Kovai su vėžiu – šalčio adatos

Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos skyriuje jau keleri metai taikomas naujas prostatos ir inkstų navikų gydymo metodas – krioabliacija, arba vėžinių ląstelių naikinimas šalčiu.

Inkstų navikai gali būti naikinami šalčiu.
Inkstų navikai gali būti naikinami šalčiu.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2014, 3:41 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 5:26 AM

Onkourologijos skyriaus vedėjo dr. Alberto Ulio teigimu, tai yra naujas etapas Lietuvos onkologijoje. Šis metodas jau gana plačiai taikomas JAV ir Vakarų Europoje. „Atliekant krioabliaciją naudojama nauja technologija, kai adatoje sumaišius argono ir helio dujas pasiekiama minus 60 laipsnių Celsijaus. Šalčio adata veikiamas navikas sunaikinamas. Tai bene vienintelė priimtiniausia radikalaus gydymo alternatyva pacientams, kuriems liga atsinaujina po spindulinio prostatos vėžio gydymo“, – aiškino A.Ulys. Rašoma "Lietuvos ryto" specialiame priede "Sveikatos gidas".

Inkstų vėžiui gydyti krioabliacija taikoma tiems pacientams, kuriems kiti šiuo metu naudojami gydymo būdai netinka. Naujoji technologija leidžia sunaikinti naviką mažiausiai pažeidžiant sveikus inksto audinius ir yra nefronus tausojanti operacija.

Židininė krioterapija – tai ankstyvosios stadijos prostatos vėžio gydymas išsaugant neurovaskulinį pluoštą. Šio gydymo metodo esmė – pažangios technologijos sunaikina tik vėžio paveiktą prostatos dalį. Prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimų atliekama vis daugiau, liga užklumpama vis anksčiau.

Tačiau daugelis jaunesnio amžiaus vyrų, kuriems diagnozuojamas ankstyvosios stadijos prostatos vėžys, jaučiasi nepasiruošę agresyvaus gydymo metodams, tokiems kaip radioterapija ar prostatektomija (prostatos pašalinimas).

Tačiau jiems nepriimtinas ir „aktyvaus stebėjimo bei laukimo“ metodas, kai tiktai stebima ligos eiga, netaikant skubaus gydymo. Židininė krioterapija prostatos vėžiui gydyti yra tarpinis variantas, kurį renkasi vis daugiau vyrų.

Židininė krioterapija pagrįsta tais pačiais principais, kaip ir standartinė prostatos krioterapija. Tai minimaliai invazinė procedūra, kuriai nereikia chirurginių pjūvių, pasižyminti trumpu stacionariniu laikotarpiu ir greitu paciento atsigavimu. Taikant židininę krioterapiją užšaldoma tik dalis prostatos, o ne visa liauka. Koncentravimasis į pažeistą vietą leidžia gydytojams išsaugoti kitas prostatos sritis – ypač su potencija susijusius nervus ir sfinkterį, kuris lemia šlapimo užlaikymą (sugebėjimą pasiekti ir išlaikyti erekciją, reikalingą lytiniams santykiams).

Židininė krioterapija yra ganėtinai nauja technologija, tačiau pirminiai įrodymai patvirtina, kad daugelis šiuo metodu gydytų vyrų išsaugo potenciją ir tik labai nedidelei daliai jų pasireiškia šlapimo nelaikymas (jie praranda sugebėjimą kontroliuoti savo šlapimo tekėjimą).

Erektinė disfunkcija ir šlapimo nelaikymas laikomos dažniausiai pasitaikančiomis komplikacijomis, susijusiomis su bet kokiu prostatos vėžio gydymo metodu. Labai svarbu, jog pacientai suprastų, kad židininė krioterapija gali būti tik laikinas sprendimas. Židininė krioterapija koncentruojasi į specifinę prostatos sritį, todėl ne mažiau kaip pusė liaukos lieka nepaveikta. Tai gali reikšti, kad nedideli, besivystantys navikai kitoje dalyje gali likti nesunaikinti.

Visi pacientai, kuriems taikoma židininė krioterapija, vėliau turėtų reguliariai atlikti tyrimus, kad būtų galima atidžiai stebėti bet kokius pakitimus prostatoje. Jei ateityje būtų aptiktas navikas, pacientui gali būti reikalingas papildomas gydymas.

Židininė krioterapija neužkerta kelio kitiems gydymo variantams ateityje – įskaitant pakartotinę židininę krioterapiją ar visos liaukos prostatos krioterapiją. Pacientas greičiausiai galės džiaugtis nesuprastėjusia gyvenimo kokybe nuo pirmojo gydymo iki galimo tolesnio gydymo, jei tokio prireiks.

Darbingumas po židininės krioterapijos, įskaitant laiką, kurį po procedūros teks būti su šlapimo takų kateteriu, atgaunamas vos po kelių dienų.

