Ką daryti, kad išsiplėtusios venos nedarkytų kojų grožio?

Dažnas mėšlungis, blauzdų niežulys ar kojų tinimas gali būti ligos pranašai. Šie simptomai būdingi žmonėms, sergantiems kojų venų varikoze. Tokių žmonių blauzdos dėl sutrikusios kraujotakos ir išsiplėtusių venų dažnai atrodo tarsi nusėtos mėlynėmis.

Norite sveikų kojų? Neužmirškite net ir darbe daryti pertraukėlių ir jas pailsinti.<br>123rf.com nuotr.
Norite sveikų kojų? Neužmirškite net ir darbe daryti pertraukėlių ir jas pailsinti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Sep 23, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:00 AM

Venų varikozė – gana dažna problema, kuria, kaip manoma, serga apie 20 proc. žmonių. Dažniau su šia liga susiduria dailiosios lyties atstovės, linkusios ligos pažeistas kojas slėpti po ilgesniais sijonais ar kelnėmis.

Tačiau slėpti ligos pažeistų blauzdų po drabužiais nereikėtų. Juk venų varikozė yra išgydoma liga, ypač jei į gydytojus kreipiamasi laiku.

Ligos priežasčių – daugybė

Kojų venų varikozė yra viena iš lėtinės kojų veninės kraujotakos nepakankamumo išraiškų. Tai procesas, kuomet dėl mažai judinamo blauzdos raumens sutrinka kraujotaka kojose, jos apsunksta, paviršinės kojų venos išsiplečia ir ima matytis pro odą.

Venų varikozės priežastys gali būti įvairios, tačiau dažniausiai ši liga – paveldima. Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ kraujagyslių chirurgo dr. Vaidoto Zabulio teigimu, net apie 70-80 proc. žmonių silpnesnį jungiamąjį audinį paveldi iš tėvų arba senelių.

Liga gali prasidėti ar paūmėti ir tiems, kurie dirba sėdimą arba stovimą darbą, ypač karštyje.

Venų varikozė neretai progresuoja ir mažiau judantiems, antsvorio turintiems žmonėms.

Moterims veninio kraujo sąstovis kojose dažnai atsiranda nėštumo metu, kai mažajame dubenyje gimda užima daugiau vietos ir spaudžia vadinamąją klubinę veną. Varikozės paūmėjimą nėštumo metu lemia ir vyraujantys hormonai, dėl kurių sumažėja kraujagyslių sienelių tonusas.

Kojų venų ligos gali prasidėti netgi dėl moterų polinkio puoštis: avėti aukštakulnius batus, dėvėti aptemptus, judesius varžančius drabužius, kurie neleidžia odai kvėpuoti.

Rizika susirgti venų varikoze padidėja ir su amžiumi.

Gali atsiverti žaizdos

Kai kurie žmonės venų varikozę laiko labiau estetine problema. Dėl veninės kraujotakos sutrikimų apatinėje blauzdų dalyje atsiranda patamsėjimų, todėl kartais kojos atrodo tarsi nusėtos mėlynėmis.

Dr. V.Zabulis įspėjo, kad venų varikozė sukelia ir daugiau problemų. Šia liga sergantys žmonės neretai jaučia sunkumą kojose, niežulį blauzdose. Lėtiniu kojų veninės kraujotakos nepakankamumu sergančių žmonių kojos dažniau tinsta, blauzdas surakina mėšlungis.

Dėl venų varikozės gresia ir sunkesnės traumos. Pasak gydytojo dr. V.Zabulio, jeigu sergant šia liga pažeidžiama išsiplėtusi paviršinė vena, gali prasidėti itin stiprus kraujavimas.

Negydant šios ligos gresia komplikacijos. Kai kurių šaltinių teigimu, net iki 6 proc. venų varikozės atvejų gali komplikuotis į trofinių žaizdų atsivėrimą. Ką tai reiškia?

„Dėl trofinių žaizdų atsiranda prastas kvapas, skausmas ir odos pigmentas, kurio vėliau neįmanoma panaikinti. Žmogus jaučia didžiulį diskomfortą, tampa nedarbingu. Rekomenduočiau į gydytojus kreiptis kuo anksčiau, kol neatsivėrė žaizdos ir neprasidėjo įvairios komplikacijos, nesusiformavo krešuliai – tromboflebitai“, – sakė „Kardiolitos“ gydytojas.

Padeda elastinės kojinės

Lėtinio kojų veninės kraujotakos nepakankamumo gydymas priklauso nuo ligos sunkumo.

Jeigu liga nėra toli pažengusi ir žmogus tiesiog nori sumažinti patiriamą diskomfortą, pavyzdžiui, kojų tinimą, ir veninių mazgų atsiradimo, krešulių susiformavimo bei žaizdų atsivėrimo riziką, jam gali padėti vadinamoji kompresinė terapija. Tokiu atveju gydytojas parenka pacientui specialias elastines kojines, kurios padeda pagerinti veninės kraujotakos apytaką.

