Dešimt klausimų apie regėjimo korekciją lazeriu

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Oftalmologijos centro vadovas medicinos mokslų daktaras Paulius Rudalevičius atsakė į 10 dažniausių klausimų apie regėjimo korekciją lazeriu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 1:43 AM

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Oftalmologijos centro vadovas medicinos mokslų daktaras Paulius Rudalevičius atsakė į 10 dažniausių klausimų apie regėjimo korekciją lazeriu.

1. Kaip lazerio spindulys pakeičia žmogaus regėjimą? Ar taip gydoma tik trumparegystė?

Regėjimo korekcija lazeriu – tai apie 15 minučių trunkanti procedūra, kurios metu akių mikrochirurgas lazerio spinduliu pakeičia akies paviršiaus išgaubtumą, dėl ko šviesos spinduliai, perėję akies optinę sistemą, pradeda fokusuotis taisyklingai tinklainėje, taip, kaip ir turėtų būti, todėl pagerėja matymas. Taip gydoma ne tik trumparegystė, bet ir toliaregystė ar astigmatizmas.

2 . Kaip sužinoti, ar man tinka regos korekcija lazeriu?

Atvykti konsultacijai pas akių gydytoją, atliekantį šias operacijas. Gydytojas atliks išsamius akių tyrimus - apžiūrės rageną, lęšiuką, įvertins tinklainės ir regos nervo būklę. Atliks ragenos topografinius tyrimus, nustatys vyzdžio diametrą įvairiomis apšvietimo sąlygomis. Ištirs akies refrakciją. Atlikus tyrimus, bus aptarti jų rezultatai ir galimi gydymo metodai.

3. Kokie korekcijos lazeriu metodai dabar yra taikomi?

Dažniausiai taikomi korekcijos metodai - LASIK ir FRK. Medicinos diagnostikos ir gydymo centre naujausių technologijų dėka turime unikalią galimybę taikyti TransFRK metodą, kai lazerio spindulys atlieka visą reikiamą gydymą nuo pradžių iki galo, akies nepaliečia jokios pašalinės medžiagos ir aštrūs instrumentai. Tai unikalus gydymo metodas, kai ragenos epitelis pašalinamas lazerio spinduliu. Šio gydymo metu neformuojamas ragenos lopelis, akių mikrochirurgas kontroliuoja lazerio darbą.

4. Ar tiesa, kad tiems, kurie nešioja labai stiprius akinius trumparegystei koreguoti, tokia operacija negalima?

Tai mitas. Regėjimo korekcija lazeriu galima ir esant didelio laipsnio trumparegystei, tai yra, pacientams, kurių refrakcija yra minus 6 dioptrijų. Ji įmanoma net ir tuomet, jei nešiojate minus 12 dioptrijų akinius. Tačiau operacijos galimybę nulemia ne tik tai - vertinami ir kiti rodikliai. Vienas svarbiausių - ragena turi būti pakankamo storio. Kuo didesnė refrakcijos yda, tuo daugiau ragenos audinio pateks į gydymą. Kuo storesnė ir stipresnė ragena, tuo labiau tinkama korekcijai lazeriu.

Svarbu ir tai, ar nėra ektazinių ragenos pakitimų, keratokonuso, svarbu, ar sveikos kitos akies struktūros. Tad galutinis atsakymas į klausimą, ar galima tokia operacija, bus aiškus tik pilnai ištyrus paciento akis.

5. Ar tai rizikinga procedūra? Ar po operacijos galima apakti? Kokios yra dažniausios komplikacijos?

Bet kokios operacijos metu ar po jos galimos komplikacijos, bet šiuo atveju jos pasireiškia labai retai – vos keliems iš tūkstančio pacientų. Galimos komplikacijos yra suvaldomos tiek operacijos metu, tiek po jos. Tokiu atveju gali būti reikalingas papildomas gydymas lazeriu.

Noriu patikinti: nei regos korekcija lazeriu, nei galimos komplikacijos nenulemia apakimo.

Šiuolaikinės technologijos leidžia labai preciziškai parinkti tinkamus kandidatus operacijai ir saugiai atlikti pačią procedūrą.

Netinkamai ištyrus pacientą ir operuojant iš prigimties silpną rageną operacija gali sukelti patologinį ragenos plonėjimą. Apsaugoti nuo šių komplikacijų padeda pažangi prieš operaciją taikoma diagnostikos įranga ir tinkamas tyrimų įvertinimas.

Itin tiksli diagnostikos įranga padeda nustatyti pradinius patologinius pakitimus ragenoje, t. y. procedūra planuojama tik tiems pacientams, kurių ragenos stangrumas ir storis yra pakankami ir saugūs šiai operacijai. Riziką mažina labai tikslus ir greitas lazerio darbas.

Pooperacinis laikotarpis gali būti labai individualus. Kartais reikia pakeisti lašus, naudojamus po operacijos, stebėti akių spaudimą, kartais tenka gydyti uždegimines reakcijas, bet šie atvejai būna labai reti. Jų išvengiame ir juos suvaldome pacientą atidžiai stebėdami po operacijos.

