Nė lašo kraujo organizme neturėjęs kūdikis nustebino gydytojus

Mergaitė, kuri pribloškė pasaulio medikus gimusi be lašelio kraujo savo kūne, stebuklingai atsigavo ir jau žengia pirmuosius žingsnius mokykloje. Paaiškėjo, kad nėštumo metu visos vaisiaus kraujo atsargos pateko į motinos organizmą. Vos gimusi mergaitė per dvi savaites patyrė tris kraujo perpylimus.

Pasaulį išvydo kūdikis, organizme neturintis nė lašelio kraujo.<br>123rf nuotr.
Pasaulį išvydo kūdikis, organizme neturintis nė lašelio kraujo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2014, 10:22 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 9:43 PM

Tėvai baiminosi, jog vaikelis, negavęs pakankamai deguonies motinos įsčiose, gali gimti protiškai neįgalus, tačiau dabar jie džiaugiasi mergaitės, kurią pavadino Maisy, pasiekimais mokykloje - ji stebina visus mokytojus.

Maisy motina, buvusi viešbučio administratorė, pasakojo: „Visa tai buvo neįtikėtina. Nė vienas iš medikų niekada gyvenime nebuvo susidūręs su tokia situacija. Yra atvejų, kai kūdikiai gimsta su mažu kraujo kiekiu organizme, tačiau mūsų mergaitės hemoglobino kiekis buvo nulinis."

Kad kažkas yra negerai, M.Vignes motina suprato tik 34 nėštumo savaitę.

Ji aiškino: „Jutau, kad nėštumas vystosi ne taip, kaip turėtų. Mano kūnas pradėjo tinti ir kūdikis visiškai nustojo judėti įsčiose. Kitą dieną apsilankiau ligoninėje. Man buvo pasakyta, kad reikia kuo skubiau atlikti cezario pjūvį. Tuoj pat buvau nuvežtą į operacinę. Net neturėjau laiko apie tai pranešti artimiesiems. Nesitikėjau, kad reikės gimdyti šešiomis savaitėmis anksčiau, nes iki tol nėštumas vystėsi puikiai. Viskas vyko taip greitai, buvo tikrai neramu ir baisu.“

Vos gimusi Maisy buvo skubiai paguldyta į intensyvios terapijos skyrių.

„Pagimdžiusi mergaitę, neturėjau net galimybės ją pamatyti. Seselės vis vaikščiodavo man pranešti kaip ji laikosi, tačiau jų veiduose galėjau įžvelgti nerimą ir susirūpinimą. Vėliau man paaiškino, kad Maisy organizme visiškai nėra kraujo. Jos pirmasis kraujo perpylimas vyko per bambagyslę. Mano vyras turėjo galimybę pamatyti mergaitę inkubatoriuje. Ji buvo nenatūraliai išblyškusi'', – pasakojo moteris.

Kai motina pirmą kartą galėjo išvysti savo vaiką, ši buvo apsupta daugybės aparatų. „Tačiau atrodė daug stipresnė negu tikėjausi. Žinoma, negalėjau jos maitinti krūtimi. Per dvi savaites ji patyrė dar du kraujo ir vieną trombocitų perpylimą. Per Kalėdas mums buvo leista pasiimti ją į namus, ir tai buvo pati geriausia dovana'', – teigė moteris.

Sutuoktiniai išgyveno ilgas nerimo dienas, kai vis stebėdavo savo dukrą, bandydami įžvelgti, ar yra kokių nors negalios požymių.

„Mus perspėjo, kad Maisy gali turėti protinę negalią dėl deguonies trūkumo nėštumo metu. Su nekantrumu laukėme, ar ji pradės tarti kokius nors žodžius iki pusantrų metų, nes tai būtų ženklas, kad smegenys vystosi teigiama linkme. Tačiau jau 15 mėnesį ji ištarė „tėti“ - tai buvo mums didžiulis palengvėjimas ir viena iš džiaugsmingiausių akimirkų“, – išgyvenimais dalijosi moteris.

Ponia Vignes teigia, jog vis dar neaišku, kodėl jos dukros organizme nebuvo kraujo.

„Atlikus tyrimus, gydytojai paaiškino, kad mano organizmas sugėrė visą kūdikio turėtą kraują. Tai paaiškina, kodėl nėštumo metu mano kūnas pradėjo tinti. Panašūs atvejai atsitinka, jeigu moteris besilaukdama vaiko patiria traumą, pvz. nukrenta, papuola į avariją ar pan. Tačiau nieko panašaus neįvyko. Klausimas, kodėl taip įvyko, vis dar lieka neatsakytas.“, – aiškino motina.

Prieš keturis mėnesius moteris pagimdė antrą vaiką, sūnų Ellis. Sutuoktiniai baiminosi, kad gali pasikartoti toks pat atvejis kaip ir su dukra, tačiau gimdymas įvyko be jokių komplikacijų.

„Gimdymo palatoje buvau apsupta gydytojų, nes jie nerimavo, kad gali pasikartoti mano dukters istorija. Ellis gimė visiškai sveikas, netgi viena savaite vėliau. Kiek man žinoma, tokių atvejų, kaip Maisy, pasaulyje nėra buvę. Ja domėjosi mokslininkai, įvairūs moksliniai žurnalai.

Visi gydytojai teiraujasi, kaip ji laikosi, kai vis sugrįžtame į ligoninę pasitikrinti sveikatos. Ji nuostabi mergytė ir mes esame be galo laiminga šeima. Šiuo metu neplanuojame turėti daugiau vaikų, nes ir taip teko patirti nemažai išgyvenimų,“ – pasakojo moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.