Beržų sula – gamtos dovanotas stiprybės šaltinis

Jau žiloje senovėje lietuviai žinojo, kaip numalšinti troškulį karštą dieną ir kuo nuplauti nuovargį. Vasaros darbymečio metu iš rūsių jie traukdavo statinaites, į kurias ankstyvą pavasarį supildavo beržų sulą, įdėdavo naminės duonos kriaukšlę, įpildavo avižų. Rauginta sula puikiai malšindavo troškulį, sugrąžindavo jėgas. Be to, senovės lietuviai žinojo ir apie gydomąsias beržų sulos galias. Mat sula - ne tik gėrimas, bet ir vaistas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:32 AM

Šiuo sveiku ir vėsiu gėrimu ir dabar galima mėgautis ištisus metus. Konservuotoje suloje išlieka visos naudingosios medžiagos - vitaminai C, PP, mikroelementai, amino rūgštys, fruktozė ir gliukozė.

Išgėrę sulos papildome organizmo kalio, kalcio, natrio, magnio, geležies, mangano ir vario atsargas. Vasarą, kai organizmas prakaituodamas netenka daug medžiagų, tai ypač svarbu.

Sula itin vertinga tuo, kad joje yra kalio – mikroelemento, saugančio nuo širdies ir kraujagyslių ligų, reguliuojančio kraujospūdį.

Daugelio šalių liaudies medicinoje sula vertinama dėl savo antimikrobinių savybių, teigiamo poveikio odos, inkstų, šlapimo takų ligomis sergantiems žmonėms.

Beržų sula naudinga ir žmonėms, sergantiems inkstų akmenlige, nes ji šalina iš organizmo druskas. Turintiems negyjančių žaizdų padeda sulos kompresas, skatinantis audinių atsinaujinimą.

Sula palengvina reumatu bei padagra sergančiųjų būklę, ji naudojama mažakraujystei, bronchitui, anginai, egzemai gydyti.

Suloje ištirpusios naudingosios medžiagos neapkrauna kepenų. Kasdien prieš valgį išgerta stiklinė sulos apsaugos ne tik nuo vitaminų ir mikroelementų trūkumo, bet ir nuovargio bei depresijos. Sterilizuota sula savo vertingas savybes išlaiko ilgą laiką, todėl skaniu ir sveikatai itin naudingu gėrimu galima mėgautis ištisus metus, ne tik pavasarį, kai sula renkama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.