Venų varikozė gali būti gydoma ir vadinamaisiais venotonikais. Tai – specialūs vaistai, pagerinantys kraujo ištekėjimą iš kojos.

Kitas gydymo būdas – skleroterapija, kai į veną suleidžiami tam tikri vaistai ir ji, kontroliuojant echoskopu, „uždaroma“ iš vidaus. Panašus į jį yra ir gydymas vadinamaisiais klijais, kurie sušvirkščiami į veną ir taip ji „užrakinama“ iš vidaus.

„Kol kas toks gydymo būdas yra naujovė. Jo rezultatai nėra pakankamai ištirti, todėl toks gydymas – nepakankamai patikimas“, – paaiškino gydytojas V.Zabulis.

Operuoja ir skalpeliu, ir lazeriu

Jeigu kiti gydymo būdai nėra pakankamai efektyvūs, venų varikozė gydoma chirurginiu metodu. Toks gydymo būdas yra veiksmingiausias, kai veninio nepakankamumo priežastis – poodinių venų kamienų vožtuvų nepakankamumas.

Venų varikozė gali būti gydoma tradiciniu chirurginiu būdu arba lazeriu.

Operuojant tradiciniu būdu paviršinė varikozės pažeista vena padarius pjūvį tam tikroje vietoje užrišama ir jos kamienas ištraukiamas specialiu zondu.

Operuojant lazeriu, anot dr. V.Zabulio, didelių pjūvių daryti nereikia – užtenka dūrio, pro kurį patekęs lazerio spindulys „išgarina“ venoje esantį vandenį, vena tarsi sulimpa ir išnyksta.

Lazerinės operacijos metu dažniausiai taikoma tik vietinė nejautra, liaudiškai tariant, „užšaldoma“ tik operuojama vieta.

Po lazerinės operacijos pacientas iškart gali vykti į namus ir, kadangi toks gydymas mažiau traumuoja palyginti su tradiciniu chirurginiu būdu, žmogus greičiau vėl tampa darbingu.

Pašnekovas pasakojo, kad lazerinės operacijos pranašesnės už tradicinės ir tuo, kad po jų nelieka ryškių chirurginės intervencijos pėdsakų, tad operuota koja atrodo gražiau.

Palankus laikas gydymui

Operuoti venas, pasak kraujagyslių chirurgo, geriau ne vasarą, bet tuomet, kai yra vėsiau – rudenį, žiemą arba ankstyvą pavasarį.

„Iškart po operacijos koja nelabai gražiai atrodys – negi keletą mėnesių bus įvairių mėlynių, sukietėjimų, kuriuos geriau paslėpti po drabužiais. Be to, per karščius kyla didesnis infekcinių komplikacijų pavojus, nes tada labiau prakaituojama, iš išorės gali patekti įvairių svetimkūnių ir tai sukelti liūdnesnes pasekmes“, – paaiškino V.Zabulis.

Venų negalima operuoti ir nėštumo metu, nors kartais būtent tada varikozė gali komplikuotis ir susidaryti krešuliai. Todėl planuojančioms nėštumą moterims gydytojas rekomendavo atlikti echoskopinį tyrimą ir įvertinti paviršinę bei giliąją veninę sistemą. Jeigu paaiškės, kad yra ryškus veninis nepakankamumas ir paviršinių venų išsiplėtimas, operaciją reikėtų atlikti dar iki planuojamo nėštumo.

Naudinga važiuoti dviračiu

Paklaustas, ar išoperavus išsiplėtusias venas apie kojų venų varikozę bus galima pamiršti visam laikui, V.Zabulis sakė, kad tai – vienas dažniausiai užduodamų klausimų.

„Operacija negarantuoja, kad venų varikozė daugiau niekada nepasireikš. Bet tai nereiškia, kad operacija prastai atlikta. Tiesiog kojoje yra be galo daug venų, o operuojama tik ta vieta, kur randama išsiplėtimo priežastis. Išoperavus vieną nesveiką veną po kurio laiko liga gali prasidėti ir kitoje, kuri anksčiau buvo sveika“, – paaiškino gydytojas.

Tikimybę, kad prasidės ar atsinaujins kojų venų ligos, galima sumažinti sportuojant. Ypač naudinga kuo daugiau vaikščioti, bėgioti, važinėtis dviračiu ar tiesiog mankštintis namuose, pvz., minti įsivaizduojamą dviratį atsigulus ant nugaros.

Dirbantiems sėdimą ar stovimą darbą reikėtų daryti trumpas pertraukėles, nepamiršti kartais pajudinti – sulenkti ir ištiesti – pėdas, kad susitraukinėtų blauzdos raumuo ir taip palengvėtų veninio kraujo ištekėjimas iš kojų.

Kaip minėta, kojų venų ligos gali progresuoti ir dėl antsvorio. Todėl labai svarbu ne tik judėti, bet ir pasistengti nepriaugti svorio, o turintiesiems antsvorio – sulieknėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.