Rytais žadinantis skausmas – artėjančios negalios pranašas

Daugiau nei prieš tris tūkstantmečius gyvenęs Ramzis II apie jį kaustančią ligą negalėjo nieko žinoti – pirmąkart ji buvo aprašyta tik 1890 metais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2014, 8:10 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:32 PM

Daugiau nei prieš tris tūkstantmečius gyvenęs Ramzis II apie jį kaustančią ligą negalėjo nieko žinoti – pirmąkart ji buvo aprašyta tik 1890 metais.

Nors dabar šią ligą jau įmanoma nustatyti anksti, kol stuburas dar nesukaulėjęs, daugybę pacientų gydytojai pirmąkart pamato tik po dešimties ligos metų.

Vyrai suserga dažniau

Pasaulinė statistika rodo, kad šia liga turėtų sirgti apie 0,5 procento gyventojų. Tik bėda, kad ji dažnai nediagnozuojama ir slypi po kitų ligų pavadinimais. Neretai į ligos istoriją įrašomos osteochondrozės arba spondiliozės diagnozės. Šios ligos išsivysto bėgant metams nusidėvėjus stuburui.

Tuo tarpu ankilozinis spondilitas – lėtinė, skausminga, uždegiminė liga, kuri labiausiai pažeidžia stuburą ir kryžmens-klubakaulio sąnarius.

Šia liga retai suserga vyresni nei 45 metų žmonės. Dažniausiai susergama paauglystėje. Vyrus ji užklumpa dažniau nei moteris.

Iš miego pažadina skausmas

Osteochondroze ar spondilioze susirgę žmonės skundžiasi nugaros skausmais, maudimu. Šie skausmai juos užklumpa po darbo ar didesnio fizinio krūvio. Skausmas gali plisti ir į koją, bet jis palyginti greitai ir praeina.

Spondilitas prasideda kitaip. Tai yra labai lėtai prasidedanti liga. Pirmiausia žmonės ima skųstis rytais kamuojančiu buku skausmu. Dažniausiai skausmas prasideda rytą ir neretai prikelia iš miego.

Ligoniai neranda vietos lovoje, jaučiasi sukaustyti, jiems tampa sunku išsijudinti, nugaros apačia būna sustingusi.

Pasitreniravus, po šilto dušo skausmai praeina. Bet kitą rytą jie vėl kartojasi.

Žmogus net negali tiksliai nurodyti, kur jam skauda – skaudėti pradeda kažkur dubenyje, giliai sėdmenyse.

Liga gali pasireikšti net ir akių uždegimu arba kitų sąnarių uždegimu. Tuomet pirmiausia ims skaudėti klubų, pečių sąnarius. Bet tokie atvejai retesni.

Įdomu tai, kad, tiriant ligonį ir atlikus rentgeno nuotrauką, joje galima nieko įtartina neaptikti. Tik po kokių šešerių metų tokie tyrimai gali parodyti, kad sąnariai jau labai pakito.

Anksti nustatyti ligą padeda kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tyrimai.

Nesukaulėti padeda plaukimas

Ligonių, kuriems diagnozuota ši liga, sveikata labai priklauso nuo jų pačių. Jie turi nuolat judinti savo stuburą, kasdien daryti specialius pratimus, neleidžiančius sukaulėti stuburui.

Ypač padeda plaukimas šiltame vandenyje.

Todėl tokiems ligoniams labai padedama sanatorijose, kur jie gali plaukioti ir daryti gydomąją gimnastiką.

Bet vien judėjimas negelbsti. Ligoniams dažniausiai tenka visą gyvenimą vartoti vaistus.

Jau įmanoma pasiekti, kad liga būtų visiškai nuslopinta, o jos progresavimas sustabdytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.