Hepatito A protrūkius Europoje galėjo sukelti ir šaldytos uogos

Atsakingiems Europos Sąjungos

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 22, 2014, 10:49 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:01 PM

Ne vienoje Europos šalyje besitęsiant virusinio hepatito A protrūkiams, Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) tyrėjai renka duomenis ir aiškinasi infekcijos šaltinius.

Anksčiau manyta, kad protrūkiai susiję su kelionėmis į Italiją, kur yra daugiausiai susirgusiųjų, tačiau septyniose Europos šalyse - Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje - susirgę asmenys nekeliavo į Italiją.

Manoma, kad liga išplito dėl viruso, kuris buvo rastas šaldytose avietėse ir raudonuosiuose serbentuose, teigiama pranešime spaudai.

Airijoje liga išplito dėl šaldytų braškių vartojimo, o Italijoje ne tik dėl šių uogų, bet ir dėl termiškai neapdorotų jūros produktų. Naujų Norvegijoje nustatytų ligos atvejų šaltinis - taip pat tortas su šaldytomis uogomis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja nevartoti šaldytų uogų neapdorotų aukštoje temperatūroje ir skiepytis nuo hepatito A keliaujant į endemines šalis, taip pat į ES šalis, kuriose plinta ši užkrečiamoji liga.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2012 m. ūmiu hepatitu A Lietuvoje susirgo 113 asmenų, 2013 m. - 64. Per šių metų pirmąjį ketvirtį užregistruoti 6 ligos atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.