Aštuoni ženklai ant nagų išduoda sveikatos problemas

Daugelis nagus vertina pagal tai, kaip jie yra prižiūrėti: ar nukirpti, ar švarūs, ar neapkramtyti. Tačiau dermatologams nagai apie žmogų gali pasakyti kur kas daugiau. Žvilgtelėję į nagus jie gali matyti, ar mes pakankamai gerai maitinamės, ar neišgyvename streso, pagaliau, ar neturime rimtų inkstų problemų.

Žvilgtelėję į nagus dermatologai gali matyti, ar mes pakankamai gerai maitinamės, ar neišgyvename streso, pagaliau - ar neturime rimtų inkstų problemų.<br>123rf nuotr.
Žvilgtelėję į nagus dermatologai gali matyti, ar mes pakankamai gerai maitinamės, ar neišgyvename streso, pagaliau - ar neturime rimtų inkstų problemų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-25 08:23, atnaujinta 2018-02-12 13:16

Apie sveikatos būklę galima spręsti iš maždaug 30 skirtingų ženklų ant nagų. Kai kurie jų, anot Šiaurės vakarų universiteto (JAV) dermatologijos dėstytojos daktarės Amy Derick, gali byloti apie kelias sveikatos problemas.

Interneto puslapis „Business Insider“ išvardijo aštuonis nagų požymius, kurie rodo sveikatos problemas.

Išplatėję nagai, apvalesni pirštų galiukai. Apie plaučių emfizemą ir plaučių ligas, anot A.Derick, dažniausiai galima spręsti pagal smarkiai išplatėjusius nagus ir apvalesnius pirštų galiukus.

Maži įdubimai arba įpjovos. Tai gali būti artrito, psoriazinio artrito arba egzemos ženklas. Taip tvirtina Niujorko universiteto dermatologijos profesorė adjunktė Doris Day.

Lūžinėjantys nagai. Anot D.Day, žmonių, kurie maitinasi nepakankamai gerai ir kuriems trūksta tam tikrų maistinių medžiagų bei vitaminų, nagai gali būti plonesni ir labiau lūžinėti.

Horizontalūs grioveliai skersai nagų, dar vadinami Beau linijomis. Jie taip pat byloja apie sveikatos problemas. Tokie nagų pakitimai sietini su dideliu fiziniu stresu. D.Day pasakojo, kad neretai taip nagai pasikeičia dėl gydymo chemoterapija. Jie taip pat gali atsirasti dėl kai kurių ligų, sužeidimų ar prastos mitybos. Įdomu tai, kad tokie nagų pakitimai gali būti siejami ir su kopimu į aukštus kalnus arba giluminiu nardymu.

Vertikalios nagų linijos . Paprastai tai nėra tos svarbus dalykas. Kai kurie žmonės genetiškai labiau nei kiti linkę turėti tokias linijas ant nagų. Dažniausiai vertikalios linijos sietinos su senėjimu. Kartais jos gali atsirasti ant nepakankamai gerai besimaitinančių žmonių nagų.

Nagai-šaukštai. Tų, kuriems trūksta geležies, nagai gali pasidaryti panašūs į šaukštus. Taip teigė A.Derick. Užuot lenkęsi į apačią ir uždengę piršto galiuką nagų šonai ir priekis gali pakilti. Taigi nagai pasidaro įdubę, o ne išgaubti.

Pusė nago - vienos spalvos, pusė - kitos. Pusė nagų spalvos gali pakisti tiems, kurių nesveiki inkstai ar plaučiai. Tokiu atveju viena pusė nagų, anot A.Derick, pasidaro balta, o kita – tamsi arba rožinė. Tų, kurie turi problemų su inkstais ar plaučiais, dažnai pasikeičia ne tik nagų, bet ir odos spalva.

Nago plokštelė atsiskiria nuo guolio. Tai, pasak A.Derick, gali būti inkstų arba skydliaukės sutrikimo požymis. Daugybė skydliaukės ir autoimuninių ligų, tokių, kaip Greivso arba vilkligė, sukelia tam tikrų komplikacijų, kurias gali pastebėti pacientus tiriantys dermatologai.

Apie ligas nagai pasako daug, bet, kaip pabrėžia medikai, kadangi kai kurie simptomai gali būti susiję su skirtingomis ligomis, geriausia pastebėjus ką nors įtartino pasitarti su gydytojais.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.