Amerikietei gyvenimą nuodija liga, kuria sirgo ir M. Jacksonas

Afroamerikietė Lisa Johnson iš Los Andželo nuo vaikystės kentė patyčias. Priežastis buvo odos liga, nuo kurios kentė ir popžvaigždė Michaelas Jacksonas - vitiligo, arba baltmė. Įprasta juodaodžiams šokoladinė oda pradėjo keisti spalvą, atsirado balti odos lopai. Viskas prasidėjo nuo dėmelės ant kojos, bet netrukus dėmės išsiplėtė po visą kūną, rašo „Daily Mail“.

L.Johnson kenčia nuo tos pačios odos ligos, kaip ir M.Jacksonas.<br>Lrytas.lt montažas.
L.Johnson kenčia nuo tos pačios odos ligos, kaip ir M.Jacksonas.<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2014, 10:52 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 2:54 PM

24 m. L.Johnson sako, kad patyčios, kurios tęsėsi 17 metų, jos gyvenimą buvo pavertusios tragedija. Daugiau kaip trečdalis merginos kūno buvo padengtas baltais lopais. Bet šiandien pagaliau atsirado viltis – ją suteikė modernūs gydymo metodai ir pažangios makiažo technikos.

Vitiligo – odos būklė, nekelianti pavojaus gyvybei, tačiau psichologinis poveikis būna labai gniuždantis.

„Kai mokiausi mokykloje, vaikai man labai daug reiškė, - pasakoja L.Johnson. - Įžeidinėjimai, pravardžiavimai, muštynės – buvo labai sunku. Tiesiog bėgdavau namo ir verkdavau. Arba bėgdavau pas seserį, ji visada mane užstodavo ir mušdavosi už mane“.

Mokykloje iškęstos patyčios įvarė kompleksus - ir vėliau merginai buvo baisu rodytis viešumoje. Eidama Los Andželo gatvėmis, ji nuolat sulaukia smalsių praeivių žvilgsnių.

Lisos vaikystė buvo normali ir laiminga, kol ji nepastebėjo ant kūno baltos dėmelės. Tiesa, tada ji dar neįsivaizdavo, iš kur dėmelė atsirado ir kaip greitai išplis.

„Pamačiau ją, kai buvau septynerių. Ji išsiplėtė ant visos mano kojos ir toliau plečiasi“, - sako L.Johnson.

Po 17 metų kančių ji kreipėsi pagalbos į odos specialistus. Jie rekomendavo ultravioletinių spindulių terapiją, kuri iš naujo nuspalvins išbalusią odą.

Tiesa, gydymas užtruks šiek tiek laiko, o kol kas Lisai specialistai pritaikė kitokią maskavimo priemonę.

Kompiuteriu ištyrus Lisos odą, buvo apskaičiuota speciali formulė, kiek dermatologui kokios spalvos naudoti, kad pasidengtų balti lopai.

Atlikus kosmetinę procedūrą, Lisos veidas atgavo šokoladinę spalvą. Mergina jautėsi laiminga ir tvirtino pagaliau vėl pasijutusi savimi.

Kentė ir M.Jacksonas

Popmuzikos legenda M.Jacksonas – neabejotinai vienas garsiausių žmonių, kentusių nuo šios odos būklės.

Dainininkas 1993 m. interviu per Oprah Winfrey šou prisipažino, kad priežastis, dėl kurios taip radikaliai šviesėja jo oda, yra vitiligo.

Tuo metu apie jo odos šviesėjimo priežastis sklandė įvairių gandų – tarp jų ir tai, kad dainininkas specialiai ją šviesina, norėdamas pakeisti savo rasę.

M.Jacksono veido oda pradėjo drastiškai šviesėti apie devintojo dešimtmečio vidurį. Tuo metu jis jau buvo pasidaręs plastinę nosies sumažinimo operaciją. Ta aplinkybė paskatino kalbas, kad M.Jacksonas balinasi odą, norėdamas „suvakarietinti“ savo išvaizdą.

Ne visi patikėjo ir dainininko prisipažinimu apie vitiligo. Tačiau po jo mirties sustojus širdžiai 2009 m. birželio 25 d., skrodimas atskleidė, kad dainininkas iš tiesų sirgo šia odos liga.

Pasak gydytojo, kai kurios M.Jacksono, kuris mirė sulaukęs 50 metų, odos sritys buvo šviesios, o kitos – tamsios.

Priežastys iki galo neaiškios

Vitiligo liga, kuomet dėl melanino trūkumo odoje ima plisti blyškūs, balti plotai.

Melaniną gamina specializuotos odos ląstelės, vadinamos melanocitais, taip suteikdamos odai būdingą spalvą ir apsaugodamos nuo saulės.

Nėra iki galo aišku, dėl ko atsiranda melanino trūkumas, tačiau tai siejama su imuninės sistemos problemomis ir nervų galūnėmis odoje.

Šansai susirgti vitiligo didesni, jeigu šeimoje yra buvę tokių atvejų arba kitokių autoimuninių problemų, pavyzdžiui, hipertireozė (pernelyg aktyvi skydliaukės veikla).

Vitiligo gali paveikti bet kurį jūsų odos plotą, bet dažniausiai atsiranda tose kūno vietose, kur oda veikiama saulės. Tai veidas, kaklas ir rankos.

Būklės sunkumas priklauso nuo konkretaus atvejo. Kai kurie žmonės turi nedidelius baltus plotelius, kurie toliau neprogresuoja. Kiti žmonės turi didelius baltus plotus, kurie ant jų odos susijungia į dideles sritis.

Nėra jokio būdo iš anksto numatyti, kiek odos bus paveikta. Bet atsiradusios baltos dėmės paprastai išlieka visam laikui.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.