Gydant didesnio laipsnio trumparegystę ar toliaregystę kartais reikalingas antras operacinis etapas – tai yra, gydymo efektą sustipriname lazeriu. Tai atliekama po pirmosios operacijos praėjus 3 ar 6 mėnesiams.

Naudojamės pažangiausia medicinos įranga – lazeris, kuriuo atliekamos operacijos mūsų centre, turi daugybę apsaugos mechanizmų, kurie iki minimumo sumažina procedūros rizikos tikimybę. Tokį greitą ir saugų lazerį, kaip mūsiškis, naudoja pažangiausios JAV, Šveicarijos, Vokietijos akių ligų klinikos.

6. Ar po regos korekcijos lazeriu naktį taip pat gerai matysiu, kaip ir dieną?

Pacientas gali tikėtis matyti taip, kaip galėjo matyti prieš operaciją su tiksliausiai parinktais akiniais į tolį tiek naktį, tiek ir dieną. Žmogaus akis pritaikyta matyti dieną, todėl naktį mes matome blogiau nei dieną. Lazerinė regos korekcija nepagerina matymo naktį. Klinikinių tyrimų duomenimis, po regos korekcijos SCHWIND AMARIS lazeriu kontrastinis jautrumas išliko tose pačiose ribose, o daliai pacientų buvo net geresnis nei su akiniais prieš operaciją. Pagerėjimą būtų galima sieti su tuo, kad ši technologija leidžia koreguoti papildomas optines aberacijas (vaizdų iškraipymus), kurių akiniai nepanaikina.

Bet šie sprendimai yra labai individualūs. Jei papildomos optinės aberacijos yra nedidelės ir pacientas visą gyvenimą dėl jų nesiskundė, jos paliekamos, nes pacientas prie jų pripratęs ir jam jų keisti visai nereikia.

7. Norėčiau operacijos, bet bijau skausmo.

Mitas, kad regėjimo korekcija lazeriu yra skausminga procedūra. Prieš procedūrą į akį sulašinti vaistai padaro ją nejautrią. Pacientas jaus lengvą akies spaudimą, bet tai nebus tikras skausmas. Po LASIK procedūros dauguma pacientų jaučia nedidelį diskomfortą 4–5 val. arba jo iš viso nejaučia. Po FRK procedūros akį gali peršėti 2–3 dienas.

8. Ar gali būti operuojamos abi akys vienu metu?

Taip, dažniausiai abi akys gydomos tos pačios operacijos metu.

9. Kada po operacijos galėsiu normaliai matyti?

Iškart po operacijos pacientai mato lyg per rūką, gali perštėti akis. Įprastai tai trunka kelias valandas arba kiek ilgiau ir priklauso nuo taikyto regos korekcijos lazeriu metodo bei individualių paciento savybių.

Dauguma pacientų jau kitą dieną po procedūros, jei naudojama LASIK metodika, gali sugrįžti prie įprastos veiklos. Po operacijos, atliktos FRK metodu, pacientas pirmąsias tris dienas yra nedarbingas. Prireikia daugiau laiko ir kantrybės, kol nurimsta akies reakcija į procedūrą.

10. Regėjimo korekcija lazeriu nėra ilgaamžė, po kurio laiko gali vis tiek prireikti akinių.

Pasaulyje tokios operacijos atliekamos maždaug 30 metų ir jau žinoma, kad šios procedūros rezultatai - ilgalaikiai.

Akinius vėliau gali tekti užsidėti dėl kitų priežasčių. Bėgant metams operuotose akyse vystosi tokie patys fiziologiniai procesai, kaip ir neoperuotose akyse, tai yra, atsiranda presbiopija - blogėja matymas iš arti, ir pacientui reikia akinių skaitymui.

Gera naujiena ta, kad šiuo metu jau naudojamos specialios metodikos, kurios sumažina presbiopijos (senatvinės toliaregystės) simptomus.

Su amžiumi gali atsirasti lęšiuko, tinklainės ar nervinių skaidulų patologiniai pakitimai tiek operuotoje akyje, tiek ir neoperuotoje. Jeigu išsivysto šios ligos, jos gydomos vienodai, nesvarbu, koreguotas regėjimas lazeriu, ar ne.

Pacientai, kuriems regėjimo korekcija lazeriu atlikta prieš 20-30 metų, dabar yra 50-60-70 metų amžiaus. Jie serga tokiomis pačiomis akių ligomis, kaip ir pacientai, kuriems korekcija neatlikta. Svarbu suprasti tai, kad procedūros metu yra pakeičiama ragenos laužiamoji galia, tai yra, akies optika. Pati procedūra neprovokuoja kitų akies ligų - jas provokuoja paveldėti ir žmogui senstant atsirandantys pakitimai.

Kasmet pasaulyje atliekama apie 6 milijonai regėjimo korekcijų lazeriu, atlikta šimtai tyrimų, įrodžiusių, kad tinkamai atlikta procedūra yra saugi, o rezultatai – ilgalaikiai. Jei būtų priešingai, ši operacija tiesiog nebūtų atliekama tokiam dideliam pacientų skaičiui – ji paprasčiausiai būtų draudžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.