Patarimai norintiems išvengti kepenų ligų

Kaip išvengti kepenų ligų, kurios gali baigtis šio organo persodinimu ar net mirtimi?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-01 15:18, atnaujinta 2018-02-13 07:26

Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į taisyklingą mitybą.

Rekomenduojama maitintis reguliariai. Valgyti reikėtų penkis kartus per dieną – pusryčius, pietus, vakarienę ir du kartus užkąsti. Saikingai vartoti alkoholį, aliejuje keptus, riebius, aštrius ir rūkytus maisto produktus.

Per dieną reikėtų suvalgyti tris porcijas daržovių ir dvi – vaisių. Ypač kepenims naudingos žalialapės daržovės, kuriose gausu folio rūgšties. Šios rūgšties yra ir apelsinuose, citrinose, kiviuose, braškėse, kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, piene, grūduose, ankštinėse daržovėse, alaus mielėse.

Antroji taisyklė svarbi keliaujantiems.Vykstant į egzotiškus kraštus būtina skiepytis nuo hepatito A. Per maisto produktus ar vandenį plintančiu virusu galima užsikrėsti ir valgant nevirtas jūros gėrybes, egzotiškas daržoves.

Trečioji taisyklė - būtina kontroliuoti svorį, mat antsvoris skatina riebalų kaupimąsi kepenyse.

Ketvirtoji taisyklė primena, kad hepatitu B ir C lengviausia susirgti švirkščiantis narkotikus, dažnai keičiant lytinius partnerius, darantis tatuiruotę ar veriantis auskarą. Svarbu naudoti priemones, kurios apsaugo nuo lytiškai plintančių ligų, o tatuiruotę darytis tik specializuotoje ir visas higienos normas atitinkančioje įstaigoje.

Penktoji taisyklė – saikingai vartoti vaistus, atsisakyti savigydos, o vienu metu vartojant keletą vaistų pasitarti su mediku.

Šeštoji taisyklė – patartina pasiskiepyti nuo hepatito B viruso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.