Į gimtinę grįžęs R. Kaukėnas skuba lankyti vėžiu sergančių vaikų

„Kaskart sunku čia ateiti“, – neslėpė Labdaros ir paramos fondo įkūrėjas krepšininkas Rimantas Kaukėnas. Šią savaitę Kauno klinikose jis aplankė vėžiu sergančius vaikus. Mažieji ligoniai aukštaūgiui sportininkui ranką spaudė lyg bičiuliui, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Gavęs į rankas profesionalią filmavimo kamerą, mažasis ligonis nesitvėrė džiaugsmu, filmavo R.Kaukėną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gavęs į rankas profesionalią filmavimo kamerą, mažasis ligonis nesitvėrė džiaugsmu, filmavo R.Kaukėną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Aug 10, 2014, 8:06 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 10:20 AM

Vos kelioms dienoms į gimtinę grįžęs Švedijoje gyvenantis 37 metų krepšininkas R.Kaukėnas pirmiausia suskubo aplankyti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Vaikų ligų klinikoje gydomų onkologinėmis ligomis sergančių mažųjų.

Prieš trejus metus krepšininkas įsteigė Labdaros ir paramos fondą, kurio tikslas – padėti vėžiu sergantiems vaikams ir jų šeimoms visoje Lietuvoje.

Sportininkas ir į fondo veiklą įsitraukę savanoriai mažųjų ligonių tėvams teikia ne vien materialinę paramą, bet ir palaiko juos moraliai, pildo vaikų svajones, gydymo įstaigose organizuoja įvairius labdaros renginius.

Krepšininkui guodėsi

Trečiadienį Kauno klinikų Vaikų ligų klinikoje apsilankęs R.Kaukėnas su daugeliu čia ilgus mėnesius ar net metus gydomų mažųjų ligonių bendravo lyg su senais bičiuliais, į juos kreipėsi vardais, domėjosi gydymo rezultatais.

Nors Italijos Emilijos Redžo „Grissi bon“ klube žaidžiantis krepšininkas neturi galimybės dažnai aplankyti Lietuvoje sergančių vaikų, apie jų sveikatą R.Kaukėnui nuolat praneša jo vardu pavadinto fondo atstovai bei Klinikų medikai.

Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai juos aplankiusiam sportininkui pasakojo, kaip ir kuo jie gyvena, guodėsi, ką skauda, dėkojo už gautas simbolines dovanas.

Keli geriau besijaučiantys mažyliai pasidžiaugė, jog po ilgo gydymo išvyks į namus. Tie, kas domisi krepšiniu, R.Kaukėnui prisipažino, jog įdėmiai stebi, kaip jam ir kitiems Lietuvos krepšininkams sekasi sporto aikštelėje.

Prašo padovanoti sveikatos

Sportininko teigimu, matyti vėžiu sergančius vaikus kaskart labai sunku. Kalbant su kiekvienu iš jų vyrui suspaudžia širdį.

„Kai paklausiu sergančio vaiko, ko jis labiausiai norėtų, kokia būtų jo didžiausia svajonė, vaikas tiesiai šviesiai atsako: „Jūs neduosite to, ko aš norėčiau.“

Mažieji ligoniukai prašo vienintelio – sveikatos, kad galėtų žaisti, mokytis ir džiaugtis vaikyste. Apie tai iš tikrųjų sunku kalbėti“, – atvirai pasakojo R.Kaukėnas.

Sportininkas prisipažino, jog po apsilankymo šioje ligoninėje jis pasijunta lyg ilgai meldęsis bažnyčioje – kasdienės problemos staiga virsta nereikšmingomis, atsiranda daugiau atjautos ir supratimo, keičiasi prioritetai.

„Žiūrint į ligos iškankintus, tačiau gyventi trokštančius vaikus toks jausmas aplanko ne tik mane, bet ir daugelį į fondo veiklą įsitraukusių savanorių, įvairiose labdaros akcijose dalyvaujančių menininkų, sportininkų, artistų, verslininkų“, – pastebėjo R.Kaukėnas.

Skaudi asmeninė patirtis

Su vėžiu artimai susidūręs sportininkas žino, kaip ši liga pakeičia žmogaus ir jo šeimos gyvenimą.

Nuo onkologinės ligos mirė R.Kaukėno tėvas. Ji diagnozuota ir krepšininko motinai.

Asmeninė patirtis ir prieš kelerius metus krepšininkams suorganizuotos labdaros akcijos, skirtos onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams, paakino R.Kaukėną įkurti Labdaros ir paramos fondą.

Pernai R.Kaukėnas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su organizacija „Kraujas“, su kuria savo bei rėmėjų lėšomis remia psichologę, dirbančią su vėžiu sergančiais mažaisiais pacientais, jų tėvais, klinikos personalu.

Siekia palengvinti naštą

„Kai vaikui nustatomas vėžys, gyvenimas akimirksniu apsiverčia aukštyn kojomis ne tik jiems, bet ir jų tėvams, seneliams, kitiems šeimos nariams, draugams.

Labai svarbu palengvinti onkologinėmis ligomis sergančių vaikų ir jų šeimų naštą. Mes siekiame padėti išgyventi žinią apie diagnozę, ilgą gijimo kelionę ir papildyti vaikų gyvenimą bent spindulėliu šviesos“, – kalbėjo R.Kaukėnas.

Fondas Kauno klinikų Vaikų ligų klinikai yra padovanojęs medicinos įrangos, čia vyko ne vienas labdaros koncertas.

Daugelis klinikos pacientų iš sportininko įkurto fondo sulaukė įvairių dovanų: kompiuterių, telefonų, muzikos grotuvų, ausinių, knygų, specialių vaikiškų automobilinių kėdučių, kitų būtinų priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.