Kauno klinikinė ligoninė – patikima naujagimio gyvenimo pradžia

Kiekviena besilaukianti moteris atidžiai renkasi gimdymo vietą ir nori, kad jos mažylis į pasaulį ateitų saugiai ir kiek įmanoma lengviau. Patikimas pasirinkimas norinčioms atidžios priežiūros gimdymo metu ir po jo yra Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ir Naujagimių skyriai. Profesionalūs daugiametę patirtį sukaupę gydytojai teikia konsultacinę pagalbą visais rūpimais klausimais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 12:51 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:55 AM

Natūralaus žindymo svarba

Akušerijos skyriuje veikia priėmimo kambarys, 6 gimdyklos, 20 palatų pagimdžiusioms moterims ir jų naujagimiams bei šeimos nariams. Kiekvienais metais skyriuje gimsta 1100–1200 naujagimių. 2004 m. ligoninei suteiktas Naujagimiui palankios ligoninės statusas. Norint gauti tokį vardą reikia atitikti labai griežtus reikalavimus.

Svarbiausi punktai apima kūdikio maitinimą krūtimi: išsamiai supažindinama su žindymo taisyklėmis; sudarytos sąlygos pradėti žindyti per pirmąsias 30 min. po gimdymo; parodyti mamoms, kaip žindyti ir kaip išsaugoti laktaciją, jei būtų atskirtos nuo naujagimio. Mažyliai nepratinami prie žindukų. Jei kūdikis sveikas, mamai leidžiama su juo praleisti visą parą.

Kauno klinikinė ligoninė turi parengusi išsamią raštišką kūdikių žindymo skatinimo programą, skatinamas žindymo paramos grupių kūrimasis. Pasak Akušerijos skyriaus vedėjos Jūratės Žebrauskienės, vykdant naujagimiui palankiai ligoninei keliamus reikalavimus, pagimdžiusios moterys čia turi idealias sąlygas pradėti ankstyvą žindymą per pirmas dvi valandas po gimdymo ar Cezario pjūvio operacijos; kūdikiai guldomi ant krūtinės, kad pajustų švelnų mamos odos prisilietimą (jei šeima pageidauja, naujagimis guldomas tėvui ant krūtinės). Skyriaus personalas padeda motinoms žindyti tol, kol jos įgyja pasitikėjimą. Mamos konsultuojamos individualiai, nuolat vyksta mokymai naudojant videomedžiagą. Šeimai sudaromos sąlygos būti kartu tiek gimdymo metu, tiek po gimdymo, nes visos gimdyvės palatose guldomos po vieną (tuo šios ligoninės Akušerijos skyrius skiriasi nuo kitų gimdymo stacionarų).

Jaunoms mamoms ir jų šeimos nariams sudaromos palankios sąlygos nuolat bendrauti su naujagimiu. Skyriuje nuolat gerinamos sąlygos, tobulinamos paslaugos motinai ir jos kūdikiui, diegiami naujausi diagnostikos ir gydymo metodai, naudojama šiuolaikinė medicinos aparatūra.

Jauku kaip namuose

„Per pastaruosius metus Akušerijos ir Naujagimių skyriai įsigijo naujos aparatūros, reikalingos nėščiosios, gimdyvės, vaisiaus ir naujagimio priežiūrai. Tai sudarė sąlygas suteikti moterims ir jų kūdikiams visapusę ir visavertę pagalbą nėštumo, gimdymo metu, pogimdyminiu laikotarpiu“, – pasakojo akušerė-ginekologė J. Žebrauskienė. Gimdymų skaičius Kauno klinikinėje ligoninėje per pastaruosius 2–3 metus išlieka beveik stabilus. Gimdyklos sąlygos priartinamos prie namų aplinkos – kiekviena moteris gimdo atskiroje gimdykloje, kartu su ja gali būti jos šeimos nariai.

