Ligitas Kernagis: „Tikiuosi, kad vėžys neatsinaujins“

Odos vėžys. Tokią diagnozę neseniai išgirdęs jonavietis Ligitas Kernagis visų pirma negalėjo suvokti, kad tai – tiesa.

Maždaug šešerius metus snaudęs vėžys, anot medikų, gilyn neįlindo ir todėl, kad L.Kernagio stipri imuninė sistema.<br>P.Lileikio nuotr.
Maždaug šešerius metus snaudęs vėžys, anot medikų, gilyn neįlindo ir todėl, kad L.Kernagio stipri imuninė sistema.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė (jonavoszinios.lt)

Oct 8, 2014, 9:47 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 2:05 AM

„Pirma reakcija – negaliu tuo patikėti, atrodo, kad kažką ne taip supratai, kad netiesa“, – sakė televizijos laidų vedėjas, atlikėjas ir buvęs Seimo narys.

Pernai vasarą vestuves su mylimąja Neringa atšventusiam Ligitui – išbandymų metas. Pora laukiasi antrojo vaiko, po namus laksto mažametė jų dukra.

„Jei žvelgti filosofiškai, mirties nebijau. Juk po jos tavęs tiesiog nelieka. Bet sunku artimiesiems. O ir aš pats norėčiau vaikus užauginti“, – kalbėjo L.Kernagis.

Į gydytojus kreipėsi atsitiktinai

Maždaug prieš dvi savaites Kauno klinikų medikai L.Kernagiui išpjovė darinį prie pat nosies. L.Kernagiui pašalinta ir dalis nosies šnervės, o į tą vietą persodinta oda.

Į medikus vyras kreipėsi visiškai atsitiktinai, paragintas vienos pažįstamos.

„Šešerius metus toje vietoje buvo mažesnis nei degtuko galvutė spuogas. Jį nusidrėksdavau – kraujuodavo, tačiau taip ir nedingdavo. Ilgą laiką tiesiog nekreipiau dėmesio.

Žmona Neringa patarė jį bandyti nudeginti su ugniažole, kuri auga mūsų kieme. Pabandėm. O tos sultys ant odos palieka tokią tamsią dėmę.

Nutiko taip, kad tą dėmę pamatė viena atsitiktinai gatvėje sutikta pažįstama moteris. Ji paklausė, kas nutiko, aš atsakiau, kad niekaip nesugyja“, – pasakojo L.Kernagis.

Tada gatvėje sutikta pažįstama moteris pasiūlė kreiptis į medikus, nes jos mamai taip pasireiškė vėžys.

Išgirsta diagnoze nepatikėjo

Po šio įspėjimo L.Kernagis iš karto kreipėsi į gydytojus, o šie, paėmę odos mėginius, jau po savaitės pranešė, jog tai – onkologinė liga.

„Nesupratau, nepatikėjau. Baisu tokią žinią išgirsti. Iš karto man pasakė, kad tai – bazalioma, o tariant tiesiai šviesiai – odos vėžys“, – pasakojo L.Kernagis.

Netrukus vyras buvo išoperuotas, o galutinė medikų patvirtinta diagnozė: karcinoma, viena iš dažniausiai pasitaikančių odos vėžio rūšių.

Dar laukiant tyrimo rezultatų L.Kernagis pradėjo domėtis ir skaityti apie onkologinius susirgimus. Labiausiai baugino tai, kad negyjančios paviršinės žaizdos gali signalizuoti dar rimtesnius dalykus – kažur giliau kepenyse ar kituose organuose esantį piktybinį naviką.

„Mane tyrė, echoskopu žiūrėjo ir vidaus organus. Atrodo, kad viskas gerai. Po operacijos gydytojas sakė, kad prognozės geros ir liga neturėtų atsinaujinti. Tačiau tikrintis, stebėti, lankytis pas medikus turiu nuolatos“, – kalbėjo L.Kernagis.

Ligą prišaukė Kazachstano saulė

Medikų ir paties L.Kernagio nuomonės sutapo dėl to, iš kur pas sveiką ir jokiomis ligomis nesirgusį vyrą atsirado odos vėžys.

„Ėmiau savo senas nuotraukas ir ieškojau, kuriuo momentu tas darinys ant veido atsirado. Jis buvo toks mažas, kad nei aš pats, nei mano artimieji jo ilgą laiką nepastebėjome. Paaiškėjo, kad bėdą sau atsivežiau iš Kazachstano maždaug 2007 metais.

Ten dirbau dvejus metus, ruošėme vieną televizijos laidą. teko dažnai būti ant saulės. Todėl ir medikų nuomonė buvo ta pati – piktybinis navikas susiformavo nuo ilgo buvimo saulėje. Kiek skaičiau, kartais ši ligą gali atsirasti ir dėl aplinkos poveikio, o Kazachstane būdavo toks smogas, kad kartais kvėpuoti, atrodo, nebuvo kuo“, – pasakojo pašnekovas.

Maždaug šešerius metus snaudęs vėžys, anot medikų, gilyn neįlindo ir todėl, kad L.Kernagio stipri imuninė sistema.

„Dabar dar labiau susidomėjau sveika gyvensena, keičiu mitybos įpročius, atsisakau cukraus, miltų, saldumynų.

Noriu užauginti vaikus, noriu, kad jie mane prisimintų dar gyvą. Bet šiaip esu optimistas, todėl tikiu, kad viskas bus gerai“, – sakė L.Kernagis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.