Perkutaninė inkstų krioabliacija – tai minimaliai invazinis ir labai efektyvus inkstų vėžio gydymo metodas. Perkutaninę inkstų krioabliaciją, kai jos vaizdas stebimas ekrane, paprastai galima atlikti taikant vietinius anestetikus arba bendrinę nejautrą. Gydytojai pasirūpina, jog atliekant procedūrą pacientai nejaustų jokio skausmo. Pacientai guli ant pilvo arba ant šono, kad gydytojui būtų lengviau pasiekiamas inkstas. Aiškų gydomos srities vaizdą gydytojui perteikia kompiuterinė tomografija, magnetinis rezonansas arba ultragarsinis vaizdas su kompiuterine ar magnetinio rezonanso navigacija. Šalia inksto gali būti įleidžiama nekenksmingo skysčio ar dujų, siekiant nustumti didesnes kraujagysles ar kitus organus nuo pažeisto inksto, kad šios būtų apsaugotos šaldymo proceso metu. Gauti vaizdai padeda gydytojams nustatyti, kurioje vietoje turi būti įterpiamos krioabliacijos adatos-zondai. Jie įstatomi tiesiai per odą į inkstą.

Į zondus tiekiamos suslėgtos dujos. Šios dujos cirkuliuoja uždaruose metaliniuose kanaluose, sukurdamos užšaldymo temperatūrą ir ledą, kurį gydytojas suformuoja aplink inksto naviką.

Viso šio proceso metu gydytojas stebi vaizdus ekranuose, kontroliuodamas formuojamo ledo formą bei dydį ir užtikrindamas, kad visi vėžiniai audiniai būtų visiškai užšaldyti ir sunaikinti. Gydytojai paprastai užšaldo ir nedidelį šalia naviko esančio inksto audinio sluoksnį – tam atvejui, jei kartais jame būtų nepastebimų vėžinių ląstelių.

Kokie yra perkutaninės krioabliacijos privalumai?

Minimaliai invazinio gydymo metodas mažiau invazinis nei standartinė ar robotizuota laparoskopinė dalinė nefrektomija.

Gydymas, pasiekęs 95 proc. efektyvumą tiksliniuose navikuose.

Nefronus išsaugantis gydymas (sveikas, funkcionuojantis inkstas išlieka).

Klinikiniais duomenimis paremtas saugumas ir efektyvumas.

Mažesnis kraujo praradimas, palyginti su chirurgine operacija (įskaitant ir laparoskopinę chirurgiją).

Vienos sesijos metu galima gydyti keletą navikų.

Vienkartinis gydymas, atliekamas ambulatoriškai arba kuriam reikia tik vienos nakvynės ligoninėje.

Trumpesnis išgijimo laikotarpis nei atliekant dalinę nefrektomiją leidžia greičiau grįžti į įprastinio gyvenimo vėžes.

Gali būti naudojamas po to, kai kiti gydymo metodai, pavyzdžiui, ankstesnė chirurginė operacija, nepasiteisino.

Gali būti taikomas pacientams, kurie netoleruoja bendrosios anestezijos.

Mažiau skausminga nei aukšto dažnio termoabliacija.

Mažesnis sergamumas (pašalinis poveikis) nei taikant dalinę nefrektomiją (įskaitant ir laparoskopinę)

Gali būti atliekama pakartotinai, jeigu vėžys atsinaujintų.

Jei yra trukdžių atlikti perkutaninę krioabliaciją, atliekama laporoskopinė ultragarsu kontroliuojama krioabliacija.

Židininės krioterapijos rezultatai

Pirminių tyrimų rezultatai 1 tyrimas 2 tyrimas 3 tyrimas 4 tyrimas

Pacientų skaičius 31 25 48 77

Kito tyrimo periodas (mėnesiai) 70 28 54 24

Gyvenimas be ligos 93 % 84 % 94 % 73 %

Potencijos išsaugojimas 89 % 71 % 90 % 93 %

Šlapimo sulaikymo išsaugojimas 100 % 100 % 100 % 100 %

Dažniausi klausimai apie perkutaninę krioabliaciją

– Kiek laiko trunka perkutaninės krioabliacijos procedūra?

– Jos trukmė skiriasi, nelygu naviko dydis ir vieta, tačiau paprastai trunka apie valandą.

– Kaip aš jausiuosi po procedūros?

– Daugelis pacientų patiria labai nedidelį diskomfortą ar skausmą po perkutaninės inksto krioabliacijos. Galite jausti šiokį tokį sunkumą ar skausmą. Jeigu norėsite, bus skirta vaistų nuo skausmo.

– Kiek laiko man reikės praleisti ligoninėje?

– Kai kuriose ligoninėse perkutaninė inksto krioabliacija yra vienos dienos procedūra. Kai kurie gydytojai pageidauja, kad pacientas liktų ir nakčiai (tai nulemia įvairios sąlygos ir aplinkybės). Prieš jums paliekant gydymo įstaigą gydytojas norės įsitikinti, kad valgote, geriate ir šlapinatės nepatirdami nepatogumų.

– Kada aš galėsiu grįžti prie darbo ir kitos veiklos?

– Tai priklauso nuo jūsų sveikatos būklės bei darbo, kurį dirbate. Paprastai pacientai prie savo įprastos kasdienės veiklos grįžta per dvi savaites nuo procedūros, o dažnai ir greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.