Prieskoniai, kurie ne tik gardina maistą, bet ir gerina sveikatą

Kaip parodė Pakistane atlikta studija, jiems kasdienės ketvirčio arbatinio šaukštelio dydžio šio prieskonio dozės sumažino gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Kai kurie prieskoniai gali ne tik paskaninti maistą, bet ir tapti pagalbininkais saugant sveikatą.<br>123rf nuotr.
Kai kurie prieskoniai gali ne tik paskaninti maistą, bet ir tapti pagalbininkais saugant sveikatą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-29 17:02, atnaujinta 2018-02-12 09:36

Kaip parodė Pakistane atlikta studija, jiems kasdienės ketvirčio arbatinio šaukštelio dydžio šio prieskonio dozės sumažino gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Tiems, kurie nėra diabetikai, pravers kita cinamono savybė: viename arbatiniame šaukštelyje cinamono yra tiek antioksidantų, kiek jų randama 5,5 puodelio brokolių.

Aštrus maistas jums asocijuojasi su skausmu? Pasirodo, kapsaicinas, kurio yra aitriosiose paprikose, padeda sumažinti galvos skausmą ir artrito keliamus skausmus.

Taip pat ši medžiaga užmuša bakterijas, gerina virškinamojo trakto veiklą, turi teigiamo poveikio širdies veiklai.

Ciberžolė – taip pat daugybės negalių slopintoja.

Ji jau labai seniai vartojama kinų ir ajurvedos medicinoje – ypač ciberžolė mėgstama dėl to, kad teigiamai veikia virškinamąjį traktą ir turi antibakterinių savybių.

Pigmentas, suteikiantis šiam prieskoniui ryškiai geltoną spalvą, turi antiuždegiminių, antioksidacinių ir, manoma, net antivėžinių savybių.

Kai kurie tyrimai parodė, kad ciberžolė naudinga ir smegenų veiklai – ji stabdo Alzheimerio ligos vystymąsi.

Imbieras – puikus pagalbininkas, kai reikia užkirsti kelią supimo ligai.

Tačiau ši šaknis naudinga ir tuo, kad turi uždegimą slopinančių savybių.

Tyrimai rodo, kad ji palengvina negalavimus pacientams, kenčiantiems nuo osteoartrito ar reumatoidinio artrito. Nors vaistų ir nepakeičia, leidžia sumažinti jų kiekį.

Seniai žinoma, kad mėlynėse, spanguolėse ir granatuose – daug antioksidantų, medžiagų, stabdančių įvairių ligų vystymąsi.

Tačiau dar daugiau šių naudingųjų medžiagų – gvazdikėliuose. Arbatiniame šaukštelyje sutrintų šių prieskonių yra 25 procentais daugiau antioksidantų nei stiklinėje granatų sulčių ar pusėje puodelio mėlynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.