Tyrėjų išvada nebuvo palanki širdies ritmą retinantiems vaistams

Daugiau kaip 19 tūkstančių pacientų iš 51 šalies dalyvavo tyrime, kuriuo siekta išsiaiškinti preprarato ivabradino, mažinančio širdies susitraukimų dažnį, poveikį. Šis vaistas blokuoja širdies ritmo vedlio, sinusinio mazgo If kanalus ir suretina širdies susitraukimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2014, 5:19 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 11:39 PM

Tyrimas parodė, kad pridėjus ivabradino prie rekomenduojamo standartinio krūtinės anginos gydymo, pacientų, sergančių stabiliąja krūtinės angina be širdies nepakankamumo, klinikinės išeitys nepagerėjo.

Ankstesniais tyrimais buvo nustatyta, esą ivabradinas gali padėti pacientams, sergantiems stabilia krūtinės angina ir turintiems kairiojo skilvelio veiklos sutrikimą bei 70 tvinksnių per minutę arba daugiau siekiantį širdies susitraukimų dažnumą.

Tačiau naujausias tyrimas SIGNIFY, kurio rezultatai rugsėjo mėnesį paskelbti autoritetingame leidinyje „New England Journal of Medicine“, parodė: ivabradinu gydytų arba placebą vartojusių pacientų klinikinės išeitys po beveik 28 mėnesius trukusio tyrimo statistiškai nesiskyrė.

Tyrimo metu vertinta, ar gydymas ivabradinu pacientams, sergantiems koronarine širdies liga, sumažina nepageidaujamų reiškinių, tokių, kaip miokardo infarktas, riziką, lyginant su placebu.

Paaiškėjo, kad pacientų, sirgusių fizinį aktyvumą ribojančia krūtinės angina ir gydytų ivabradinu grupėje netgi padaugėjo miokardo infarkto atvejų ar mirčių dėl širdies kraujagyslių ligos.

Kaip skelbiama Valstybinės vaistų kontrolės svetainėje (vvkt.lt), dar gegužės mėnesį, gavusi SIGNIFY tyrimo preliminarius duomenis, Europos vaistų agentūra pradėjo vaistinių preparatų „Corlentor“ ir „Procoralan“, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos ivabradino, pakartotinį vertinimą. Šie vaistiniai preparatai skirti suaugusiems pacientams stabiliosios krūtinės anginos simptomams arba lėtiniam širdies nepakankamumui gydyti.

Pakartotinę peržiūrą inicijavo Europos Komisija.

Europos vaistų agentūra įvertins SIGNIFY tyrimo metu gautus duomenis dėl naudos ir rizikos santykio ir priims sprendimą dėl šių vaistinių preparatų rinkodaros teisės: ar ji turi likti nepakitusi, ar turi būti pakeista, sustabdyta ar panaikinta visoje Europos Sąjungoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.