Vaisiai, uogos ir kiti netikėti dantų skausmo kaltinininkai

Dantų skausmas – turbūt vienas nemaloniausių pojūčių. Dažna dantų skausmo priežastis, apie kurią daugelis yra girdėję ir, turbūt, net susidūrę – dantų kariesas, arba dantų ėduonis. Ta viena labiausiai paplitusių ligų pasaulyje, nuo kurios yra pažeisti daugiau nei 90 proc. visų pasaulio žmonių dantys. Kariesui vystytis būtina tinkama aplinka: dantų apnašos, angliavandeniai ir individualus imlumas ėduoniui. Tai reiškia, kad ėduonies atsiradimui įtakos turi netinkami burnos higienos ir mitybos įpročiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2014-07-14 09:35, atnaujinta 2019-01-29 10:24

Dantų skausmas dėl emalio pažeidimų

Anot profesorės Vytautės Pečiulienės, Vilniaus universiteto Medicinos Fakulteto (VU MF) Odontologijos instituto vadovės, apskritai dantų skausmo priežastys gali būti labai įvairios.

„Emalio pažeidimai dėl netaisyklingo dantų valymo, netaisyklingos mitybos (gazuotų gėrimų, saldumynų vartojimo), dėl skrandžio veiklos sutrikimų, valgant daug citrusinių vaisių, obuolių, vyšnių, juodųjų serbentų. Tokiu atveju žmogus dažniausiai jaus skausmą geriant šaltą gėrimą, išėjus į šaltą orą, ar valgant.

Tačiau burną išskalavus vandeniu viskas tuoj pat praeina. Jeigu dantų jautrumas nesumažėja, dantų paviršius galima padengti specialiomis priemonėmis gydytojo odontologo kabinete arba galima naudoti burnos higienos priemones: pastas, burnos skalavimo skysčius, skirtus jautrių dantų priežiūrai. Tačiau visais atvejais būtina pasikonsultuoti su gydytoju odontologu, kad laiku būtų nustatyta tiksli ir savalaikė diagnozė“, – teigia profesorė.

Tačiau esama ir kitų, kartais rimtesnių, dantų ligų, sukeliančių dantų skausmą, apie kurių buvimą, nesusidūrę, turbūt net nepagalvoja.

Kitos dantų skausmo priežastys

Dantų skausmą gali sukelti ir pulpos audinio ar apydančio audinio pažeidimas (pulpitas ir periodontitas). Būtina atkreipti dėmesį į jau minėtą faktą, kad emalio ir dentino (vienas iš dantį sudarančių audinių) pažeidimai dažniausiai yra individualios burnos higienos nesilaikymo pasėkmė.

Pulpitas – danties pulpos, t.y. minkštojo darinio, esančio danties viduryje, uždegimas. Tai dažniausiai yra karieso komplikacija.

Paprastai prasideda kariesui pažeidus emalį bei dentiną ir burnos mikroflorai patekus į pulpą. Pulpos audinio pažeidimą gali sukelti kariozinė infekcija, terminiai dirgikliai, dantų ar sukandimo traumos, nulūžus danties karūnėlės daliai arba pačiam dančiui, kuomet apsinuogina pulpa, neatsargus ėduonies gydymas ir pažeidimas stomatologiniais instrumentais, cheminiai veiksniai, nekokybiškas odontologo darbas, taip pat iš šalia esančių audinių persimetusios infekcijos ar kraujo keliu į pulpos ertmę patekusios bakterijos ar susirgus parodontoze.

Pulpitas gydomas chirurgiškai visiškai pašalinant pulpą, t.y. pacientui dantis nuskausminamas ir pašalinami karieso pažeisti audiniai ar pažeista pulpa. Dėl negydomo pulpito gali įgauti išsivystyti danties šaknies viršūnės pūliniai. Tuomet atsiranda didelė periostito (antkaulio – periosto uždegimas), osteomielito (kaulų uždegimas) grėsmė.

Periodontitas – tai liga, kurios metu uždegimas pažeidžia dantį supančius audinius: dantenas, periodonto raištį, cementą, alveolės kaulą. Periodontitas išsivysto dėl specifinių mikroorganizmų veiklos produktų ir tinkamos terpės tiems mikrobams veistis: dantų akmenys, netikslių protezų ir plombų, susigrūdusių dantų. Kai kada periodontito atsiradimui įtakos turi ir sisteminės ligos, mitybos sutrikimai, vitaminų stoka, genetiniai ir hormoniniai sutrikimai.

Paprastai gydytojo odontologo kabinete padaroma rentgeno nuotrauka nurodo periodontito buvimą. Tačiau diagnozė turi būti patvirtinta atliekant kruopščią dantį supančių minkštųjų audinių apžiūrą. Svarbu prisiminti tai, kad negydomas periodontitas turės įtakos visiškam dantų praradimui.

Gydant šią dantų ligą svarbu pašalinti uždegimą, kuris sukelia pažeidimus. Reikia užkirsti kelią mikroorganizmų dauginimuisi burnoje. Taip pat svarbu gydyti sistemines ligas, stiprinti imunitetą.

Kada reikia susirūpinti dėl dantų skausmo?

VU MF Odontologijos instituto vadovė įvardijo atvejus, kai apsilankymas pas odontologą neturėtų būti atidėliojamas: „Pacientai turėtų susirūpinti tada, kai valgydami saldų maistą, pajunta skausmą, o praskalavus vandeniu, skausmas nepraeina. Tai gali būti prasidedančio ėduonies požymis nepriklausomai nuo to, kad atrodo, jog jokio pažeidimo nėra.

Dažnai esant nevisavertei burnos higienai ėduonis gali pradėti vystytis tarpdančiuose ir dažniausiai vienintele diagnostikos priemone pradinėse jo stadijose gali būti gydytojo odontologo kabinete atliktas rentgenologinis tyrimas.

Taip pat, jeigu pacientui geriant šaltą vandenį prasideda skausmas ir iš karto nepraeina, o tampa maudžiančio pobūdžio ir išlieka ilgą laiką, būtina kreiptis į gydytoją odontologą, nes tai jau gali būti pulpos audinio pažeidimas ir odontologinis gydymas yra ženkliai sudėtingesnis.

Jeigu pacientui geriant karštą gėrimą atsiranda maudžiančio pobūdžio skausmas, jeigu skauda sukandant dantis, tai gali būti siejama su pulpos audinio apmirimu (nekroze) ir apydančio audinių pažeidimu. Atsiradus burnos audinių ar veido tinimui būtina kuo skubiau kreiptis į gydymo įstaigą. Esant dantų skausmui nerekomenduojama skaudamoje vietoje naudoti šildomuosius kompresus“, – patarė V. Pečiulienė.

Profesorė pridūrė, kad dantų skausmo malšinimas yra tik papildoma, simptomus mažinanti priemonė ir ne visais atvejais yra efektyvi. Dantų skausmo malšinimui dažniausiai naudojami nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai, pavyzdžiui, ibuprofenas, nimesulidas, deksketoprofenas. Tačiau pažymėtina tai, kad esant pulpos audinio pažeidimui jų poveikis gali būti labai trumpalaikis arba vaistai gali iš viso nesuveikti.

Suskaudus dantims geriausia kreiptis į gydytoją odontologą, nes efektyviausias skausmo malšinimo būdas yra ligos priežasties pašalinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.