Po gimdymo naujagimis nebeatskiriamas nuo motinos ir savo šeimos narių, kaip anksčiau. Jauniems tėveliams sudaroma galimybė būti kartu tiek gimdykloje, tiek palatose po gimdymo. Nuo 2009 m. Akušerijos skyriuje įrengtos dvi mokamos šeiminės pogimdyminės palatos.

Rūpestinga silpniausiųjų priežiūra

Deja, ne visuomet naujagimiai gimsta sveiki ir iškart negali mėgautis šiltu mamos glėbiu. Tokiu atveju kūdikiai, turintys sveikatos problemų, perkeliami į Patologijos skyrių. Jame greitą ir veiksmingą gijimo ir augimo procesą užtikrina šiuolaikiška medicinos aparatūra ir rūpestingos slaugės.

Skyriuje gydomi neišnešioti naujagimiai nuo 34 sav., kurie dėl sveikatos problemų dar negali būti palatoje kartu su mama, ir naujagimiai, kuriems atsirado įvairių sutrikimų adaptacijos periodu (sumažėjęs cukraus kiekis kraujyje, gelta, įgimta infekcija, silpni fiziologiniai refleksai, ryškus svorio netekimas ar gimę labai maži).

Pasak Naujagimių skyriaus vedėjos Jolantos Angelės Gineikienės, mamoms pas tokius naujagimius leidžiama ateiti kada norima, drauge jos mokomos palaikyti laktaciją, drąsinamos dėl tolimesnės priežiūros, kai galės būti kartu su savo mažyliu. Besigydančioms Akušerijos skyriaus nėštumo patologijos grupėje nėščiosioms nuo 32 nėštumo savaitės suteikiama konsultacija apie kūdikių maitinimą. Konsultacijos metu aptariami žindymo privalumai kūdikiui ir motinai, žindymo padėtys, laktacijos skatinimas.

Nuolatinės konsultacijos – raktas į saugesnį rytojų

Ligoninės Akušerijos skyriuje veikia nėščiųjų mokyklėlė, kurioje kiekvieną savaitę skaitomos paskaitos nėščiosioms jas dominančiais klausimais; vyksta nėščiųjų mankštos bei užsiėmimai baseine, konsultuojant kineziterapeutui. Dieniniame stacionare konsultuojamos ir gydomos nėščiosios ir jau pagimdžiusios moterys. Pagimdžiusioms 3 kartus per savaitę vyksta praktiniai natūralaus maitinimo mokymai.

Gimdymo metu taikomos medikamentinės ir nemedikamentinės skausmą malšinančios priemonės: masažas, gimdymo pozos parinkimas, „švediška sienelė“, kamuoliai, vandens procedūros. Pagimdžiusios moterys nuolat konsultuojamos kūdikių maitinimo ir kitais jas dominančiais klausimais. Pageidaujant konsultacijos tęsiamos ir gimdyvėms išvykus į namus (telefonu ar atvykus į priėmimo kambarį).

Ligoninės kineziterapeutai konsultuoja nėščiąsias ir ambulatoriškai, pataria, kokia mankšta, pratimai tinka kiekvienai moteriai individualiai. Tai padeda pasiruošti gimdymui. Nėščiosioms pagalba taip pat teikiama Dienos stacionare. Šiais metais pradėtos teikti IIB lygio ambulatorinės (nemokamos) konsultacijos nėščiosioms. Jų metu atliekamas ultragarsinis vaisaus tyrimas, vaisiaus kraujotakos ultragarsiniai tyrimai, vertinama vaisiaus širdies veikla, konsultuojama visais nėščiosioms kylančiais klausimais.

 Šioms konsultacijoms moterys registruojamos tel. (8 37) 30 60 68, 8 655 19 296. Akušerijos skyriuje kiekvieną savaitę vyksta paskaitos nėščiosioms, kuriose būsimos mamytės ir jų šeimos nariai mokomi savęs ir kūdikėlio pažinimo paslapčių, gimdymo ir žindymo subtilybių. Informacija apie šias paskaitas teikiama tel. (8 37) 30 60 62, 8 655 19 296.

Rašinys parengtas bendradarbiaujant su užsakovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.