Medikai neįstengia išvaduoti moters nuo milžiniškų rankų

Manoma, kad 59 metų tailandietė Duangjay Samaksamam turi didžiausias pasaulyje rankas. Kiekviena jų sveria po beveik 10 kg. Moteris, turinti bakalėjos parduotuvę, jau 50 metų kenčia nuo labai retos ir skausmingos ligos, dėl kurios jos rankos yra nuolat ištinusios.

Į viešumą išėjusios D.Samaksamam atvejis sudomino viso pasaulio medikus.<br>„YouTube“ nuotr.
Į viešumą išėjusios D.Samaksamam atvejis sudomino viso pasaulio medikus.<br>„YouTube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2014, 5:37 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 2:06 PM

D.Samaksamam – vienintelis žmogus pasaulyje, sergantis reta ligos, vadinamos macrodystrophia lipomastosa, forma, palietusia abi jos rankas nuo pečių iki plaštakų ir pirštų. Moters rankose pasiskirsčiusios didžiulės riebalų atsargos.

Moteriai nepatogu judėti, sunku atlikti net paprastus darbus – pavyzdžiui, ypač sunku išsiplauti galvą ir susišukuoti.

„Mano rankos tokios sunkios, kad aš vos galiu jas pakelti šukuodamasi ar šampūnu trinkdama galvą. Apsirengti man taip pat labai sunku ir skausminga“, – sako nelaiminga moteris.

Susirgusi vaikystėje, pirmuosius 20 gyvenimo metų D.Samaksamam praleido kaip atsiskyrėlė, nes gėdijosi savo išvaizdos. Tai reiškia, kad ji niekada nelankė mokyklos, nesimokė skaityti.

Tačiau sulaukusi 20-ies ji buvo priversta nebesislėpti, nes reikėjo užsidirbti duonai, rūpintis savo senais tėvais ir šeimai priklausančia bakalėjos krautuvėle.

Į viešumą išėjusios D.Samaksamam atvejis sudomino viso pasaulio medikus. Daugelis bandė ją gydyti, siekdami sumažinti tinimą, bet lig šiol niekam tai nepavyko.

Nuo 25 metų jai buvo atliekamos operacijos. Bet, užuot padėjusios, jos tik dar labiau pablogino situaciją.

Prapjovę rankas, medikai nerado pakenktų audinių, tik storą riebalų sluoksnį. Tačiau pabijojo šalinti tuos riebalus, kad nepakenktų nervams.

Praėjus penkiems mėnesiams po operacijos, D.Samaksamam pradėjo skaudėti riešus. Skausmas buvo toks baisus, kad ji net negalėdavo miegoti. Kai ji ką nors paimdavo į ranką, tas daiktas iškrisdavo, nes moteris jo tiesiog nejausdavo.

Jai buvo atliktos dar dvi operacijos. Per jas iš rankų buvo pašalinta apie 700 g riebalų ir kraujo, bet maždaug po mėnesio viskas vėl ataugo.

Kai kurie gydytojai siūlo D.Samaksamam amputuoti rankas, kad ji galėtų laisvai vaikščioti, bet tailandietė nesutinka.

Kadangi nėra žinoma ligos priežastis, ji yra neišgydoma.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.