Apsinuoginusios ligonės nuotrauka tapo interneto sensacija

Vasaros įkarštyje nieko nebestebina gausybė nuotraukų, kuriose matyti kūną apnuoginę žmonės. Tačiau vienas atvaizdas per pasaulį pasklido tarsi naujas virusas. 23 metų britė Bethany Townsend socialiniame tinkle paskelbė nuotrauką, kurioje ji vilki bikiniu, neslepiančiu kolostomos maišelių. Į šiuos maišelius subėga žarnyno turinys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2014, 11:09 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:40 AM

Ketina vėl siekti svajonės - tapti modeliu

Po to, kai šią ir kitas nuotraukas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Didžiosios Britanijos Crohno ir kolito ligos draugija, apie Bethany sužinojo milijonai. Ji sulaukė didžiulo palaikymo ir padrąsinimų tapti modeliu – ko ji, dirbdama makiažo meistre, ir trokšta. O nuotraukas jauna moteris paskelbė siekdama, kad kuo daugiau žmonių žinotų apie klastingą Crohno ligą ir galimybes ją gydyti.

Dėl šios lėtinės uždegiminės virškinamojo trakto ligos vystosi žarnyno uždegimas. Ligonius kamuoja ne tik skausmai, bet ir nevaldomas viduriavimas, svorio kritimas.

Kai kuriems ligoniams šiek tiek padeda vaistai, kitiems prireikia operacijos, kurios metu tenka pašalinti dalį žarnyno.

B.Townsend buvo iš tų ligonių, kuriems teko gultis ant operacinės stalo, ir ne kartą. Jos liga vis atsinaujindavo.

Maišeliai neverti ašarų

Vieną rytą atsibudusi ji suprato negalinti pajudėti. Bethany buvo skubiai nugabenta į ligoninę – jos būklė buvo kritinė. Mergina pateko tiesiai ant operacinės stalo, o kai atsibudo, storoji žarna buvo išvesta per pilvo sieną – suformuoja vadinamoji stoma. O prie jos buvo pritvirtinti maišeliai, į kuriuos subėga žarnų turinys.

„Žinojau, kad sergantiesiems Crohno liga taip nutinka, bet vyliausi, kad man to nereikės“, - pasakojo moteris.

Tądien, kai sužinojo, jog jos storoji žarna yra išvesta per pilvo sieną, ji verkė visą dieną. Bet po to nutarė: šie maišeliai neverti jos ašarų. Tai tikrai ne gyvenimo pabaiga.

Sutikusi Ianą – vyriškį, kuris tapo jos vyru, Bethany jam iškart parodė prie pilvo pritvirtintus keičiamus maišelius, tačiau šis patikino, jog tai nekeičia jo požiūrio į ją. Atvirkščiai – Ianas skatino savo draugę nesigėdyti savo kūno.

„Praėjo treji su puse metų, kol aš išdrįsau apsinuoginti, - savo socialinio tinklo paskyroje rašė Bethany. - Nuvykome su vyru atostogų į Meksiką, ir aš apsinuoginau atviroje vietoje“.

Atsirado daugiau drąsuolių

Jauna moteris tiki, kad bus atrastos priemonės, kurios padės įveikti iki šiol neišgydomą ligą.

Manoma, kad Didžiojoje Britanijoje gyvena maždaug 260 tūkstančių žmonių, sergančių Crohno liga arba opiniu kolitu. Ne visiems prireikia tokios drastiškos pagalbos, tačiau žmonių, kuriems yra pritvirtinamos kolostomos, pasaulyje yra ne vienas milijonas.

Po Bethany apnuoginto kūno nuotraukas į interneto puslapius ėmė kelti ir kiti jos likimo broliai ir seserys. Dauguma jų – darbingo amžiaus žmonės.

Lietuvoje Crohno liga ar opiniu kolitu serga apie 1400 žmonių.  Dažniausiai serga jauni - 18-35 metų žmonės.

Liga medikams kol kas - mįslė

Nėra žinoma tiksli žarnyno uždegiminių ligų priežastis. Manoma, jog ją nulemia daugybė įvairių veiksnių.

Tarp pagrindinių priežasčių yra įvardijami genetiniai veiksniai (susiję su paveldimumu), imuniniai veiksniai (susiformuoja nenormalus imuninis atsakas, kai organizmas ima kovoti prieš savo žarnyno ląsteles), išoriniai veiksniai (stresas, netinkama mityba).  Pastarieji tiesiogiai nesukelia Crohno ligos, tačiau gali paskatinti jos vystymąsi, jeigu veikia kiti veiksniai.

Kaip atpažinti ligą?

Crohno ligos požymiai labai priklauso nuo to, kurią žarnyno vietą pažeidė uždegimas. Dažniausiai ji pasireiškia šiais požymiais:

pilvo skausmu (kartais jis kamuoja nuolat, jaučiamas dešinėje apatinėje pilvo dalyje; kartais, dažniausiai po valgio, užklumpa spazmai, kurie atslūgsta pasišalinus dujoms. Kartais skausmas kamuoja priepuoliais, yra lydimas pykinimo, vėmimo, palengvėja pasituštinus);

Viduriavimu (dažnas, gali būti su gleivių ar kraujo priemaiša);

sumažėjusiu apetitu, svorio netekimu;

išangės srities įplėšomis, opomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.