kuris buvo rastas šaldytose avietėse ir raudonuosiuose serbentuose, teigiama pranešime spaudai.
Airijoje liga išplito dėl šaldytų braškių vartojimo, o Italijoje ne tik dėl šių uogų, bet ir dėl termiškai neapdorotų jūros produktų. Naujų Norvegijoje nustatytų ligos atvejų šaltinis - taip pat tortas su šaldytomis uogomis.
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja nevartoti šaldytų uogų neapdorotų aukštoje temperatūroje ir skiepytis nuo hepatito A keliaujant į endemines šalis, taip pat į ES šalis, kuriose plinta ši užkrečiamoji liga.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2012 m. ūmiu hepatitu A Lietuvoje susirgo 113 asmenų, 2013 m. - 64. Per šių metų pirmąjį ketvirtį užregistruoti 6 ligos atvejai.