Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Pernelyg didelės krūtys neteikia nei džiaugsmo, nei sveikatos

„Žinau, kad mano krūtinė atrodo gundomai, bet tenisui ji netinka. Krūtys man nepadeda laimėti“, – tai pareiškusi rumunė Simona Halep (22 m.) buvo teisi. Didžiakrūtė sportininkė 2009-aisiais pribloškė gerbėjus pasiryžusi skalpeliu susimažinti krūtis. O šiandien ji žiba moterų teniso elito viršūnėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

Jun 15, 2014, 10:05 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:14 PM

Daug diskusijų sukėlęs tenisininkės S.Halep sprendimas susimažinti krūtis vėl buvo prisimintas, kai ši sportininkė Paryžiuje pasiekė prestižinių „Roland Garros" pirmenybių finalą, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Gyvenimo būdas". Rumunė jame nusileido rusei Marijai Šarapovai, tačiau galingas jos žaidimas užčiaupė kritikams burną.

Pasaulyje S.Halep pirmiausia išgarsėjo ne pergalėmis, o tuomet, kai dėl nesėkmių teniso kortuose nusprendė susimažinti įspūdingo dydžio krūtinę. Sportininkė pripažino, kad didžiulė krūtinė trukdo žaisti, jai buvo sunku atlikti padavimą.

Nors po tokio pareiškimo S.Halep gerbėjai prašė sportininkės atsisakyti operacijos, rumunė savo planų nepakeitė. Jos krūtys buvo sumažintos nuo 34 DD dydžio iki 34 C.

„Buvo sunku apsispręsti dėl krūtų mažinimo operacijos, bet gyvenimas be teniso man būtų nemielas“, – anuomet kalbėjo S.Halep.

Susimažinusi krūtinę S.Halep iš karto nešoko į reitingo aukštumas. Joms pasiekti prireikė ketverių metų. Per tiek laiko ji Moterų teniso asociacijos reitingų lentelėje pakilo per 450 pozicijų ir po turnyro Prancūzijoje tapo trečiąja pasaulio rakete.

Daugybė moterų, turinčių mažas krūtis, svajoja jas padidinti implantais. „Bet beveik tiek pat moterų, vargstančių dėl per didelių krūtų, susikeistų su jomis vietomis“, – teigė vilnietis plastikos chirurgas Darius Radzevičius.

Ir vienoms, ir kitoms padėti gali tiktai operacija. Krūtų didinimo implantais operacijos tapo plastikos chirurgų kasdienybe, bet krūtų mažinimo operacijai ryžtasi tik viena kita. Apie tai – pokalbis su D.Radzevičiumi.

– Kodėl vienas moteris gamta apdovanoja gražiomis stangriomis krūtimis, kitoms pašykšti apimties, o trečias nuskriaudžia ir priverčia po kaklu nešioti svorį?

– Yra keletas veiksnių. Pirmasis – genetinis: krūtų dydis dažniausiai paveldimas. Be to, krūtų dydis gali būti susijęs ir su kūno svoriu. Dauguma moterų, turinčių labai dideles krūtis, turi antsvorio.

Tiesa, būna ir itin lieknų moterų, kurių marškinėliai ties krūtimis tiesiog sprogsta. Nėra vienintelės ir aiškios priežasties, kodėl krūtys tampa pernelyg didelės.

– Kodėl moterys nesidžiaugia didelėmis krūtimis? Kokių nepatogumų tai sukelia?

– Didelės nukarusios krūtys – ne tik estetinė problema, dėl kurios moterys jaučia gėdą.

Tokios krūtys varžo judesius, didelis svoris neleidžia laisvai judėti, traukia žemyn, dėl to ima kamuoti nugaros ir kaklo skausmai, prastėja laikysena. Dėl drėgmės po krūtimis šunta oda, o pečius nutrina liemenėlės petnešėlės.

– Ar per didelės krūtys gali lemti kokią nors krūtų ligą?

– Manoma, kad kuo didesnė liauka, tuo didesnis plotas vėžio židiniams atsirasti. Atliktos studijos įrodė, jog, sumažinus krūtį 500–600 gramų, iki 60 procentų sumažėja rizika susirgti krūties vėžiu.

– Kaip atliekama operacija?

– Operacijos metu šalinamas odos, riebalų ir krūties liaukos perteklius. Sumažinus krūtį, ji pakeliama aukštyn, nes tokios krūtys būna ne tik per didelės, bet ir nukarusios.

Po šios operacijos lieka trys randai. Bet moterys, kurioms esu atlikęs tokias operacijas, dažniausiai sako, jog randai joms – ne problema. Jos nesvajoja vaikščioti apsinuoginusios. Daug svarbiau gerai jaustis.

Vienas svarbiausių pasirengimo operacijai etapų – diskusija, kiek sumažinti krūtis, kiek pašalinti odos, riebalų, liaukos? Kokias krūtis po operacijos įsivaizduoja chirurgas ir kokias – moteris?

Visada įspėju moteris: negalėsite nešioti mažiausio dydžio liemenėlių, – mat pernelyg sumažintos krūtys atrodys neproporcingai, ypač jeigu moteris turi antsvorio.

– Ar po tokios operacijos moteris gali maitinti kūdikį?

– Dažniausiai dėl tokių operacijų kreipiasi 40–55 metų moterys.

Visos pacientės, kurioms atlikau krūtų mažinimo operaciją, buvo jau pagimdžiusios.

Bet atlikti tokias operacijas dar negimdžiusioms nėra draudžiama.

Kai kada net rekomenduojama – jei paauglystėje krūtys ima labai sparčiai didėti, patariama jų augimą stabdyti operacija.

Oda ar riebalai, kurių perteklių šaliname operacijos metu, neturi įtakos nei nėštumui, nei gimdymui, nei kūdikio maitinimui. O pašalinus dalį pieno liaukos likusi puikiai atlieka savo funkciją.

– Kodėl krūtys mažinamos daug rečiau nei didinamos?

– Dėl kelių priežasčių. Svarbiausia – dėl pernelyg didelių krūtų dažniausiai kenčia vyresnio amžiaus moterys. O jos ne taip lengvai ryžtasi operacijai. Tuo labiau kad jos kainos nekompensuoja Valstybinė ligonių kasa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.